Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı Erdoğan 27 Haziran 2019’da G20 Zirvesi için Japonya’ya giderken, ABD Başkanı Trump’la yapacağı görüşmeden fazla umutlu değildik. Rusya’dan alınan S400 için ABD’nin Türkiye’ye ambargo veya yaptırım uygulamasından çekiniyorduk.

        Ancak Trump’la görüşme beklenenin aksine iyi geçti. ABD Başkanı Türkiye’ye haksızlık yapıldığını belirterek yaptırım niyetinde olmadığını açıkladı.

        -O tarihten sonra da ABD ile gerilim riskini azaltan Türkiye’nin talihi döndü.

        İLK YARI KARNESİ ZAYIF

        -Bitişikte yurtiçinde yerleşiklerin finansal varlığının 10 aylık seyri yer alıyor.

        Buradan izlenebileceği gibi, eğer karne vermek gerekseydi yılın ilk yarısı zayıftı.

        -Çünkü yurtiçi yerleşiklerin finansal varlık toplamı sadece 102 milyar lira arttı ve 2.447 trilyon liraya çıktı.

        -Yüzde 4.3’lük artış aynı dönemin yüzde 5.01’lik enflasyonunun altında kaldı. Korku ortamı finansal varlıkları da reel olarak eritti.

        İLK TALİH YIL ORTASINDA DÖNDÜ

        -Trump’ın karşı çıkmasıyla S400 nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamayacağının anlaşılması ve seçimin geride bırakılmasıyla yılın ikinci yarısına iyi girdik ve toparlanma başladı.

        -Bunun finansal piyasalara yansıdığını da gördük ve varlık fiyatları yükseldi, mevduatlar arttı.

        -Yılın ikinci yarısının 4 ayını geride bıraktık. Ekimin dahil olduğu bu dönemde yurtiçi yerleşiklerin finansal varlığı 186.1 milyar lira büyüdü ve 2 trilyon 633 milyar liraya vardı.

        -4 aylık artış oranı yüzde 7.6’ya çıktı. Bu da yine son dört aylık yüzde 5.3’lük enflasyonun 2.3 puan üzerinde gerçekleşti.

        -Aylık ortalama finansal varlık artışı yılın ilk yarısında 16.9 milyardan ikinci yarıda 46.5 milyar liraya yükseldi.

        ABD İLE ÇOĞALAN SORUNLAR

        -Şimdi ABD’de Trump’la yüz yüze bir görüşme daha yapılacak. 13 Kasım’daki görüşmede artık daha çok sorun ve konunun ele alınması gerekiyor.

        -Kuzey Suriye’ye harekatı nedeniyle Temsilciler Meclisi’nden hem Türkiye’ye yaptırım tasarısı, hem de Ermeni soykırım kararı geçti.

        -Rafta bekletilen Halkbank davası da açıldı.

        -Araya bir de, Suriye harekatını engellemek için yazılan üslubu bozuk mektup girdi.

        ABD ile çözmemiz gereken sorun sayısı böylece çoğaldı.

        TALİH İKİNCİ KEZ DÖNER Mİ?

        -Görüşmede bu sorunların tümü olmasa bile bir kısmının çözülmesi yönünde karar alınması ve adım atılması beklenir. Bu da Türkiye’ye yarar.

        -Düşük ihtimal de olsa işlerin ters gitme durumu elbette var. Ama daha büyük olasılıkla pozitif gelişmesi beklenir.

        -Çünkü ziyaretin, yapılan telefon görüşmesinin ardından kesinlik kazanması iki tarafın anlaşmaya daha yakın olduğuna, buna hazırlanıldığına yorumlanabilir.

        İKİ TARAFIN İYİ ANLADIĞI DİL, TİCARET

        -Dolayısıyla talihi döndürecek büyüklükte anlaşma olur mu olmaz mı bilinmez veya çok şeye bağlı. Ama 13 Kasım sonrası ABD ile sorunları daha azaltmış olarak yola devam edebiliriz.

        -En çok ilerlemeyi de ekonomi alanında sağlayabiliriz. Dış ticaret hacmini karşılıklı 5 katına çıkarmayı hedefleyen çalışmalar ve hazırlıklar başlatılmıştı. İki tarafın da en iyi anladığı dil bu.

        ZİYARETİ PİYASALAR FİYATLAR

        -Ziyaretten elde edilebilecek kazanımlar görüşmeden önce başlayarak piyasalar tarafında fiyatlanmaya adaydır. Zaten bir ölçüde fiyatlandı. Ama görüşme yapılana kadar da fiyatlama belki daha baskın şekilde yapılır, görüşmenin ardından ise açıklamanın içeriğine göre durum değişir.

        -Bu etkiyle borsada yükselişin devamı gelebilir, Türkiye riskinde azalma sürebilir. Türk Lirası değerlenebilir ve dolar/TL kuru daha aşağıda bir kulvara oturabilir.

        -Eğer ABD ziyareti pozitif sonuçlanırsa, buna yurtiçinde ekonominin canlanması da eklenerek, finansal piyasalardaki iyiye dönüşü daha iyiye çevirmek pekala mümkün olabilir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar