Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Toprağın altındaki hazinelerimiz

        Mardin Müze Başkanlığında 1986 yılında Prof. Dr. Oluş Arık yönetimindeki ekip tarafından başlatılan Hasankeyf kazılarının bu yılki bölümü Mayıs ayında başladı. Sumaki, Gırömer ile Guruk höyükleri kazılarının da bu hafta sonu başlayacağı bildirildi.

        Kentteki en uzun soluklu ve Türkiye'nin de ilgiyle izlediği kazılardan Hasankeyf kazısının bu yılki bütçesi 1 milyon 720 bin TL. 2004 yılından bu yana Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam başkanlığındaki kazı, bu yıl Selahiye Bahçeleri içindeki Haydarbey Zaviyesi, kale başındaki Büyük Saray ve höyükte yapılacak.

        Kazı çalışmalarında 12 öğretim görevlisi, 22 doktora ve yüksek lisans öğrencisi, 80 lisans öğrencisi ile 150 işçi çalışacak.

        Hasankeyf'teki çalışmalar kapsamında bu yıl ilk kez höyük kazısında Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Gülriz Kozbe ile Prof. Dr. Hayat Erkanal da yer alacak.

        Mağara şehri olarak bilinen antik kentteki kazılarda MÖ 9. Yüzyıla ait mağaralar bulundu. Artuklu dönemi başkenti olduğu da tespit edilen kazılarda ayrıca Büyük Selçuklu dönemine ait cami kalıntıları ortaya çıktı. Ayrıca Roma dönemine ait bir askeri kışla, seramikler, yazıtlar ile Neolitik dönemden bugüne yüzlerce buluntuya ev sahipliği yaptı. Batman'da müze bulunmadığı için çıkarılan eserler Mardin Müzesine gönderiliyor. Bir kısmı da Hasankeyf'teki kazı evi deposunda saklanıyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa