Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Anne babalar dikkat!

        Çocuğa aşırı özen gösterilmesi, üzerine düşülmesi, kontrol edilmesi hatalı bir ebeveyn tutumudur. Anne babası böyle bir tutuma sahip olan çocuklar aşırı bağımlı ve beceriksiz hale gelir. Evlilik ilişkisinde dikkat edilecek konulardan birisi de bu yanlış tutumdur.

        Ailede baskıcı ve otoriter tutum kişiliği hiçe sayar

        Bu tutumda katı disiplin bir uygulanır. Çocuk her kurala uymak zorunda bırakılır. Anne babanın çocuk üzerinde baskı ve güç uygulaması söz konusudur. "Zor yoluyla denetleme" ya da "sevgiyi esirgeyerek denetleme" ile çocuğun davranışları kontrol edilir. Bu tutum çocuğun kendine olan güvenini ortadan kaldıran, onun kişiliğini hiçe sayan bir tutumdur.

        Gevşek tutumlu ailelerde çocuk aileyi yönetir

        Gevşek tutum çocuk merkezci ailelerde olur. Çocuk aileyi yönetir. Hep onun istekleri olur. Çocuk anne baba üzerinde baskı ve güç uygulamaktadır. Gevşek tutumlu ailelerde anne baba çocuğun egemenliğine boyun eğmiştir. Bu çocuğun sosyalleşmesini olumsuz yönde etkiler. Aşırı bir sevgi ve hoşgörü içinde büyüyen çocuk doyumsuz olur. İleride aile dışında kendi sosyal yaşamı içinde de aileden gördüğü alıştığı şeyleri beklerler. Bulamadığında hayal kırıklığı yaşar.

        Tutarsız kararsız ailelerde eleştiri çok yaşanır

        Anne babanın arasında görüş ayrılığı olduğunda ortaya tutarsız kararsız tutum çıkar. Anne babanın çocuğun yanında "çocuk konusunda" birbirlerini eleştirmeleri, araya girme, kayırma vb. davranışları sık rastlanan hatalı tutumlardandır. Yine ebeveynlerden birinin ya da ikisinin de bazen kızdığı davranışları bazen kabul etmesi, ya da bazı büyük hataları görmezden gelirken küçük hatalara aşırı tepkiler vermeleri tutarsızlık yaratır. Böyle bir durumda çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu, neyi yapıp, neyi yapmaması gerektiğini öğrenemeyecektir.

        Koruyucu tutum çocuğu bağımlı yapar!

        Çocuğa aşırı özen gösterilmesi, üzerine düşülmesi, her türlü güçlükten korunması, aşırı kontrol edilmesi de yine hatalı bir ebeveyn tutumudur. Anne babası böyle bir tutuma sahip olan çocuklar aşırı bağımlı ve beceriksiz hale gelirler. Çünkü onların yerine her sorun anne baba tarafından çözülmüştür. Çocuk bunları yaşama ve öğrenme fırsatı bulamamıştır. Bu tarz evliliklerde büyüyen çocuk kendini ve hayatı tanıyamaz. Neyi yapıp neyi yapamadığını bilemez. Bu yanlış tutum çocuğu pasif, beceriksiz yapar. Bu ortamda yetişen çocuk kendine güvensiz kalır. Evlilik ilişkisinde dikkat edilecek konulardan birisi de bu yanlış tutumdur.

        Bugün

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa