Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Wall Street başta olmak üzere küresel piyasalar düşen enflasyon rakamları nedeniyle Fed’in sıkı para politikasında sona gelinmesini ümit ediyordu. Bu umutla piyasalar yıl sonu rallisini beklerken, Fed’den dün gece beklenmedik seviyede şahin açıklamalar geldi.

        ➔Karar sonrası basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell enflasyondaki olumlu gelişmelere değindi ancak kalıcı bir düşüş için daha uzun süreli ve tüm mal ile hizmetlerde fiyat düşüşlerini görmeyi bekleyeceklerini söyledi.

        FAİZDE %5’İN ÜSTÜ GÜNDEMDE

        ➔Enflasyonda son iki aylık düşüşün umut verici olduğunu söyleyen Powell “Gerçekçi olalım iki aylık düşüş çok güzel ama enflasyonun hala yüzde 7 seviyelerinde olduğunu unutmayalım. FOMC olarak enflasyonu kalıcı olarak yüzde 2’ye indirebilmek için mevcut sıkılaştırma politikamızın devam etmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

        ➔Kendilerini 2023 sonunda faiz indirimlerine hazırlayan piyasalara Powell “FED yöneticilerinin büyük bir kısmı gelecek sene faizlerin yüzde 5, hatta yüzde 5.4 seviyesinde kalmasını istiyor. Tam sonuç almadan sıkılaştırma politikalarından çıkarak geçmişin hatalarını tekrar etmek istemiyoruz” yanıtını verdi.

        REKLAM

        PİYASALAR EKSTRA ARTIRIMI SİNDİRİR Mİ?

        ➔Böylece yılı Noel Baba rallisiyle kapatıp 2022’nin tüm acılarını unutmayı planlayan piyasalar Powell’ın son dakika golüyle ciddi hayal kırıklığı yaşadı.

        ➔2023 yılı için çeyrek puanlık artırım sonrası Fed’in durmasını bekleyen piyasalar şimdi ekstradan gelen yarım puanlık artışla yüzde 5’in üzerine çıkacak faiz oranı ve gelecek yıl boyunca sıkılaşmanın süreceğini sindirmesi gerekecek.

        ➔Önceki günkü enflasyon verisi piyasalara şenliğin kapısını açmıştı. Dün Fed Başkanı’nın açıklamaları bu kapıyı kapattı. Ama piyasaların kısa sürede sindirim işini hallederek şenliğe dönmesi de mümkündür.

        POWELL NE SÖYLEDİ?

        ➔ “Para politikası duruşu bugünkü faiz artışına rağmen henüz yeterince kısıtlayıcı değil, devam eden faiz artışları uygun. Faizleri bir süre daha artırmak gerekebilir.

        ➔FOMC’deki baskın görüş enflasyonun sürdürülebilir şekilde düştüğüne gerçekten emin olana kadar faizleri zirvede tutmaya ihtiyaç olduğu yönündedir.

        ➔Para politikasında erken gevşemeden kaçınacağız.

        ➔Enflasyonun sürdürülebilir şekilde düşüş yolunda olduğuna güvenmek için daha fazla kanıt gerek.

        ➔Şubatta faiz artışının boyutu gelen verilere bağlı olacak.

        ➔Bugüne kadar faiz artışlarındaki hız önemliydi. Ancak bundan sonra faizin hangi seviyeye kadar çıkacağı ve bu seviyede ne kadar kalacağı önemli olacak.

        ➔Komitede büyük bir çoğunluk 2023 yılında faiz seviyesinin %5 ve üzerinde olmasını istiyor.

        REKLAM

        ➔İş gücü piyasası son derece sıkı. İstihdam tarafında hala 4 milyon iş açığımız var. Şirketler eleman bulmakta zorlanıyor, maaşlar hala yüksek.

        ➔Sıkı faiz politikaları bakımından oldukça önemli adımlar attık. Bir noktada durmamız gerektiğini biliyoruz.

        ➔Ancak henüz o noktaya gelmediğimizi görüyoruz ve o noktanın hangi seviyede olduğunu söylemek şu an için mümkün değil.

        Sağlamaya çalıştığımız denge faizleri yükseltmek suretiyle ekonomiyi ve istihdam artışını makul seviyede yavaşlatarak enflasyonda önemli oranda düşüş sağlamak. Ancak bu dengeyi sağlamak hiç de kolay değil.

        2023 için faiz indirimi gündemimizde yok. O noktaya gelebilmemiz için enflasyonun kalıcı biçimde yüzde 2 hedefimize gerileyeceğinden emin olmamız gerekir.

        ➔Bu olmadığı sürece politikamızı değiştirmemiz doğru olmaz.

        ➔Ancak şu an faizleri arttırmazsak sonradan çekeceğimiz acılar çok daha büyük olacak.

        ➔Fed faizde çıktığı zirvede ne kadar kalacağının cevabını enflasyonun kalıcı bir şekilde hedefe yaklaştığını gördüğünde verecek.”

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar