Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para MB'den açık mektup: Hedefe ulaşmak zor - Makro Ekonomi Haberleri

        Merkez Bankasının hükümete yazdığı açık mektupta,2009-2011 dönemine ilişkin enflasyon hedefleri önerilerine yer verildi ve ''para politikasının temkinli duruşu altında dahi yüzde 4 hedefine ulaşmanın oldukça uzun bir süre alabileceği'' belirtildi.

        Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre Banka, 2009-2011 dönemi için enflasyon hedeflerini önermek amacıyla Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın imzasıyla Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben ''açık mektup'' gönderdi.

        Mektupta, gıda ve enerji fiyatlarında son yıllarda gözlenen artışların, konjonktürel gelişmelerden daha çok, küresel eğilimlerden kaynaklanan yapısal bir değişimi yansıttığına dair görüşlerin güçlendiği belirtilerek, uluslararası kuruluşlarca yapılan tahminlerin de gıda ve enerji fiyatlarındaki olumsuz gelişmelerin orta vadede devam edebileceğine işaret ettiği kaydedildi.

        Nisan 2008 Enflasyon Raporunda gıda ve petrol fiyatlarının izleyeceği seyre bağlı 3 alternatif senaryo altında yenilenmiş enflasyon tahminlerine yer verildiği anımsatılan mektupta, ''Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlara dair yaptığımız değerlendirmeler, para politikasının temkinli duruşu altında dahi yüzde 4 hedefine ulaşmanın oldukça uzun bir süre alabileceğine işaret etmektedir. Bu nedenle, mevcut koşullar altında enflasyon hedeflerinin güncellenmesi teknik açıdan gerekli görülmektedir'' denildi

        -''YÜZDE 4 İÇİN YENİ BİR HEDEF PATİKASI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR''-

        Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların yakın gelecekte tersine döneceğine dair belirgin bir işaretin gözlenmediği belirtilen mektupta, enflasyon hedeflerinin, arz yönlü olumsuz şokların devam etme ihtimalini de göz önüne alacak ve ilerde hedeflerin tekrar yenilenmesi gereğini asgariye indirecek şekilde gözden geçirilmesinin faydalı olacağı kaydedildi. Mektupta, şu ifadelere yer verildi:

        ''Bu doğrultuda, daha önce belirlenmiş olan yüzde 4 hedefine doğru daha yavaş ve kademeli olarak ilerlememizi sağlayacak yeni bir hedef patikası öngörülmektedir.

        Bu değerlendirmeleri ve Nisan 2008 Enflasyon Raporunda üç senaryo altında yer alan enflasyon tahminlerimizi göz önünde bulundurarak, enflasyon hedeflerini 2009 yılı sonu için yüzde 7,5 ve 2010 yılı sonu için yüzde 6,5 olarak güncellemeyi; 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlemeyi, bu mektup aracılığıyla Hükümetimize öneriyoruz.''

        -''DAHA GEVŞEK POLİTİKA İZLENECEĞİ ANLAMINA GELMEMEKTEDİR''-

        Enflasyon hedeflerinin yukarı yönlü güncellenmesinin, Merkez Bankasının daha gevşek bir politika izleyeceği anlamına gelmediğinin altı çizilen mektupta, şunlar kaydedildi:

        ''Aksine, 30 Nisan 2008 tarihli Enflasyon Raporunda sunduğumuz tahminler para politikasının bir önceki döneme kıyasla daha temkinli olduğu bir çerçeve içermekte ve temkinli duruşun uzunca bir süre korunduğu varsayımına dayanmaktadır.

        Merkez Bankası, güncellenen hedeflerin enflasyon beklentilerini bozmasını sınırlamak amacıyla söz konusu hedeflerden sapmalara karşı simetrik olmayan bir yaklaşım sergileyecektir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonun, hedeflerin altında kalması, üzerinde kalmasına tercih edilecek ve enflasyonun, Nisan Enflasyon Raporunda yer alan ana senaryo tahminlerine yakın gerçekleşmesi amaçlanacaktır. Gıda ve enerji fiyatları veya küresel koşullar beklenenden daha olumlu gerçekleştiği taktirde, enflasyonun yenilenen bu hedeflerin altında kalmasına izin verilecek, daha olumsuz gerçekleşmesi halinde yenilenmiş hedeflerden sapmanın mümkün olan en düşük düzeyde kalmasını sağlayacak politikalar uygulanacaktır.''

        -HEDEF YERİNE GEÇMİŞ ENFLASYONUN REFERANS ALINMASI...-

        Mektupta, Merkez Bankası bünyesinde yapılan çalışmaların, mevcut enflasyon hedeflerinin beklentileri şekillendirmekteki gücünün son dönemde belirgin olarak azaldığına işaret ettiği belirtilerek, ''İktisadi birimlerin fiyatlama davranışlarında enflasyon hedefi yerine, geçmiş enflasyonu referans almaya başlamaları, enflasyonla mücadelenin maliyetini artırma potansiyeli taşımaktadır'' denildi. Mektupta, güncellemenin, enflasyon hedefinin iktisadi birimlerce yeniden referans olarak algılanmasına katkıda bulunacağı kaydedildi.

        Mektupta, geçen 2 yıl içinde arz şoklarının olağan dışı boyutlara ulaşmasının enflasyon hedeflerinin belirgin olarak aşılmasına neden olduğu belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

        ''Daha da önemlisi, bu şokların etkilerinin, başlangıçtaki tahminlerin tersine uzun bir müddet süreceğine ilişkin algılamalar giderek güçlenmektedir. Bunun yanında, küresel ekonomideki sorunların devam etmesi nedeniyle enflasyon görünümüne ilişkin riskler belirginleşmektedir. Bu doğrultuda güncellenen projeksiyonlar, para politikasının temkinli bir duruş gösterdiği bir durumda dahi, enflasyonun yüzde 4 seviyesine ulaşmasının oldukça uzun bir süre alabileceğine işaret etmektedir. Daha da önemlisi enflasyon hedefinin nominal çıpa özelliğini yitirdiği gözlenmektedir. Bu nedenle, enflasyon hedeflerinin, 2009 yılı sonu için yüzde 7,5 ve 2010 yılı sonu için yüzde 6,5 olarak güncellenmesi; 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlenmesi önerimizi değerlendirmelerinize arz ederiz.''

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa