Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Temmuz ayı ihracatı yüzde 13 arttı. İlk 7 aylık artış oranı ise yüzde 19. Bunun anlamı ihracat ivme kaybediyor. Çünkü ihracat bölgemiz Avrupa pazarı durgunluğa doğru giriyor. Enerji kaynaklı bu bozulmanın kısa zamanda düzelmesi de pek beklenmiyor.

        İthalat ise temmuz ayında yüzde 41.4, 7 aylık dönemde yüzde 40.7 arttı. İthalatın yüksek oranlı artışı sürüyor. Hız kesme filan yok.

        ➔Çünkü emtia fiyatları ve özellikle enerji fiyatları çok yüksek. 7 aylık dönemde geçen yıl 22.7 milyar dolar olan enerji ithalatı bu yıl yüzde 145 artışla 55.5 milyar dolara yükseldi.

        ➔Tutar bazındaki ekstra artış 32.9 milyar dolar. 7 ayda dış ticaret açığındaki artışın yüzde 55 buradan geliyor. Enerji fiyatlarının yüksekliği ile açık da sürecek demektir.

        İhracat ayrıca pariteden ciddi bir darbe yiyor. Euro dolar paritesi 1’in altını gördü. Bu yılın 8 aylık döneminde Euro/dolar paritesinin ortalaması 1.0734. Geçen yılın ortalaması 1.1305 idi. Ortalamalara göre paritenin veya euronun düşüşü yüzde 7.7.

        ➔7 aylık ihracatın yüzde 45’i Euro üzerinden olduğu dikkate alındığında 5 milyar dolarlık kayıp ortaya çıkar. Yıllık bazda kayıp daha yüksek çıkabilir.

        HİZMET İHRACINDA ATAK

        REKLAM

        ➔Bu durumda dış açığı sınırlayacak, ihracatın ivme kaybını telafi edecek ne yapılabilir?

        ➔Mal ihracatı giderek tıkanıklığa doğru gidiyorsa ilk akla gelen yerini hizmet ihracıyla doldurmak. Sonuçta ikisi de döviz geliri.

        ➔Üstelik hizmet ihracının büyük çoğunluğu yurtiçinde gerçekleşiyor.

        ➔Son yıllarda daha atak olduğumuz alan da bu. İhracatın yüzde 40 arttığı geçen yıl hizmet ihracatı yüzde 60 artarak 57.5 milyar dolara çıktı.

        ➔Bu yılın ilk altı ayında yüzde 69 artan hizmet ihracatı 33 milyar dolara yükseldi. Yılın tamamında ise 90 milyar dolarlık hizmet ihracına ulaşılacak.

        Gelecek yıl ise 130 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefleniyor.

        ➔Dünya hizmet ihracatı ise bu yıl 7 trilyon doları bulacak ve bunun yüzde 1’den fazla payını Türkiye alacak.

        ATAK ÜSTÜNE ATAK İÇİN ÇALIŞTAY

        ➔Bünyesinde turizm, sağlık, eğitim, taşımacılık, lojistik, kültür ve eğlence, müteahhitlik, yazılım ve bilişim gibi sektörleri bulunduran Hizmet İhracatçıları Birliği düzenlediği çalıştayda sektörler arasında işbirliği ve sinerji sağlanmasını masaya yatırdı.

        ➔Çalıştaya Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Hizmet İhracatçıları Birliği ve aynı zamanda THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ahmet Bolat ile işadamları katıldı.

        ➔Prof.Dr. Ahmet Bolat ülkemizin gelişimi alt yapı hizmetleri, turizm sektöründeki tecrübesi, tarihi, -kültürel dokusu, coğrafi avantajı ve fiyat faktörü gibi birçok özelliği ile ön plana çıktığını belerterek şunları söyledi:

        REKLAM

        ➔ “Bu avantajlarımızı en iyi şekilde kullanarak küresel alanda markalaşmamızı artıracak hedeflere ulaşabiliriz. Ülkemiz hizmet sektörlerinin yeteneği de, potansiyeli de mevcudun çok üzerinde.

        ➔Sektörler arası sinerjiyi sağlamanın. ortak tanıtımın ve lobi faaliyeti yapmanın, pazar çeşitliliği oluşturmanın, fiziksel yatırımları hızlandırıp tamamlamanın, önemli küresel projelerde yer almanın ve insan kaynağına yatırım yapmanın bilincindeyiz.”

        THY DOLULUK ORANI YÜZDE 88 İLE REKORDA

        Ahmet Bolat, Türk Hava Yolları ile ilgili bir grup gazetecinin soruları yanıtlarken, yüzde 88 doluluk oranıyla çalıştıklarını ve bunun THY tarihinde bir rekor olduğunu söyledi.

        ➔Bu yıl ihracat şampiyonu olacaklarını, ilk üç sıradaki ihracatçı şirketin toplamından daha fazla ülkeye döviz kazandıracaklarını belirten Ahmet Bolat 65 bin THY çalışanına, taşeronlardan başlayarak ekstra başarı primi verilmeye başlandığını açıkladı.

        ➔Sayının 15 bine ulaştığını ve bu tür uygulamaların çalışan sadakatini artırdığını belirten Bolat “Avrupa havalimanlarında çalışanlar sıkıntılı bir zamanda bırakıp gidiyor. Bizim çalışanımız ise gitmiyor” dedi.

        THY’DE SATIŞ YOK

        ➔Ahmet Bolat, THY’nin ve hisse senetlerinin yabancı yatırımlara yönelik tanıtım hazırlığı hatırlatılarak “ek bir hisse senedi veya şirket yönetiminin yabancılara satılıp satılmayacağı” sorusuna şu yanıtı verdi:

        “THY’nin zaten yüzde 51’i halka açık. Bunu artırmak veya yönetim devrini vermek gibi durum yok.

        ➔Ama yüzde 51 halka açıklık içinde yabancı oranı düşük. Biz bu oranı artırmak istiyoruz. ➔Çünkü yerliler de onlardan etkileniyor. THY ile benzer durumdaki Lufthansa, Air France daha iyi performans gösteriyor.

        REKLAM

        ➔Halbuki THY önemli aşamalari geçti. İştiraki olan Anadolu Jet’in stratejisi artık belli oldu. Sabiha Gökçen ona ait.

        ➔İstanbul Havalimanı faaliyete geçti, taşınma belirsizliği bitti.

        ➔Pandemi geride kaldı yolcu sayısı arttı ama kargo taşıması düşmedi.

        ➔Finansal performansımız iyi. Bir tek sıkıntı uçak bulunamıyor.

        ➔Buna göre hisse senedinin daha iyi bir yerde konumlanması gerektiğini düşünüyoruz.”

        Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun final aşaması olan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar