Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        -ABD’nin önde gelen endeksleri olan Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq özellikle 8 teknoloji şirketi Apple, Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Netflix, Nvidia ve Tesla’nın yüksek performansları nedeniyle son iki yılı rekor yükselişlerle tamamladı.

        -Pandemi nedeniyle değişen yaşam ve tüketim şartları en çok bu şirketlere yaradı. Su gibi akan likidite de doğrudan bu sınırlı şirket üzerinden endeks rallilerine neden oldu.

        -Ancak şimdi bol paranın azalmasıyla özellikle endekslerde arka planda kalan düşük performanslı, kâr etmeyen ve fazla değerlenmiş teknoloji şirketlerini zorlu günler bekliyor.

        -Diğer yandan son iki yılın yıldızları olan bu 8 şirket için de ortam artık çok parlak değil.

        -Bunun ilk işaretini geçen perşembe günü gördük. Fed toplantısının ertesi günü yaşanan bu olayda S&P-500 Endeksinde işlem gören 500 şirketin 269’unun hissesi yükselirken 231’i günü düşüşle kapadı.

        -Bu hesaba göre endeksin günü artıda kapaması gerekirdi. Oysa endeks yüzde 2.6 düştü.

        -Çünkü endeks içerisindeki ağırlıkları yüzde 22’ye ulaşan Apple, Google ve Facebook gibi bir grup teknoloji devinin hisseleri geriledi.

        -Diğer bir ifadeyle S&P 500'deki diğer 492 şirket ne yaparsa yapsın endeks çoğunlukla bu 8 şirketin gittiği yöne hareket ediyor. Piyasalar için oldukça tehlikeli bir gelişme.

        -Bu durumun farkında olan Tesla CEO’su Elon Musk’ın son 7-8 haftadır rekor seviyede bulunan şirket hisselerinden milyarlarca dolarlık paketler satarak borçlarının önemli bir bölümünü kapattığı ifade ediliyor.

        -Batan geminin son malları gibi. Zira bazı yatırım çevreleri Tesla hisselerinin son iki yılda aşırı şiştiğini ve piyasalarda yaşanacak ilk düzeltme hareketinde önemli kayıplara uğrayacak şirketlerin başında geleceğini düşünüyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Powell cini şişeye sokabilecek mi?

        Powell cini şişeye sokabilecek mi?
        0:00 / 0:00

        Türkiye piyasalarının büyük hareketliğinden dolayı hafta başında küresel piyasaları da içeren değerlendirmeyi yapamadık. Neyse ki kur artışı kadar faiz garanti edilerek belli bir sakinleşmenin yolu açıldı. İlk dakikalardan itibaren döviz kurunda sert bir düşüş yaşandı. Hızlı yükselişi şimdi büyük oynaklık izliyor. Ancak bu da gün geçtikçe azalabilir. Yılı nasıl kapatacağımız aşağı yukarı belli oldu.

        -Küresel piyasalara dönersek öncelikle Fed’in attığı adımın yankıları var. Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen çarşamba akşamı yaptığı açıklamaların ardından başta ABD olmak üzere dünyanın önde gelen endeksleri kısa süreli bir ralli yaşadı.

        -Ancak ralli pek uzun soluklu olmadı. Yatırımcılar Fed toplantısının sonucu olarak tapering ve faiz indirimine yönelik kısa ve orta vadeli bilinmezlerin ortadan kalkmasına olumlu yanıt verdi. Bu yükselişin nedeniydi. Zira piyasalar bilinmezi sevmez.

        -Fakat Fed toplantısının üzerine bir gece yatıp kalkan piyasalar bu kararların aynı zamanda tatlı para döneminin de sonu anlamına geldiğini kavramaya başladılar.

        BOLLUĞA ALIŞAN PİYASALARI KITLIĞA HAZIRLAMAK

        -Piyasaların gayet iyi kavradığı bir diğer konu ise bilançoların alkış ve endeks rekorlarıyla şişmesine karşın, bilanço daralmalarının çoğunlukla gözyaşı ve endeks çöküşleriyle el ele yaşandığı gerçeğiydi.

        REKLAM

        -İşte bu gerçek pek çok yatırımcının zihnini şimdiden kurcalamaya başladı bile. Zira Fed’in sadece bu yıl piyasalara aktardığı likiditenin büyüklüğü 1.4 trilyon dolar. Son iki yılın toplamı ise 5 trilyon dolar.

        -Böylesine bolluğa alışmış piyasaları şimdi kıtlığa hazırlamak hiç de kolay değil. Bu adımı çok güzel seçilmiş ifadelerle süslemiş olsanız bile.

        -Bu nedenle bazı piyasa çevreleri lambadan cinin kolay çıktığını ama tekrar lambaya sokmanın çok zor olduğunu düşünüyor.

        -Tabi burada bir de Powell’ın performans sorunu ortaya çıkabilir. Fed başkanı her ne kadar geçen çarşamba açıklamalarıyla büyük alkış alsa da, cinleri lambaya sokma konusunda çok başarılı bir geçmişi yok.

        -Hatırlarsanız kendisi böyle bir denemeyi en son Aralık 2018’de yapmış ve ardından da piyasalar yüzde 20’lik bir düşüşe geçmişti.

        BAŞARI İÇİN CİDDİ ŞÜPHELER VAR

        -Henüz çok taze olan bu kötü hatıralar, Powell’ın bilanço ciniyle girişeceği yeni mücadelesinde başarılı olup olamayacağı hakkında ciddi şüphelere neden oluyor.

        -İngiltere ve AB merkez bankaları cephesinde de durumlar karışık. İngiltere Merkez Bankası geçen hafta faiz artışına giderek kendi piyasalarını terse yatırdı. Bu adım bankanın piyasalarla olan yetersiz iletişimine yönelik ciddi eleştirilere neden oldu.

        -AB Merkez Bankası (ECB) ise acil durum destek programını Mart 2022’de sonlandıracağını duyurarak şahinlerin gönlünü aldı. Ancak diğer yandan banka tahvil alımlarına bir süre daha devam edeceğini ve hatta aylık alım miktarını artıracağını duyurarak güvercinleri de adeta kucakladı.

        -Böylece her iki banka da enflasyonla mücadele veya piyasalara destek konusunda kafalarının çok net olmadığını gösterdi.

        Yeni yıla bol sorulu başlangıç

        Yeni yıla bol sorulu başlangıç
        0:00 / 0:00

        -Önümüzdeki hafta bakılacak konular ise alışveriş sezonunun nasıl gittiğine yönelik veriler olacak.

        -Malum yılsonu geldi ve yılbaşına yönelik hediyelik satışların patlaması gerekir. Peki öyle oluyor mu?

        -Yarın ABD’nin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının yanı sıra tüketici güveni verisi gelecek. Perşembe günü ise dayanıklı mal siparişleri ve kasım ayı yeni konut satışları rakamlarına bakılacak.

        -ABD’de kasım ayı enflasyon oranı son 40 yılın rekorunu kırdı. Bu rakamın tüketicilerin harcama eğilimlerini nasıl etkilediği görülecek.

        -Diğer yandan piyasalar Çinli yetkililerin “2022’de her şey ekonominin istikrarı etrafında şekillenecek” açıklamasının tam olarak ne anlama geldiğini kavramaya çalışacak.

        -Çin ekonomik büyümesini çift basamaklı olmayan ama buna yakın bir seviyede tutmak istiyor. Ancak ülkenin pandemiyle mücadelesi bitmiş değil ve enerjide de önemli sorunları var.

        -Bu yıl Komünist Parti’nin 20’nci Ulusal Kongresi’ni toplayacak olan yetkililerin alacağı kararlar küresel ekonomi çevrelerince de izlenecek.

        -Dünya piyasaları bu hafta cuma gününden itibaren Noel tatiline girecek. Ama tatile kadar geçecek günlerde şu sıralar piyasalarda hakim olan düşük işlem hacminin aşağı ve yukarı yönlü sert hareketlerin sürebileceği tahmin ediliyor. Bu da yeni yıla bol soru işaretli başlangıç yapmak anlamına gelebilir.

        Diğer Yazılar