Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dolar/TL’nin seyrinde yine olağanüstü hareketler yaşıyoruz. Parite 10.45’i de gördü. Dünkü artışı yüzde 2.88’i buldu. Yarın TCMB’nin toplantısı var. Normalde başladığı işi tamamlaması ve faizi indirmeye devam etmesi hazım.

        Ancak son günlerdeki kur hareketi buna tam bir engel oluşturuyor. Pas geçme ihtimali yükseldi. Ateş bacayı sardı. Yangını söndürmek için sadece pas geçme değil ilave çaba da gerekiyor. Eğer yangın söndürülmek isteniyorsa.

        Merkez Bankası kararına veya alınabilecek başka önlemlere göre dolarda her şeyin olabileceği bir aşamaya girdik. Bu nedenle üzerinde daha fazla durup ve yorum yapmaya devam edersek hata da yapabiliriz.

        DOLARIN PATRONU KİM OLACAK?

        -Bunun yerine biz geçelim doların patronunun kim olacağına. ABD Başkanı Joe Biden, bazı kilit senatörlerin karar hakkında görüşlerini belirtmeleri ile birlikte, halen Fed başkanlığına Jerome Powell’ı yeniden atama ya da bu koltuğa Fed guvernörü Lael Brainard’ı getirme kararını alma sürecinde bulunuyor.

        -Biden dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Fed başkanlığı için adayını “önümüzdeki dört günde” açıklamayı beklediğini söyledi. Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynak, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, Başkan’ın bu görev için diğer olası adayları kabul etmediğini söyleyerek, duyurunun gelecek haftaya sarkabileceği uyarısında bulundu.

        REKLAM

        -ABD Senatosu Bankacılık Komitesi Başkanı Sherrod Brown yaptığı açıklamada yeni dönemde Fed başkanının kim olacağı sorusunun cevabına artık çok yaklaşıldığını söyledi.

        -Beyaz Saray’a yakın kaynaklar merakla beklenen ismin Şükran Günü’nden (25 Kasım) önce duyurulacağını işaret ediyor. Karar bu hafta da gelebilir.

        -Ancak ülke ekonomisinin geçtiği kritik süreç nedeniyle atamanın biraz daha gecikebileceğini savunanlar da var.

        ÜÇ SEÇENEK

        -Piyasalar ise önümüzdeki günlerde yeni dönem Fed başkanını seçecek olan ABD Başkanı Joe Biden önünde 3 seçeneğin bulunduğunu düşünüyor.

        1-Biden piyasalardaki tüm tepkiye rağmen Powell’a destek verir ve onu kendine borçlu hale getirir. Ama bu adımla Powell’ın bundan sonra yapacağı tüm hatalara da ortak hale gelir.

        2-Biden koltuğu yine Powell’a verir. Ama bunu gönülsüz olarak yaptığını belli eder. Böylece onun kaçıp sorumlulukta kurtulmasına izin vermez ve neden olduğu kaosu düzeltmenin yükünü yine bizzat Powell’ın omzuna yükleyerek kendisi aradan sıyrılır.

        3-Biden, Powell’ı gönderir ve yerine Lael Brainard’ı getirir.Ardından Trump’ın adamı olan Powell’ın piyasaların anasını ağlattığını ve mevcut gelinen durumdan çıkmanın biraz zaman alacağını söyler.Biden böylece hem zaman kazanır hem de işler kötüye dahi gitse her an için geriye dönüp tüm suçun enflasyon konusunu hafife alan Powell yüzünden olduğunu söyleme konforuna sahip olur.

        KARŞI PARTİDEN OLMASININ AVANTAJI

        -Biden yeni dönem başkanlığına yönelik olarak hem Powell hem de Brainard ile geçtiğimiz günlerde görüştü. Ancak Biden asıl önemli görüşmeyi eski Fed Başkanı ve mevcut Hazine Bakanı Janet Yellen ile yaptı.

        REKLAM

        -Yellen daha önceden dile getirdiği gibi Brainard’ın mesleki bakımdan Fed başkanlığını yürütme kapasitesine sahip olduğunu ancak kritik karar aşamalarında hâlâ Powell’ın görüşüne gereksinim duyduğuna işaret etti.

        -Demokrat Parti üyesi olan Yellen, Fed’in kararlarında partizanlık baskısı altına girmemesi için ise bankanın başkanıyla ABD başkanının tercihen karşıt partilerden olmasının işleyiş bakımından daha sağlıklı olacağını savundu.

        -Yellen bu nedenlerden dolayı Cumhuriyetçi Parti üyesi Powell’ın başkanlığa devam etmesinin daha doğru olacağını düşünüyor.

        KURTARICI LİDER ÖZLEMİ

        -Küresel merkez bankaları sıfır faizle kendi şişirdikleri piyasa balonlarını sert faiz artışlarıyla kendi elleriyle söndürmek istemiyor. Zira böyle bir adımın sonucu çok büyük bir ihtimalle durgunluk olacak.

        -ABD ekonomisinde yaşanan sıkıntılar ülke siyasetinde de kartların yeniden karıştırılmasına neden oluyor.

        -Durgunluk ve enflasyon korkusu, Fed’in beceriksizliği, Biden’ın beklendiği gibi reformist olamaması “kurtarıcı bir lidere” olan özlemi artırıyor.

        -Muhafazakâr çevreler Donald Trump’ın 2024 için yeniden ısınma hareketlerine başladığını düşünüyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar