Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’de yüzde 7.3 olarak beklenen kasım ayı tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 7.1’e, çekirdek enflasyon yüzde 6’ya indi. Böylece haziran ayında yüzde 9.1’e kadar yükselen enflasyon 5 ay üst üste gerileyerek yüzde 7.1’e düştü.

        ➔ Fed mart ayında yüzde 0.00-0.25’ten başladığı faiz artırımlarında yüzde 3.75-4.00 aralığına geldi ve karşılığında enflasyonda 2 puanlık düşüş oldu.

        ➔ Daha çok talep kaynaklı ABD enflasyonunun parasal sıkılaştırma karşısında verdiği bu tepki önemli.

        Şimdiye kadar yapılan faiz artırımlarının birikimli etkisinin de önümüzdeki aylarda görülebileceğine işaret ediyor.

        ENFLASYON FED’DEN ROL ÇALDI

        ➔ Bugün faiz kararını açıklayacak Fed’in daha önceki açıklamalarına paralel politika faizini yarım puan daha artırması ve yüzde 4.25-4.50 bandına çıkarması bekleniyor.

        ➔ Ancak bir gün önce açıklanan enflasyon verisinin beklenenden düşük çıkması Fed’den rol çaldı. Piyasalara yeni bir yön verdi ve o çok istenen yılbaşı rallisinin yoluna açtı.

        ➔ Enflasyondaki düşüşle birlikte risk alma iştahı yükseldi. Dolar zayıfladı, tahvil faizleri geri çekildi, borsalar sıçradı. Altın hızla yükseldi.

        REKLAM

        Sadece yılbaşı rallisi değil aynı zamanda küresel piyasaların yeni yıla moralli başlamasının kapısı aralandı.

        ➔ Yine de Fed bir toplantı yapıyor ve bütün bu gelişmelerin üzerine bir tüy dikmesi, son sözü söylemesi lazım. Bu söz piyasaları dengeleyici yönde olabilir.

        PİK NOKTAYA BİR TIK KALDI

        ➔ Bugünkü faiz artırımı sonrası Fed için geriye çeyrek puanlık artırım kalıyor. Şubat başında bu artırım yapıldıktan sonra Fed’in durması ve enflasyonu izlemeye koyulması bekleniyor. Yani faizde pik noktasına bir tık kaldı denilebilir.

        ➔ İki veya üç çeyrek sürebilecek bekleme dönemi sonunda enflasyon eğer yüzde 5’in altına iner, faiz ile enflasyon makası kapanır, hatta terse dönmeye başlarsa gelecek yılın sonunda faiz indirimleri gündeme gelebilir.

        Faizin yüzde 5’i aşmadan enflasyonun yüzde 5’in altına inmesi pozitif senaryo. Bunun için başta enerji fiyatlarının istikrarlı seyretmesi ve yükselmemesi gerekiyor.

        ➔ ABD ekonomisi için bu söz konusu olabilir. Çünkü hem petrolde hem doğalgazda kendi kendine yeterli bir ülke.

        ➔ Dünya enerji fiyatlarında da küresel büyüme etkili olacak. Gelecek yıl için durgunluk ve resesyonlar beklendiğinden enerji fiyatlarının buna göre oluşması ve düşük seyretmesi bekleniyor.

        ECB NEDEN KISA KESECEK?

        ➔ Avrupa tarafında ise tıpkı ABD’de olduğu gibi faiz artırımlarının sonuna yaklaşılıyor denilebilir. Bunda bizzat Fed’in yavaşlayacak olmasının da payı olabilir.

        ➔ Ancak asıl önemli olanı Avrupa’da yüzde 10 düzeyinde olan enflasyonda talebin payı az olmasında. Avrupa enerji krizi kaynaklı bir enflasyon yaşıyor.

        Faiz artırımlarının elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapacağı bir şey yok. Krizin çözülmesi ise siyasi bir yaklaşım gerektiriyor.

        REKLAM

        ➔ Bu nedenle yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası ECB’nin kararı da 75 baz puan yerine 50 baz puanlık artış olabilir. Böylece politika faizi yüzde 2.5’e çıkacak.

        AB tarafında faiz artırımlarının yüzde 3’te kesileceği tahmin ediliyor. Yüzde 10 enflasyona karşı yüzde 3 faiz şeklinde biraz kısa kalacak.

        ECB hem resesyon beklendiğinden hem de bazı ülkeler zorlanacağından dolayı faiz artırımında fazla ileri gitmeyecek, kısa kesecek. Özellikle kamu borcu yüksek Akdeniz ülkeleri yüksek faizin yükünü taşıyamayabilir.

        ➔ Dolayısıyla AB tarafında enflasyonun aşağıya inmesi büyük ölçüde enerji krizinin çözümünü gerektirecek ve bunu bekleyecek.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar