Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Düşünün! 3 saattir 40 derece sıcakta, İstanbul trafiğinin ortasındasınız. İlk toplantıyı çoktan kaçırdınız. Bari bir sonrakine yetişeyim diye çabalarken, “Ne olacak bu trafiğin hali?” diye düşünüyorsunuz... İşte bazılarımız da “Trafik sorununu nasıl çözerim?” diye düşünüyor.

        Kahramanımız, İTÜ’de İnşaat Mühendisliği’nde okuyan Göktuğ İslamoğlu... İstanbul trafiğini çözme hayali onu, 2015’te tüpün içinde giden yüksek hızlı araç Hyperloop teknolojisiyle tanıştırmış. Bu şey o kadar hızlı ki İstanbul-İzmir arasını 15 dakikaya indirebilir; düşünün! İslamoğlu, bu arada SpaceX Hyperloop Pod Competition’dan haberdar olmuş. İTÜ’deki arkadaşlarıyla Sci-X Hyperloop Pod Tasarım Ekibi’ni kurup bir tüpün içinde, saatte 1200 km hızla gidecek aracı tasarlamaya başlamış. Türkiye’deki gibi zor coğrafi koşullar için uygun manevra kabiliyetinden yolcuların tüp içinde olduklarını hissettirmeyecek iç dizayna kadar, her ayrıntıyı düşünüp yarışmaya başvurmuşlar. Ve tüm dünyadan 1200 başvuru içinde ilk 124’e kalarak Houston’a davet edilmişler. Buraya kadar her şey hayal ettikleri gibi... Ancak bir sorun var! Zira 17 kişilik ekibin ABD’ye gitmesi büyük maliyet... Sonra Vestel Beyaz Eşya Yönetim Kurulu Üyesi Şule Zorlu Cümbüş, İstanbul trafiğinde araç radyosundan bu gençlerin hikâyesini duyuyor. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül’e konudan bahsediyor. Ve o noktadan itibaren İTÜ’lü öğrencilerin hayallerine Zorlu Holding hayat veriyor. Uçak biletleri ayarlanıyor, otel rezervasyonları yapılıyor... Mehmet Zorlu Vakfı’yla “Hayallerine Hayat Ver” projesini hayata geçirip şimdiye kadar 14 bin çocuğa burs veren, dahası çalışanlarının yüzde 65’i Y kuşağına mensup olan Zorlu Holding’in CEO’su

        Yüngül, “Gençleri biz desteklemeyeceğiz de kim destekleyecek?” diyerek atlayıp uçağa soluğu Houston’da gençlerin yanında alıyor... Biz de beraber... Yüngül, gençliğe de sahip çıkıyor: “Şımarıktır, bencildir diyorlar ama aslında değiller. Kuşak işlerinde problem olan bizleriz, egoluyuz. Merdivenleri hızlı çıkmak, en önemlisi de yetki istiyorlar. Onların fikirlerini dinleyeceksin. Hatta bazılarını hata olduğunu bile bile kabul edeceksin ki şevki kırılmasın. Bizim holdingde 2 başarılı Y kuşağını rastgele seçtim, şimdi bana ters mentörlük yapıyorlar.” Yüngül’ün gençlerle teması, kendisine ters fikirler geliştirmeleriyle sınırlı değil. Her cuma sabahtan öğle saatlerine kadar onlarla sohbet ediyor. Gençlere destek olmanın yanı sıra onlardan faydalanmak da istiyor Yüngül; “Yarının pazarı onlar olduğu için onları anlamadan hiçbir işe soyunmamak lazım” diyor.

        ‘BİZİM ÜNİVERSİTE ZORLU PSM’

        Gençlerden bahsederken gözleri parlayan Yüngül’ün keyfi en çok Zorlu PSM’yi anlatırken dile geliyor. 3 yıl önce 350 milyon dolara mal olan merkeze her yıl para aktarmaya devam ediyorlar. “PSM’ye çok önem veriyorum çünkü sanatı yayacağız. Yatırımın maddi karşılığını da beklemiyoruz” diyor. “Zorlu ne zaman üniversite açacak?” sorusuna da PSM ile cevap verdiklerini söylüyor CEO: “Bizim üniversite bu, insana sanat lazım. Çocukları orada görünce mutlu oluyorum. O çocuklar gidiyor, dinliyor, uyarlamalar yapıyorlar...” PSM ile ilgili Zorlu’nun daha pek çok projesi var. Eylüldeki Işık Festivali’nden sonra, PSM’de Dijital Devrim sergisi de 15 Şubat’ta başlıyor. Tüm Türkiye’den 250 bin öğrenciyi bu sergiye taşıyacaklar. “Sermayen hayal gücünle sınırlıdır” sözüne atıfta bulunan Yüngül’ün projelerinin de hayal gücünün de sınırı yok. PSM ile ilgili “5 yıl içinde dünyada ilk 5’in içine gireceğiz” diyor.

        ‘PES ETMEDİK’

        “2020’li yıllarda belki hayatımıza girecek Hyperloop ile ilgili yarışmada bizim çocuklar ne yaptı?” diye merak ediyorsunuz değil mi? Sorunun cevabını hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan ekibin kaptanı Göktuğ İslamoğlu’ndan dinleyelim: “Pes etmedik. Amerika’dan 2 üniversiteyle işbirliği yapacağız. Eğer ileride kabul ederlerse ederler, etmezlerse de biz devam ederiz.” Göktuğ ve arkadaşları o kadar kararlı görünüyor ki bu projenin önümüzdeki yıllarda hayatımızda bir şekilde yer bulması hayal değil. Düşünün; İstanbul-İzmir 15 dakika!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar