Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Yaşlıya her ay 543 lira! Yeni zamlar ile yaşlılık maaşı ne kadar oldu, yaşlılık maaşlarını kimler alabilir? - Merak Edilenler Haberleri

        Yaşlılık maaşı alan 581 bin kişinin maaşına yeni torba ile zam yapıldı. Uzun süredir sevindirici haberi bekleyen yaşlılar 'torbadan' çıkan hediye ile mutlu oldu. Yapılan açıklama ile yaşlılık maaşlarına zam yapılacağı açıklandı. Peki yeni zamlı maaşlar ne kadar olacak? Yaşlılık maaşlarından kimler yararlanabilecek?

        İŞTE ZAMLI YAŞLILIK MAAŞLARI

        65 yaş aylığı alan 581 bin kişi, torba yasa ile ekstra zam elde etti. Aylığın tutarı Haziran'da 265,79 liradan 500 liraya çıktı. 3'er aylık dönemler halinde yaşlılara ödenecek tutar da 797,28 liradan bin 500 liraya ulaştı.

        EYLÜL'DE ZAMLI ALACAKLAR

        3 ayda bir verilen yaşlılık aylığında Eylül ayı itibariyle ödeme sistemi de değişecek. Bu maaş normalde 3'er aylık dönemler halinde, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta ödeniyor. Eylül itibariyle bu maaş aylık olarak ödenecek. Yani muhtaç yaşlılar her ay 543 lira 35 kuruş alacak, maaş için 3 ay beklemeyecek. 65 yaşını dolduran, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve gelir şartına uyan kişiler, bu aylıktan yararlanabiliyor. Gelir şartında kişinin kendisi ile eşine bakılıyor. Bu yıl itibariyle kişi başına düşen aylık gelir 483,63 liranın altındaysa aylık bağlanıyor. Aylığı almaya hak kazanan kişilere sağlık da ücretsiz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru gerekiyor.

        REKLAM

        KİMLER YAŞLILIK MAAŞI ALABİLİR?

        İlk şart 65 yaşını doldurmak. İkincisi, 65 yaşını doldurmuş olan kişinin hiçbir sosyal güvencesinin olmaması. Yani emekli olmayacak ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dul veya yetim aylığı almayacak. Nafaka alan kişiler de 65 yaş aylığından yararlanamıyor. Üçüncü şart, gelir. Kişi başına düşen gelir 423 liranın altındaysa maaş bağlanıyor.

        PARA NEREYE YATIYOR?

        İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir Ziraat Bankası şubesi tarafından, daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubesi kanalıyla yapılır. Ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olmayıp sosyal yardım niteliğinde. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödeniyor. Üç ayda bir ödenen bu aylık 2017 itibarıyla 753 lira (aylık 251 lira).

        BAŞVURU NASIL YAPILIR?

        REKLAM

        ● Öncelikle valilik veya kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınacak.

        ● İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınacak.

        ● Alınan belgeler ‘SGK-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.

        ● SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.

        65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınması gerekiyor.

        Haberi Hazırlayan: Haktan Demir
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa