Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hong Kong’da yaz başından beri bölgeyi sarsan politik gerilim bu kez sanat sektörünü de etkiledi: 19-21 Mart’ta gerçekleşmesi beklenen Art Basel Hong Kong'un gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak konusu.

        Hükümet karşıtı protestolar ve sivil huzursuzluk tüm canlılığıyla devam ederken, 8. edisyonunda Art Basel Hong Kong’un, iptal edilip edilmemesi tartışılıyor.

        2013’ten bugüne dünyanın dört bir yanından sanatseverleri bir araya getiren Art Basel, geçen yıl 88 bin ziyaretçi ile rekor katılım sağlamıştı. Bu yıl da 35 ülkeden 242 galeriye yer vermesi beklenen fuar geçtiğimiz hafta katılımcılarına gönderdiği yazı ile endişeleri arttırdı.

        Bu kez kriz durumuna karşı yeni yönetmelikler düzenlediğini duyuran fuar, galerilere 23 Aralık’a kadar düşük bir ceza karşılığında geri çekilme hakkı, stand boyutlarında küçültme seçenekleri sunuyor.Kontrolleri dışındaki nedenlerle’ etkinliği iptal etmek zorunda kalırlarsa, stand ücretinin en az yüzde 75'ini iade etme sözü veriyor.

        Fuar, ekimde açıkladıkları katılımcı listesi oluşana dek yaz boyunca galerilere çeşitli teşvikler sağlayarak katılım sağlamaya çalışmıştı. Standlar için aydınlatma ve zeminde indirimler sunduğu, bölgedeki otellerle özel anlaşmalar yaptığı biliniyor.

        Bugün fuar katılımcıları için en kritik konulardan biri sigorta. Galeriler, yüksek hasar riski altındaki eserlerini sigortalamak için büyük mücadele veriyor; Art Basel organizatörleri, sigortanın standart oranının 20 katı kapsamlısını sunmak için yerel bir sigorta şirketi ile çalışıyor.

        Temel hasar teminatı olan ‘tüm riskler’ sigortası dışında, şu anda belirsizlik nedeniyle hiçbir sigorta şirketi Art Basel'in iptal edilmesi halinde galerileri kapsayacak iptal sigortasını sunmuyor. Terörizmi sayılı şirket kapsıyor.

        Protestolar Haziran’da başlamadan önce Hong Kong'da terörizm riski yılda yüzde 0.03 civarında sigortalanabilirken, şu anda bu oran yüzde0.15, beş kat daha fazla.

        Güvenlik endişeleri bir kenara, bir devrime tanıklık eden kimselerin sanat alımına yaklaşımlarının nasıl olacağı ayrı bir tartışma konusu.

        Daha demokratik bir Hong Kong için her gün hayatların riske atıldığı şehirde bugün bir sanat fuarı düzenlemenin uygunluğu sorgulansa da, şehrin Art Basel Hong Kong gibi büyük bir etkinliğin ekonomik desteğine ihtiyacı var.

        Hong Kong'da turizm, protestoların başlamasından bu yana önemli ölçüde düştü. Mali açıdan korkunç koşullar altında, demokrasiyi savunmak ve yaşamları için savaşan on binlerce insan var. Fuar gerçekleşmezse, ailelerini desteklemeye çalışan çok büyük bir yüzde hayal kırıklığına uğrayacak. Fuarı çevreleyen altyapı çalışanlarından taksicilere, nakliyecilerden otelcilere.

        Diğer yandan, Lehmann Maupin, Rossi & Rossi, Pearl Lam, Massimo De Carlo ve Simon Lee’nin aralarında olduğu uluslararası galeriler dahil yaklaşık 100 galeri grev çağrısına yanıt olarak yedi aydır belirli günlerde mekanlarını kapatıyor. Devlet tarafından finanse edilen pek çok kurum aynı şekilde; Keza, Venedik Bienali'ndeki Hong Kong pavyonu da bu yaz bir süreliğine kapatıldı.

        The Hong Kong Artists Union / Hong Kong Sanatçılar Birliği protestoların en büyük destekçilerinden… Hauser & Wirth, Kasım ayında Annie Leibovitz sergisini süresiz olarak erteleyenlerden.

        Bakalım, Art Basel HK 2020’de son durum ne olacak…

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar