Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hazırlıkları yapılan Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri müdahale dün resmen başladı. Vatana, millete hayırlı olsun. Barış Pınarı olarak adlandırılan harekat inşallah en kısa sürede ve en az kayıpla tamamlanır, amacına ulaşır. Ordumuza ve Mehmetçiğe başarılar dilerim.

        -Askeri harekatla ilgili finansal piyasalarda net fiyatlama bu haftadan itibaren başlamıştı. Harekatın resmen başlamasıyla fiyatlamanın ve finansal oynaklığın devamı geldi.

        -Kur son dönemin en yükseğine çıktı. Borsa 100 binin altına indi. Faizler de hafif kıpırdadı. Harekatta yol alındıkça fiyatlardaki oynaklık giderek azalacaktır.

        -Bu gelişme dışında dün Türkiye’yi ve ekonomiyi yakından ilgilendiren üç veri açıklandı.

        REKABET SIRAMIZI KORUDUK

        -İlki Dünya Rekabet Forumu tarafından her yıl hazırlanan 2019 Küresel Rekabetçilik Raporu’na göre Türkiye yerini korudu. Dünya Rekabetçilik sırasındaki yerimiz 61.’lik. 2012 yılında sıramız 43.’lük iken, sonraki yıllarda gerilemeyle 61.’liğe düştük. Büyümenin sıfıra indiği bir yılda sırayı korumak bu bakımdan önemli. İnşallah geriye gidiş durur.

        BÜYÜYECEĞİMİZE DÜNYA DA İNANIYOR

        -Ekonomik durumun iyileşeceğine Dünya Bankası da katılıyor. Dünya Bankası dün yayımladığı rapordu Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini sıfır düzeyinde tuttu ve hükümetin tahmini olan yüzde yarım oranına çok yakınlaştı.

        -Dünya Bankası gelecek yıl için Türkiye ekonomisinin yüzde 3, 2021’de yüzde 4 büyüyeceğini tahmin etti. Hükümetin tahmini ise yüzde 5. Sonuçta Dünya Bankası Türkiye büyümesini sıfırdan yüzde 3’e çıkartıyor, sonraki yıl için de yüzde 4’e yükseltiyor.

        ASLINDA TAHMİN IMF’NİN

        -Bu tahminin bir önemi de, IMF tahminleri ile paralellik göstermesinde. IMF’nin Dünya Bankası ile birlikte yaptığı sonbahar toplantıları için hazırladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporu henüz yayımlanmadı. Ancak biliyoruz ki, Dünya Bankası da veriyi IMF’den alıyor.

        -Dolayısıyla IMF raporunda da aynı oran veya ona yakın bir oran çıkacak diyebiliriz. Büyümenin normale döneceği IMF tarafından kabullenilmiş ve ilan edilmiş olacak. Bu da yabancıların Türkiye ekonomisine bakışını pozitife çevirebilecek bir gelişmedir.

        DAHA DÜŞÜK DIŞ KAYNAK İHTİYACI

        -Dün açıklanan üçüncü veri Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın TBMM’de yaptığı sunumdan. Buna göre Türkiye önümüzdeki 6 ayda 50, bir yılda 86 milyar dolar dış borç ödeyecek.

        -Dış borç geri ödemelerinde artış yok. Hatta Türkiye’nin yıllık bazda ödediği dış borçlar 86-96 milyar dolar arasında gider gelir. Önümüzdeki bir yıla denk gelen ödeme de bandın alt kısmından gerçekleşecek.

        -Düşük dış borcun ödeneceği gelecek bir yıllık dönemde cari dengenin de sınırlı bir açık vereceği bekleniyor.

        Dolayısıyla Türkiye’nin askeri harekata giriştiği bir dönemde dış kaynak ihtiyacı geçmiş yıllara kıyasla düşük kalacak denilebilir.

        GELİŞMİŞLİK İÇİN ÖNCE REFORMLAR, SONRA DA YARIM ASIR

        -Son veri IMF’nin iki bölümü açıklanan Küresel Ekonomik Görünüm raporundan. Türkiye’nin en önemli ekonomik hedeflerinden biri dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmektir. Bunun için önümüzdeki 7-8 ülkeyi geçmemiz gerekiyor.

        -Daha doğru hedef ise Türkiye ekonomisini gelişmekte olan ekonomi sınıfından gelişmiş ekonomi sınıfına sokmak olmalı. Yani Türkiye’ye lig atlatmalı. Gerçi dünyanın 10 büyük ekonomisini arasına girebilmek için de zaten gelişmek zorundayız.

        -Ancak bu gelişmişliği yakalamak, lig atlamak bizim düşündüğümüzden çok daha uzun zaman alabilir. İşte IMF raporu bunun çalışmasını ve araştırmasını yapmış. Gelişmiş ülke sınıfına girebilmek için reformlar yapılsa dahi “ortalama gelişmekte olan bir ülkenin gelişmiş ülke düzeyine çıkması ve gelir farkını kapatması yaklaşık 50 yıllık süre alıyor.” Ev ödevlerimizi hemen ve eksiksiz yapmaya başlasak dahi ekonomide lig atlamak yarım asrı alabilir. Bu durumda gelişmeyi başarmak her şeyi yapmamız halinde bile yarım asırlık zaman işi demektir.

        ÇİN ÖRNEĞİ

        -Gelişmişlik ligine çıkmanın ne kadar zor olduğuna Çin iyi bir örnektir. 1977 yılında yeni bir program ortaya koydu ve ekonomik atılım yaptı. 10 milyar dolarlık ihracatı vardı. Bütün dünyayı şaşırtan çarpıcı bir başarıya imza attı ve 40 yıldır kesintisiz yüksek oranlı büyüdü. İhracatı da 10 milyar dolardan 2.3 trilyon dolara yükseldi ve dünyanın 1 numaralı ihracatçı ülkesi oldu. Ancak kişi başına geliri hala 10 bin dolar civarında ve Çin gelişmiş bir ülke değil.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar