Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Havaalanında fildişi operasyonu

        Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerince havaalanı giriş noktasındaki kontrollerde 2 adet fildişi ele geçirildiğini bildirdi.

        Emniyet yetkililerinin, Türkiye'ye getirilen fildişlerinin gerçek olup olmadığı konusunda kendilerinden yardım talep ettiğini belirten Özyanık, şunları kaydetti:

        ''Yaban Hayatı Daire Başkanlığındaki nesli tehlike altındaki yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretini düzenleyen CITES Sözleşmesi'nin uygulanmasında görevli uzmanlar ile ''CITES Uygulamalarında Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Eşleştirme Projesi'' kapsamında Türkiye'de bulunan İspanyol uzmanlarca yapılan incelemede fildişlerinin orijinal olduğu saptandı. Filler CITES Sözleşmesi listesinde yer alıyor. Gerek CITES Sözleşmesi ve gerekse 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında koruma altındaki bir tür olması dolayısıyla canlı veya ölü ya da parça veya türevlerinin izinsiz dolaşımı ve ticarete konu olması yasaktır. Bu nedenle, yakalanan fildişlerine el konuldu. Kaçakçılar hakkında da 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında işlem başlatıldı. Kişiler hakkında mahkeme süreci devam ediyor.''

        Nesli tehlike altındaki hayvan ya da bitkilerin bazı türlerinin izne tabi olarak ticaretinin serbest, bazı türlerin ise ticaretinin tamamen yasak olduğunu ifade eden Özyanık, bu konuda çok hassas olduklarını belirtti.

        Özyanık, izne tabi olduğu sürece söz konusu ticarete karşı olmadıklarını ancak vatandaşlardan da prosedürleri uygulamada duyarlı olmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa