Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Finansal varlıkların 2022’yi nasıl geçirdiğini ve 2023’e yönelik beklentileri işlemeye devam ediyoruz. Bugün kripto varlıklar üzerinde duracağız.

        ➔2022 kripto varlık piyasası için tam bir çöküş yılıydı. Varlık fiyatlarını ölçen Galaxy Kripto Endeksi 2.663 puandan başladığı yılı 791’den tamamladı ve yüzde 70.3 geriledi. Bu oranla kripto varlıklar 2022’de en çok değer yitiren varlık sınıfı oldu.

        ➔Endeks olarak 11 Kasım 2021’deki 3.966’lık tepe noktasına göre hesaplayınca yüzde 80’lik fiyat gerilemesi ortaya çıkıyor.

        ➔Bir yılda üçte ikiden daha fazla düşüş gelişmiş bir piyasada olmaz ancak gelişmekte olan bir piyasada görülebilir.

        Kripto varlıkların toplam piyasa değeri de 2.2 trilyon dolardan 796 milyar dolara indi ve yüzde 64 düştü.

        ➔21 Kasım 2021’deki 2 trilyon 995 milyar dolarlık tepe noktasına göre kripto varlıkların toplam piyasa değerindeki düşüş yüzde 73.5’e varıyor.

        ÇÖKÜŞ TAMAMLANDI MI?

        ➔Madem ki büyük boyutlu bir düşüş gerçekleşti ve bunu çöküş olarak tanımlıyoruz, piyasadaki gerileme tamamlandı mı? Yoksa daha devamı olabilir mi? Eğer gerileme tamamlandıysa 2023’te toparlanma ve canlanma olabilir mi?

        ➔Öncelikle belirtelim ki, 2023 faizlerin biraz daha yükseleceği ve küresel likiditenin çekileceği bir yıl. Çünkü bu yıl enflasyonu düşürmekle geçecek. Beklentiler bu yönde.

        REKLAM

        ➔Faiz düşüşünün başlayacağı veya para musluklarının gevşetileceği yıl ise 2024 olabilir. Faiz indirimleri ile paranın yeniden bollaşması kripto varlıklara yeniden dönüş için elverişli bir ortam demek.

        ➔Bu çerçevede 2023 yılı kriptoların yeniden toparlanması için pek umut vadetmiyor. Bol ve ucuz paradan yana bir umut olacaksa 2024 ve sonrası için olabilir.

        İLK DARBE FAİZDEN

        ➔Kripto varlıkların çöküşünde iki ana faktör rol oynadı. Birisi bol ve ucuz para devrinin kapanmasıydı ki, piyasa bunu aylar öncesinden gördü ve 11 Kasım 2021 sonrası geriledi.

        ➔Para musluğunun kısıldığı, faiz oranlarının yükseldiği ve normal paraların değerlendiği bir ortamda henüz hukuki altyapısı bile oluşturulmamış kripto varlıklara yatırım yapan kişi veya kurum sayısı elbette azalır.

        Risk alma iştahının düştüğü ve bütün piyasalara yayıldığı bir ortamda en fazla satış da finansal piyasaların en riskli enstrümanından başlar.

        ➔Kripto varlıklardaki düşüşün diğer piyasaların iki üç katına çıkmasının nedeni bu.

        REGÜLASYONLAR İKİNCİ DARBE

        ➔Ancak önemli bir neden daha var. O da henüz bu piyasanın yasal düzenlemesinin henüz yapılmamış olması ki, geçen yıl üç büyük iflas olayı yaşandı. Bu iflaslarda yatırımcıların mağdur olması ve suistimallerin yapıldığının anlaşılması piyasaya güveni sarstı.

        ➔Yaşananların etkisiyle devletlerin bu piyasayı düzenleme kararlılığı ortaya çıktı.

        Regülasyonlar yapılmadan, daha güvenli bir yapı kurulmadan, kripto varlıklarda yeni bir canlanma en azından yıllarca mümkün değil gibi görünüyor.

        ➔Düzenleme ise kayıt altına alma, vergileme, işin belli bir sermaye ile kurulması, teminat bulundurulması, kuralına göre iş yapılması demek.

        ➔Bu durumda kamusal yükler artacak, işlem yapma ve aracılık yapma maliyetleri ister istemez yükselecek.

        REKLAM

        ➔Kısa vadede yapılacak düzenleme ile kripto piyasasında belli bir konsolidasyon olacak. Belli varlıklar yok olacak. Aracıların veya platformların sayısı azalacak.

        ➔Kripto piyasası regülasyonlara kadar bekle gör dönemi geçirmeye adaydır.

        Düzenlemelerin içeriğine göre özellikle balina diye tanınan büyük kripto yatırımcıları satışa yönelebilir. Satışlara yol açacağından düzenlemeler önce piyasa aleyhine çalışabilir.

        DÜZENLEMELER NEDEN MİLAT OLABİLİR?

        ➔Ama regülasyonlar orta ve uzun vadede kripto piyasasını daha güvenli hale getirecek.

        ➔Bu açıdan bakınca devletlerin yapacağı düzenlemeler kripto varlıkların miladı olabilir.

        ➔Çünkü düzenlemeyle başlayacak konsolidasyon sürecini atlatanlar için, yeni bir dönem açılacak.

        ➔Düzenleme ve yasal çerçeve ile oluşacak yapı güveni sağlayabilir ki, bu durumda dijital ortamda yeni uygulamaların önünü açar.

        ➔Kamusal denetimin varlığı, kurallı ve sermayeli iş yapma güveni getirir. Güven ile dijital ortamda uygulamaların artması, kripto varlıkların kullanımı yaygınlaştırır.

        ➔Yaygınlaşma kripto varlıkların fiyatlarını yükseltici etki yapar. Regülasyonların böyle tetikleyici etkisi olması bekleniyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar