Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Amerikalı şarkıcı David Hasselhoff, Alman Sağlık Bakanlığı’nın aşıya teşvik yüzü oldu” haberini görünce orada durdum.

        Yıkılmış Berlin Duvarı’nda konser verdiği için Almanlara göre “Amerikalı şarkıcı”, ama benim bildiğim Kara Şimşek “Knight Rider”ın Michael Knight’ı. Ya da Baywatch cankurtaranı. Tamam, müzik kariyeri nedeniyle America’s Got Talent ve Britain’s Got Talent yetenek yarışmalarında jüri üyeliği yaptı ama adama şarkıcı demek için sanırım Berlinli olmak gerek.

        Hatırladığım son görüntüsü, kafası iyi vaziyette yerde perişan sürünürken bir yandan hamburger yemesi.

        Ama Almanlar için 1989’da duvar yıkıldıktan sonra "Looking for Freedom" şarkısını söyleyen şövalye ruhlu bir ses sanatçısı aynı zamanda. Dizilerini de es geçmiyorlar; Kara Şimşek ve Sahil Koruma’nın reytingleri Almanya’da ABD’dekinin iki katı.

        Şimdi Berlin’deki o özgürlük mottosundan yola çıkan Alman Sağlık Bakanlığı bu bakımdan ikna gücünü yüksek bulduğu için milleti “Kollar havaya” etiketli Hasselhoff videosuyla aşıya çağırıyor. Bakanlığın mesajı “The Hoff, kolları kaldırdı ve aşılandı. Koronavirüse karşı özgürlük için savaşıyor” şeklinde. Aktör de “Ben David Hasselhoff, Baywatch ve Knight Rider ile Berlin Duvarı’ndan ötürü kahraman olabilirim ama aşı sayesinde özgürüm. Siz de olabilirsiniz” diyor.

        REKLAM

        Almanya’da çok seviliyor olsa da özgürlük ikonu olmaya soyunan aktörün en azından çocuklar nezdinde ikna gücünden kuşkuluyum. Çünkü aşı vizesi çıkan 12 yaş çocukları Hasselhoff’u muhtemelen Berlin Duvarı konserinden değil, South Park’tan tanıyordur. Bir ünlü için South Park’ın sivri, sinik diline düşmek pek de prestij sayılmaz. Gerçi çocukları aşılatma kararı ailelere bırakıldı.

        Ben Kara Şimşek’e takıldım ama aşı kampanyasına katılan başka ünlüler de var. Oyuncu Uschi Glas ve RTL moderatörü Günther Jauch gibi isimler. Bakanlık para almadıklarını önemle vurguluyor.

        David Hasselhoff diğer bir videoda ABD, Almanya ve dünyadaki herkese aşılanma tavsiyesinde bulunup, böylece dünyayı gezme özgürlüğüne kavuşacaklarını söylüyor. Dünyadaki herkes, gerçekten mi? Velev ki aşılandılar, acaba ilk hedef dünya turu olabilir mi?

        ÇOCUKLARA AŞI SEÇİM YATIRIMI MI?

        Bu uygunsuz çağrı biraz da Alman siyasetiyle ilgili olabilir. Çünkü pediyatri uzmanları, testlerde henüz yeterli veri elde edilmediği için risk grubunda olanları hariç çocuklara BioNTech aşısına şimdilik yanaşmıyor. Hatta sadece 2 bin çocuk üzerinde denenmiş aşıyla kitlesel uygulamaya geçmeyi “skandal“ diye niteleyen uzmanlar var. Kızamık aşısı kadar hayati olmadığı bile söyleniyor.

        Ancak Aşı Komisyonu Stiko’nun muhalefetine rağmen Sağlık Bakanlığı kararıyla 12 yaş üstü çocuklara aşılama 7 Haziran itibariyle başladı. Bazı yorumculara göre işin ucunda seçim yatırımı var. Eylül ayındaki kritik genel seçim öncesi vatandaş adam gibi yaz tatili yapsın ki, hükümete diş bilemesin istiyorlar. Aileler aşısız çocuklarıyla seyahate çıkmaktan çekinir görüşü hakim. Dolayısıyla Kovid enfeksiyonuna açık çocuk badiresini aradan çıkarmaya çalıştıkları düşünülüyor.

        REKLAM

        Yorumlara fesatlık gözüyle de bakılabilir, çünkü gayet makul bilimsel açıklamalar da yapılıyor. Öne çıkan görüş şu: Merkel Hükümeti bugüne kadarki aşı stratejisinin sonbaharda yeni bir dalgayı önlemeyeceğinin farkında, bu nedenle risk gruplarını bağışıklama hedefinden öte her yaş grubuna aşı yaparak bulaş zincirini mümkün mertebe kırmaya çalışıyor. Bu arada aşı darboğazı aşılmış olsa da aşılanmak isteyenlerin sayısındaki artış nedeniyle randevularda aksama haberleri de var.

        Almanya’daki istatistiklere göre 0-19 yaş aralığında Kovid’den çocuk ölümleri 50 binde bir. Avrupa İlaç Ajansı EMA, çocuklar için acil kullanım onayı verirken özellikle risk grubundaki çocuklar için avantajın, dezavantaja ağır basacağı görüşünden hareket etti. Ayrıca çocuklara aşı yaygınlaştığı takdirde okullara dönüş yolu açılacağı için sosyal psikoloji bakımından yararı da hesaplanıyor.

        AŞI MİLYONERLİĞİ

        Nitekim ABD’deki pediyatri uzmanları çocuklara aşıyı kesinlikle savunuyor. ABD ve Kanada’da geçen aydan bu yana milyonlarca çocuk aşılandı. ABD’de aşıya güvenen aile çocuğunu da bağışıklamak için koşturuyor ama onca aşı bolluğu arasında yaygın bir kaçış da var. Bu nedenle eyaletler türlü çeşitli kampanyalar düzenliyor, büyük şirketler de müşterilere hediye dağıtarak ulusal aşı seferberliğine katılıyor.

        Mesela Ohio’da ful aşılanan beş yetişkine 1’er milyon dolar ödül ve talihli beş liseliye de üniversite bursu var; 22 yaşındaki Abbigail Bugenske ikinci dozu için lotaryaya katılıp 1 milyon dolar kazanan ilk talihli oldu. Vali Mike DeWine bizzat telefonla arayarak haber verdiği için kız önce işletildiğini zannetmiş.

        REKLAM

        En bonkör eyalet, en zengin California. Aşı olanlara irili ufaklı ikramiyelerle toplam 116.5 milyon dolar dağıtıyor. Aslan payı 10 kişiye, her biri 1.5 milyon dolar kazanıyor. Özel sektöre gelince; Anheuser-Busch’dan ful aşılı müşterilere bedava bira, Krispy Kreme’den donut gibi örnekler var.

        Tıp etiği uzmanı Emily Largent, aşı lotaryaları için “Zararsız bir kumar, henüz karar vermemiş genç insanları cezbedebilir. Ancak nüfusun yeterli bir oranı aşılanmadığı sürece sürü bağışıklığını sağlamak mümkün değil. Felsefi nedenlerle aşı karşıtları mevcut. Bu teşvik kampanyaları onları da şüpheci de kılabilir” diyor.

        Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu aşı yoksunluğu yaşarken üst gelir grubu ülkelerin stok yükü keskin bir zıtlık oluşturuyor. Bazı ülkelerde aşı teşvikleri mal ve hizmet reklamına da aracı olabiliyor. Dubai’de bazı spor salonları aşılılara iki haftalık bedava giriş imkanı tanıyor. Hong Kong’da gayrı menkul komisyoncularıyla hayır kurumları işbirliğine giderek sadece aşılıların katıldığı çekilişler düzenliyor. Mevcut aşılar Sinovac ve BioNTech. İkramiyeler arasında 1.4 milyon dolar değerinde 1+1 daire ve 20 kişiye 12 bin dolarlık ödül var. Kayıtlar 15 Haziran’da açılıyor. Sonuçların duyurusu 8 Eylül’de. Hong Kong havalimanı işletmesi ise çalışanlar dahil 60 bin kişiye bedava bilet vaat ediyor.

        Pandemi öncesinde de aşı karşıtlığının yaygın olduğu Filipinler’de aşı merkezleri kurulan AVM’ler aşıya gelenlerden otopark parası almıyor, kızarmış muz ikramında bulunuyor.

        Orta gelir düzeyindeki bazı ülkeler de devlet teşviklerinde geri kalmıyor. Sırbistan’da 31 Mayıs’a kadar iki doz aşısını yaptıran vatandaşlara 30’ar dolar dağıtıldı; ortalama aylık ücretin yüzde 5’i kadar bir meblağ.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar