Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ramazan sofrası, denzi egeli haberleri

        HT CUMARTESİ / Deniz EGELİ

        Ezan sesiyle birlikte tereyağı pidenin arasında eriyebilsin diye, iftardan yarım saat önce fırının kapısında mevzilenmektir ramazan alışverişi. Pide kuyruğunda konu komşu ve arkadaşlarla iki lafın da belini kırmaktır. Ramazan denince akıllara nasıl pide gelmesin? Yıllık tüketiminin yüzde 95’ini ramazan ayında gerçekleştiriyoruz. Eskiden pek olmazdı ama artık fırınlarda yılın 365 günü pide bulmak mümkün belki ama ramazanın heyecanından mı yoksa pidenin mayasından mı bilinmez ramazan dışında pek rağbet görmüyor.

        Ramazanda alışveriş poşetlerinde mutlaka yerini alan hurmanın da yüzde 90’ını bu ay tüketiyoruz. Beslenme uzmanları da ısrarla tavsiye ediyor hurmayı. “Çok iyi bir enerji kaynağı olup vücudunuzun günlük ihtiyaçlarının bir kısmını karşılar. Ramazan sofrasında mutlaka yer almalıdır” diyorlar. Ve ramazan tatlısı güllaç... Olmazsa gerçekten olmaz. Zira onun da yüzde 85’ini bu mübarek ayda tüketiyoruz. Üstelik marketlerde hazır satılan güllaç yufkaları sayesinde evde de kolayca yapmak mümkün. Yeter ki zamanınız olsun. Rakamlara ve alışkanlıklarımıza baktığımızda ramazan biraz da sadece bu 30 günde sofralarımızda yer alan pide, hurma ve güllaç demek... Artık bu geleneksel tatlara, yıllık tüketimin yarısından fazlasını bu ayda gerçekleştirdiğimiz hazır çorbalar da ekleniyor. İşten çıkıp iftara yetişme telaşında imdada yetişiyor anlaşılan... Ne de olsa kıvamı ve lezzeti garanti.

        Baklavayı anmadan geçmeyelim. Zira bir yılda tüketilen baklavanın yüzde 35’i ramazanda yeniyor! Oruçluyken düşen kan şekerinin imdadına yetişen baklava iftar davetlerinin en güzel ikramı elbette. Ancak yerken bir daha düşünün diye hatırlatalım, 100 gramı 400 kalori...

        İftar listesi

        Beslenme uzmanlarına göre oruçluyken alışverişe çıkılmamalı ve çıkılacaksa bile liste yapıp buna riayet edilmeli. İftar ve sahur için yapılacak alışveriş listesinde bulunması gerekenlerse büyük oranda sebze, meyve, işlenmemiş karbonhidratlar, yani tam tahıl ve bakliyatlar. Tahıllardan sonra daha az miktarda kırmızı et, beyaz et, deniz mahsulleri geliyor. Şeker ve tatlı yerine bal, pekmez, hurma, kurutulmuş meyve almakta yarar var. Beyaz unun yerine elbette tam buğday unu, katı yağın yerine ise zeytinyağı ya da fındık yağını tercih etmek gerek. İftardan sonra bol sıvı almak şart... Alışveriş sepetinde taze meyveleri eksik etmemekte fayda var. Taze sıkılmış meyve, sebze suları gün boyu eksilen vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamada büyük yardımcı...

        Yardım için alışveriş

        Ramazanda da alışveriş sadece kendimiz için yapılmaz elbet. Yardıma ihtiyacı olanları unutmayız. Pek çok market zincirinin sunduğu, içinde makarnadan kahveye, sucuktan şekere birçok ürünün bulunduğu hazır ramazan paketleri, muhtaç kimselere gönül rahatlığıyla iletilebilir. Ayrıca son yıllarda ramazan için hazırlanan özel hediye kartları, paketlere alternatif olarak sunuluyor. Çok da ilgi görüyor.

        Şık sofralar

        Ramazan alışverişi elbette sadece gıdadan ibaret değil. Ramazanda ağırlanacak misafirleri rahat ettirmek için evlere de ayrı bir özen gösterilir. En çok da sofralara... Yeni yemek takımları, çatal bıçaklar, masa örtüleri, sofra aksesuvarları; hiçbiri olmazsa rengârenk peçetelerle iftar sofraları süslenir.

        İftar sofralarında trend, beyaz sade porselen yemek takımlarını Osmanlı esintileri taşıyan tuğralı, hilalli aksesuvarlarla süslemek. Gümüş ya da altın desenli peçeteler de bu şaşaalı sofralara eşlik ediyor. Yemeğin ardından Türk kahvesi seremonisi ise yine tuğralı fincanlarla yapılıyor. Pek çok markanın koleksiyonunda bulunan bu fincanlar şu aralar en çok satanlar arasında... Ramazanda sağlıklı ve hafif beslenme öne çıktığı için buharlı pişiriciler, fırınlar ve evde koku yapmayan ızgaraların da önemi artıyor. En çok rağbet görenler ise buharlı pişiriciler ve ızgaralar.

        Sahur alışverişi

        17 saatlik orucun sonunda gelen iftar sofralarına pek özenilir ancak sahurda yenilen gıdaların besin değeri çok daha önemlidir. Beslenme uzmanlarına göre sahur alışveriş listesinin başında yumurta, süt, yoğurt ve peynir olması gerekiyor. Salatalık, domates, yeşillikler de listenin üst sıralarında... Tok tutmaya yardımcı olacak yulaf sahur listesinin olmazsa olmazı. Sahurda meyve tüketimi gün içindeki tatlı isteğini baskılamaya yardımcı olacağından meyveleri de unutmamalı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa