Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’de enflasyon mart ayında yüzde 8,5’le son 40 yılın yeni bir rekorunu daha kırdı. Gıda, enerji ve kira artışları rekoru kırdıran kalemlerin başında geldi.

        Veri hem beklentiler seviyesinde geldiği hem de bir gün öncesinde Beyaz Saray’dan “Mart enflasyonu olağanüstü yüksek gelecek” açıklaması yapıldığından, zaten finansal piyasalarda önceden fiyatlandı. Beyaz Saray’ın açıklaması ile fiyatlama da kısmen ve önceden yapıldı.

        ZORU UCUZ ATLATTIK

        ➔ Bunun yanında enflasyonun verisinin bileşiminde bardağın dolu tarafını görmek isteyenlere de iyi malzeme çıktı.

        ➔ Bu düşüncenin başlıca nedeni çekirdek enflasyonun düşük çıkması oldu. Mart ayında sadece yüzde 0,3 artan çekirdek enflasyon yıllık yüzde 6,5 düzeyinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon son 6 ayın en düşük artışı olarak kayda geçti.

        ➔ Mart ayı gibi çok zorlu geçen bir ayda çekirdekteki yavaş artış yatırımcıları enflasyonun seyri konusunda umutlandırdı. Hatta “Mart ayıyla birlikte TÜFE’de zirveyi gördük. Bundan sonra aşağı gelmeye başlar” diyenler de var.

        ➔ Fed’in enflasyon trendlerini izleme ve kararlarını alma konusunda TÜFE manşet rakamı yerine enerji ve gıda gibi çok oynak verileri dışlayan çekirdek enflasyonu baz aldığını biliyoruz.

        REKLAM

        ➔ Bu gerçek, Fed’in faiz konusunda arka arkaya çok sert adımlar atmasına gerek kalmayacağı konusunda bazı umutların ortaya çıkmasına yol açtı.

        Finansal piyasalarda ise TÜFE verisinin ardından genel olarak “Zoru ucuz atlattık” düşüncesi hakim.

        BARDAĞIN BOŞ TARAFI

        ➔ Karşı görüşte olanlar elbette çoğunlukta. ABD’li tüketiciler benzinciden pahalı benzini, marketten zamlı gıdaları almaya devam ediyor. Fed’in “teknik enflasyon” veya “çekirdek enflasyon” tanımıyla sokaktaki adamın enflasyon algıları birbirini tutmuyor.

        ➔ Yine bu görüştekilere göre tedarik zinciri sorunu çözülmedikçe ne dünyada ne de ABD’de enflasyonun kalıcı biçimde düşme ihtimali yok.

        ➔ Bu nedenle pek de iyimser olmayan bu çevreler yüksek enflasyonun bu yıl olduğu gibi gelecek yıl boyunca ABD’ye birlikte tüm dünyayı meşgul edeceği düşüncesinde.

        ➔ Enflasyonun yüzde 8,5’e ulaşması artık Fed’in 50 baz puanlık birkaç adım atma ihtimalini de iyice artırdı. İyimser olmayan kesim enflasyonu dizginlenebilmesi için, Fed’in bu yıl faizleri yüzde 3-3,5 seviyesine çıkarması gerektiğini savunuyor ki, aralarında bazı Fed üyeleri de var.

        YAN ETKİSİ RESESYON

        ➔ Agresif adımlar atılması halinde enflasyon dizginlenmesine dizginlenecek de, ortaya çıkacak yan etkisi en az yüksek enflasyon kadar maliyetli. Ekonomide resesyona yol açmadan enflasyonu yüzde 8,5’ten, Fed’in para politikaları hedefi yüzde 2’ye nasıl yaklaştıracağının ise tatmin edici bir cevabı yok.

        ➔ Enflasyon yüzde 4-5 gibi bir düzeyde olsaydı belki kazasız belasız yüzde 2’ye iniş mümkün olabilirdi. Ancak yüzde 8.5’e çıkmış bir enflasyonu yüzde 2’ye doğru çekmek artık çok zor operasyon gibi görünüyor.

        REKLAM

        ➔ Çünkü aşağıya doğru kat edilmesi gereken yol çok uzun ve yolculuk süresi ise mecburen kısa olacak. Zira enflasyon bastırıyor ve çift haneli rakamlara çok az kaldı.

        ➔ Ancak yapılacak aşırı hız da yolda kaza riskini çok artırıyor.

        TEDARİK ZİNCİRİ CİDDİ SORUN

        ➔ Diğer yandan Çin’in ve dünyanın en büyük ticari limanı Şanghay’da hastalık nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulanması tedarik zinciri sorununun atlatılmaktan çok uzakta olduğunu bir kez daha gösterdi.

        ➔ Şanghay limanının tam kapasite çalışamaması hem dünya hem de ABD ile Çin’in Pasifik rotasındaki ticaretini zora sokuyor.

        ➔ Daha şimdiden Şanghay açıklarında yüzlerce gemi yüklerini alabilmek için bekliyor. Bu gemi kuyrukları, Çin’de azaldığında yani yüklerini alıp döndüklerinde ise ABD limanlarına sıçrayıp yılbaşındaki gibi kaos ortamı yaratacak.

        ALTIN NE İŞARET VERİYOR?

        ➔ Enflasyon verilerine piyasaların tepkisi içinde altına ayrı bir yer ayırmak gerekiyor. Altın fiyatları ons bazında son 6 gün içinde 1915 dolardan 1970 dolara yükseldi.

        ➔ 6 günde yüzde 2.9 artış hem iyi bir artış hem de ABD faizlerinin yükseldiği ve doların değerlendiği döneme rastladığından çok ilginç bir gelişme. ABD 10 yıllık faizi bu dönemde yüzde 2.598’den yüzde 2.727’ye çıkarken, Dolar Endeksi de 99.615’ten 100.295’e çıktı.

        ➔ 6-12 Nisan tarihleri arasında yaşanan bu yükseliş bir trendin varlığını doğrulamaya yetecek süre değil. Ama tersine işleyen bir korelasyonun değişmekte olduğuna işaret edebilir. Ya da altın fiyatlarının dirençli çıkacağını yansıtabilir.

        Rusya-Ukrayna Savaşı altın fiyatları için elbette altın için iyi bir tatlandırıcı. Savaş bitmek yerine Putin’in açıklamalarına göre sürecek.

        ➔ Pandeminin zayıflaması ile dünyanın en büyük altın ithalatçılarından Hindistan’da düğün sezonunun çakışması altın talebini destekleyen bir gelişme.

        ➔ Ama altının momentumunu koruması aynı zamanda enflasyonist süreçten umudun henüz kesilmediğini de yansıtabilir. Yüksek altın fiyatları, yükselecek enflasyon ile artan faizlerin arasındaki makasın daralmayacağı ve reel faizlerin artmayacağı beklentisine de yorumlanabilir.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar