Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ülkelerin risk primlerinin takip edildiği, batma riskine karşı alınan sigortanın değerini belirleyen CDS yani Credit Default Swap’ları sanırım herkes öğrendi.

        2011-12 yıllarında Yunanistan’ın batma riski ortaya çıktığından andan itibaren ülkelerin risk primlerini takip etmek artık herkes için bir alışkanlık olmuştu.

        Koronavirüs sonrası hepimizin yakından takip etmeye başlayacağı yeni bir veri daha olacak “Itraxx”

        Itraxx: belli bir coğrafya için farklı sektörlerden seçilmiş şirketlerin risk primlerinin (CDS) ortalamasını veren bir endeks.

        Şöyle ki; örneğin Itraxx CrossOver Avrupa endeksi, Avrupa’da farklı sektörlerin öncü oyuncularından 75 adet eşit ağırlıkta seçilmiş şirketin (hepsinin reytingi yatırım yapılabilir notunun altında) ortalama risk primini gösteriyor.

        Itraxx Crossover Avrupa endeksinde yer alan bu 75 şirketin içinde; Air France da var, Fiat Chrsyler da var, Marks and Spencer da var.

        Itraxx CrossOver Avrupa endeksinin (yani bu 75 şirketin ortalama CDS oranının) Şubat başında değeri +200 baz puanmış.

        2013’den Şubat 2020’ye kadar olan ortalaması da +300 baz puanmış. Bu endeks, en yüksek risk primini de 2008 krizi sırasında +1000 baz puan ile fiyatlamış.

        Dün akşam itibariye Itraxx Crossover Avrupa endeksi +550 baz puandan kapandı yani 2011 Yunanistan krizinden sonra en yüksek seviyeden.

        Koronavirüsün yeni merkezi Avrupa!

        Dünya Sağlık Örgütü dün “Avrupa koronavirüsün merkezi haline geldi” açıklaması yaptı. Gerçekten de 3 ay önce Çin’in Vuhan eyaletinde ilk ortaya çıkan ve Çin, Japonya, G.Kore’yi çok sert vuran koronavirüsün artık etki merkezi Avrupa’ya kaymış durumda.

        Toplam 142 bin koronavirüs teşhisinin 18 bini İtalya’da. Virüs dolayısıyla 5bin 300 kişi hayatını kaybetmiş. Bu rakamın, çoğunluğu İtalya olmak üzere 1.500’ü Avrupa kıtasında. Çin’de Vuhan bölgesi yavaş yavaş normale dönerken, İtalya’nın tamamında karantina uygulaması var, İspanya da olağanüstü hal ilan etti.

        ABD Başkanı Trump ise geçen hafta “Schengen ülkelerinden ABD’ye uçuş yasağı” ilan etti.

        Başta Güney Avrupa olmak üzere koronavirüs kıtanın tamamını ağır etkileyecek gibi görünüyor.

        Eurostat’ın verdiği istatistiğe göre AB nüfusunun yüzde 20’si 65 yaş üzeri. 28 üyeli AB’de medyan yaş ise 43.

        Koronavirüsün ağır etkisi altındaki İtalya’da 65 yaş üzeri nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 35. Almanya’da yüzde 32, Fransa’da ise yüzde 30.

        Karşılaştırmak açısından 28 üyeli AB’de 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 30.5, Türkiye de ise yüzde 12.6. Peki bunların Itraxx Avrupa endeksi ile ne alakası var?

        Yaşlı nüfus, AB’nin hantal bürokratik yapısı, üye ülkelerin farklı öncelikleri bir araya geldiğinde, koronavirüse karşı koordine davranmak mümkün olamıyor.

        Schengen kuralları gereği sınırlar kapatılamıyor. Uçuşlar iptal edilemiyor. Ülkeler kendi başlarına karantina kararı alsalar da bu uygulamanın ekonomik yükünü birlik olarak paylaşmak mümkün olmuyor.

        Bu sebeple yatırımcıların gözünde AB projesi bir kez daha test ediliyor.

        2012’de Yunanistan’ın kurtarılması noktasında, Almanya’nın “faturayı ödemesi” neticesinde Birlik dağılmaktan kurtulmuştu.

        Daha sonra İtalya, İspanya, Portekiz borç sarmalına girdiğinde Avrupa Merkez Bankası’nın büyük desteği ile hayata döndüler.

        Ancak Avrupa, koronavirüs ile mücadelesinde yalnız bırakıldı. Koronavirüs, AB’nin 20 yıllık mazisin en zor testi olacak.

        Itraxx CrossOver Avrupa endeksi de koronavirüsün Avrupalı şirketlere olan etkisi ve kalıcılığı konusunda pek iyimser olmadığını söylüyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar