Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bu sene ÖSS'ye girenler daha şanslı

        ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan CİHAN'a yaptığı açıklamada ÖSYS'ye başvuran aday sayısının yaklaşık 1 milyon 640 bin kişi olduğunu, başvuranlardan 110 bin'inin sınavsız geçişten yararlanmak istediğini hatırlattı. Yarımağan, sınava girecek aday sayısının ise 1 milyon 530 bin olduğunu söyledi.

        Sınava başvuru sayısında geçen seneye göre 130 binlik bir azalma olduğuna dikkat çeken Yarımağan, "Aslında biz bunun 500 bin gibi daha yüksek bir oranda olacağını tahmin ediyorduk. Son sınıf düzeyindeki aday sayısında yüzde 25 (500 bin ) dolayında azalma oldu fakat, eski mezunlardan başvuranların sayısı (bu sene üniversiteye girmenin kolaylığı nedeniyle) 380 bin arttı. Sonuçta toplamada 130 bin gibi bir azalma yaşandı." dedi.

        Özel yetenek sınavı ile öğrenci alanlar dahil örgün yüksek öğretim programlarının kontenjanlarının 113 bin arttığına dikkat çeken Yarımağan, "Kontenjanlardaki 113 bin artışın yanısıra, aday sayısındaki 130 bin'lik azalma nedeniyle bu sene sınava gireceklerin geçen sene sınava girenlere göre ortalama yerleşme olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor." diye konuştu.

        "SORULAR GEÇEN SENEDEN KOLAY DİYEBİLİRİZ, ZOR DEĞİL"

        ÖSS'nin büyük katılımın olduğu bir sıralama sınavı olduğuna dikkat çeken Yarımağan, "Sorularımızın düzeyleri geçen seneki düzeyde. Herkesin cevaplayabileceği 'kolay ' soruların yanısıra 'biraz daha zor' ya da 'çok zor" olanları var. Değişik grupları birbirinden ayırmak zorundayız. Örneğin, en başarılı kitleyi birbirinden ayırmak için birkaç tane zor soruya ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

        "Adaylar, soruların bir kısmı kendilerine zor gelirse, morallerini bozmasınlar" diyen Yarımağan, "Soruların ortalama düzeyi (ben adayların morallerini de yükseltmek istiyorum) Bu sene zorluk düzeyi geçen seneden fazla değil. Geçen seneden kolay diyebiliriz, zor değil." ifadesini kullandı.

        "185'İN ÜZERİNDE PUAN ALAN ADAY SAYISINI ARTIRACAK BİR DÜZENLEME YAPILACAK"

        Yarımağan, iki yıldır uygulanılan sınav sisteminde özellikle 185 puan barajını alan aday sayısında sıkıntı yaşandığını vurguladı. Yarımağan, 185 baraj puanını alan aday sayısının yeterli olmamasından ötürü 2006'da vakıf üniversitelerinde, geçen yıl ise KKTC'deki üniversitelerde önemli düzeyde kontenjanın dolmadığını anımsattı. Kontenjanların artmasından ötürü, sorunun bu sene daha da önem kazandığını vurgulayan Yarımağan, "185'in üzerinde puan alan aday sayısını artırıcı yönde bir düzenleme yapılması düşünülüyor. Önümüzdeki haftalarda yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda bu konu görüşülecek." dedi.

        "SINAV GİRİŞ BELGESİ ELİNE GEÇMEYENLER, SINAV MERKEZİ YÖNETİCİLİKLERİNE BAŞVURMALI

        Adayların mağdur olmaması için, sınav giriş belgelerini yanında bulundurması gerektiğini söyleyen Yarımağan, "Adayların, sınav giriş belgesinin aslı olmadan sınava girmeleri mümkün değil. Bu belge, adres yanlışlığı gibi sebeplerle çok az sayıda adayın eline geçmemiş olabilir. Bu durumda, Çarşamba gününden sonra, sınav giriş belgesi gelmeyen adaylar bulundukları merkezin sınav merkezi yöneticiliğine başvurarak bu belgeyi çıkartabilirler. 151 merkezimizde de bu belge çıkartılabiliniyor." diye konuştu.

        "CEP TELEFONU ÜZERİNDE KALAN ADAYLARIN SINAVI İPTAL EDİLECEK"

        Üniversite adaylarına, birkaç gün öncesinden sınava girecekleri binayı görmeleri tavsiyesinde bulunan Yarımağan, "Adayların binaya nasıl gidildiğini görmeleri, süreye bakmaları gerekiyor. Böylece Pazar sabahı bir telaş yaşamazlar." dedi.

        Adayların cep telefonu ile binaya giremeyeceğine de dikkat çeken Yarımağan, refakatinde birisi olmayan adayların cep telefonsuz sınav yerlerine gitmeleri gerektiğini vurguladı. Cep telefonu üzerinde kalan adayların sınavının iptal edileceğini ifade eden Yarımağan, "O yüzden adayların mağdur olmamaları için bu konuya dikkat etmeleri gerekiyor." dedi.

        "ADAYLARIN RAHATI İÇİN, SALONLARLA İLGİLİ BİLGİ TOPLANDI. ELVERİŞSİZ SALONLAR KULLANIM DIŞI"

        Bu sene, adayların sınav esnasında daha rahat etmeleri için salonlarla ilgili bilgi topladıklarını aktaran Yarımağan, elverişsiz salonları kullanım dışı bıraktıklarını aktardı. "Kolçaklı sandalyeli" sınıfların, tuvaleti binanın dışında olan okulların kullanılmayacağını belirten Yarımağan, "Sıraları çok dar olan yada çok alçak olan sınıfları kullanmıyoruz... En elverişsizleri devre dışı bıraktık. Geriye kalan salonları da sıraların-masaların büyüklüklerine göre 3 gruba ayırdık. Adayları da 3 gruba ayırdık. Herkesi kendi boyu ve kilosuyla orantılı yerlerde sınava almaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

        Sınav kapasitesinin aday sayısından fazla olduğunu da hatırlatan Yarımağan şöyle devam etti: "Bunlardan en az 200 bin kişilik kapasiteyi söylediğim nedenlerle kullanım dışı tuttuk. Bunların çoğu, ilkokul 1'inci, 2'nci sınıf sıraları, üniversitelerdeki kolçaklı sandalyeli sınıflar. Yüzeyi elverişsiz olan sıraları da kullanım dışı tutmaya çalıştık. Bunları bize gelen bilgiler ölçüsünde yaptık. Tabii bazı yanlışlıklar olmuş olabilir... Böyle yanlışlıklar varsa adaylardan özür dilerim."

        "BİR MİKTAR STRES GEREKLİ AMA KAYGI DÜZEYİNE GETİRMEYİN"

        Adaylara başarı dileyen Yarımağan, "Adaylar, bu sınavı önemsesinler ama fazla da abartmasınlar. Önemini olduğundan fazla abartıp bunu bir kaygı düzeyine getirmesinler. Sınavda bir miktar stres gereklidir ama bu stresi kaygı düzeyine getirmeye gerek yok. Sınav öğrencilik hayatında herkesin karşılaştığı bir durum." dedi.

        Sınav sonuçlarının 10-15 Temmuz arasında açıklanacağını kaydeden Yarımağan, Temmuz'un 20'sinden sonra tercih işlemlerinin başlayacağını, Ağustos ayının ilk yarısında da yerleştirme sonuçlarını açıklayacaklarını aktardı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa