Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2019’un içinde sadece 3 iş günü barındıran ilk haftasını geride bıraktık. Hafta kısaydı ama bir o kadar da hareketli bir hafta oldu.

        Apple’ın piyasa değeri bir günde, 75 milyar dolar eridi. Japon Yeni, ABD Doları’na karşı sadece 3-4 saat içinde yüzde 5 değer kazandı. Türk Lirası aynı saatler içinde ABD Dolarına karşı 5.80 seviyelerini gördü. Panik artınca güvenli limanlar hemen devreye girdi. Hafta ortası altının onsu 1,300 doları görürken, 2 yıllık ABD tahvil faizleri ise FED’in mevcut fonlama faizi yüzde 2.5’un da altına inerek piyasalardaki endişenin boyunu gösterdi.

        Sadece bunlar mı?...

        Çin Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Oranlarını 100 baz puan düşürerek yüzde 13.5’a indirdi. Böylece arka arkaya kötü gelen verilerin ardından 2019’da Çin ekonomisindeki soğumanın şiddetini bir nebze olsun azalmayı hedefledi.

        ABD tarafında ise güçlü istihdam verileri ve maaş artışı oranları “Ben de ciddi bir sorun yok” mesajını verdi. Aralık ayında gelen tarım dışı istihdam verisi 10 ayın en yükseği ve maaş artışları ise 2009’dan beri en yüksek oran olan yüzde 3.2’leri buldu.

        Bitti mi?

        Hayır…

        Hafta kısaydı ama Cuma günü 3 FED Başkanı Bernanke, Yellen ve Powell’ın ortak panelinde basına yansıyanlar piyasaların haftayı keyifli bitirmesine yol açtı. FED Başkanı Powell’ın “Piyasaları dikkatle dinliyoruz. Sabırlı olacağız. Gerekirse bilanço küçültme sürecini yavaşlatabiliriz” açıklamaları, piyasaların kan ve gözyaşı ile başladıkları haftaya havai fişeklerle bitirmesine yol açtı.

        İşte bunların hepsi 2019’un kısacak, ilk haftasının gelişmeleriydi..

        Sadede gelelim…

        Evet ayrıntılar bu şekilde. Biz işimize bakalım. Geçen hafta olup bitenden sonra elimizde ne var? Ona bakalım..

        İlk çıkarımım şu; küresel büyüme kaygıları özellikle de Çin menşeili sıkıntılar 2019’un en can sıkıcı konusu. Çin zaten bu kaygıları saklamıyor. Munzam indirimlerin arkasından faiz indirimi bile gelebilir. Çin hükümetinin güvenemediği iki konu var; ticaret savaşları ve FED. Ancak mali ve para politikaları ile ne kadar desteklense de ihracat odaklı Çin ekonomisi için 2019 zor geçecek, şimdiden belli.

        İkinci çıkarımım “ABD ekonomisi ile ilgili resesyon vs gibi beklentiler hiç gerçekçi değil“. İstihdam tarafı çok güçlü. İşsizlik 1970’lerden beri en düşük seviyesinde, üstelik maaş artışları enflasyonun oldukça üzerinde artıyor. Geçen seneki yüzde 3 büyüme tekrar edilemese bile 2019 için FED’in tahmini büyüme oranı yüzde 2.4’ler. Yakalanamaması için sebep yok gözüküyor.

        Son çıkarımım da “FED piyasalar ile ortak payda da uzlaşacak gözüküyor”. Powell’ın açıklamaları gösteriyor ki, 2019’da faiz artırımı konusunda FED muhtemelen hiç acele etmeyecek. Ayrıca gerekirse “bilanço küçültmeyi dahi yavaşlatabilirim” diyor. Ancak bir konuda da piyasanın kendisine güvenmesini istiyor “İşler yolunda. Bana güvenebilirsiniz. Panik yapmayın” .

        Bence bu tam da bizim aradığımız uzlaşma. Resesyon yok. Soğuma kontrol altında. Mevcut faiz oranları ekonomideki toparlanma ile uyumlu. Ancak bundan sonrası için ısrarcı değiliz.

        2019’un ikinci haftasına şimdi daha rahat başlayabiliriz. Hikayesi olan, cazibesi olan iyi fiyatlanır.

        Yoksa .. .. O zaman sizi FED bile kurtaramaz…

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar