Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Modada sıcak gelişmeler

        Moda dünyasında 2015 yılı sonunda hareketli transferler gerçekleşti. Dev modaevleri yeni tasarımcılarla yollarına devam etme kararı alırken işte en sıcak haberlerle tasarım dünyasındaki gelişmeler...

        Gucci x Alessandro Michele

        13 senenin ardından Gucci’nin bir parçası haline gelen Frida Giannini’nin markadan ayrılmasıyla birlikte Alessandro Michele, Gucci’nin yeni kreatif direktörü oldu. Alessandro Michele, 2011’den beri Kreatif Direktör Yardımcısı pozisyonunda ve aynı zamanda çanta departmanının başındaydı. Gucci’den önce Fendi’de aksesuvar tasarımcısı olarak çalışan Alessandro Michele daha sonra Tom Ford için tasarımlar yapmaya devam etti. Başarılarının fark edilmesiyle Gucci Londra tasarım ofisiyle çalışmaya başladı. Daha sonra Frida Giannini’nin de arzusuyla kreatif direktör yardımcılığına yükseldi. Şimdi de Giannini’nin yerini alarak Gucci’de başarılarını sürdürüyor. Michele eski ve modern çizgileri başarılı bir şekilde bir araya getirerek Gucci’nin alışılagelmiş çizgisinin dışına çıkıp markanın imajını yeniden şekillendirmeyi başardı. Modern ve gerçekçi çizgisiyle Michele’in Gucci için çektiği ilk reklam kampanyasında bu değişimi gördük. Gucci’den görmeye alışık olduğumuz reklam kampanyalarından tamamen farklı, seksilikten abartıdan uzak. Modern, minimalist ve cool. Ayrıca kasım ayında Alessandro Michele, British Fashion Council tarafından “Yılın Uluslararası Tasarımcısı” ödülüne layık görülmüştü. Bakalım başarılı tasarımcı 2016’da Gucci’ye daha neler katacak...

        Dior ekibi işbaşında

        Dior markası 2016’ya Raf Simons olmadan girdi. Christian Dior’un kreatif direktörlüğü görevini üstlenen Raf Simons, 2015 sona ererken ünlü Fransız modaeviyle yollarını ayırdı. Bu ayrılığın sebebini ise ‘kişisel sebepler’ olarak belirtti. Bu kişisel sebepler Simons’un yılda 6 koleksiyon hazırlamak zorunda olması ve artık bu yoğun tempoyla devam etmek istememesiydi. Ve sonuçta Dior kreatif direktörsüz kaldı ancak modaevi hızlı karar verip yanlış bir karar almaktan mı korkuyor bilinmez, “yeni kreatif direktör önümüzdeki yıla kadar atanmayacak” dedi. Bu durumda markanın ekibi işin başına geçti ve yaratıcılıklarını konuşturmaya başladı. Bunun ilk örneğini geçtiğimiz hafta gerçekleşen Paris Haute Couture Haftası’nda verdiler. 2016 ilkbahar-yaz koleksiyonunun sergilendiği defile Paris’teki Rodin Müzesi’nde gerçekleşti. Genç ekip, markanın ikonik çizgisini zarif tasarımlarla buluşturdu. Koleksiyonun geneline koyu tonlar, saten, tül kumaşlar hâkimdi ve göz alıcı işlemeler mest etti. Yeni bir isme kadar bu ekiple Dior, bizce tamamdır.

        Balenciaga x Demna Gvasalia

        Hatırlarsanız geçtiğimiz eylül ayında Paris Moda Haftası’nda Balenciaga için hazırladığı son 2016 ilkbahar-yaz koleksiyonuyla markaya resmi olarak veda eden Alexander Wang’in ardından boşalan koltuğa Gürcistanlı Demna Gvasalia geçti. Vetements markasıyla birçok ünlü ismin de favori tasarımcılarından olan genç yetenek Demna Gvasalia, Balenciaga’nın yeni kreatif direktörü oldu. Demna Gvasalia, Maison Margiela ve Louis Vuitton’da çalışmış; aynı zamanda 2015 LVMH Ödülleri’nde yarı finale kalmış başarılı tasarımcılardan biri. Gvasalia ilk sınavını Balenciaga’nın 2016 sonbahar-kış koleksiyonu ile Mart 2016’da verecek, bakalım yeni vizyonuyla genç tasarımcı köklü markaya neler katacak?

        Maison Martin Margiela x John Galliano

        Moda dünyasından aforoz edilen John Galliano, uzun bir aradan sonra Maison Margiela’nın kreatif direktörü olarak döndü. Maison Martin Margiela’nın artisanalbakış açısına adapte olmakta hiç zorluk çekmediğini gördüğümüz Galliano, Maison Margiela’nın kreatif direktörü olarak ilk haute couture koleksiyonunu tanıttı daha sonra 2016 ilkbahar-yaz “Artisanal Artistry” adlı defilesiyle büyük ilgi gördü. Günümüze dönecek olursak başarılı tasarımcı en son 2016 İlkbahar-Yaz haute couture defilesiyle her zamanki imzasını Maison Margiela couture koleksiyonuna da attı. Galliano’nun muhteşem dönüşü ve parizyen modaeviyle kusursuz uyumu biz modaseverleri çok mutlu ediyor, başarılı tasarımcı uslu durursa daha büyük başarılarına şahit olacağız.

        Roberto Cavalli x Peter Dundas

        Geçtiğimiz yıl, kreatif direktör koltuğuna veda eden 74 yaşındaki Cavalli’nin yerine, Emilio Pucci’den ayrılıp gelen Peter Dundas geçti. Roberto Cavalli için ilk 2016 ilkbaharyaz koleksiyonunu Milano Moda Haftası kapsamında sunan Peter Dundas, Cavalli için yeni bir dönemin startını vermiş oldu. Dundas, Cavalli’nin özgür dünyasında markayla bütünleşen zebra desenini, renk ihtişamını ipek elbiseleriyle bir adım ileri taşıdı. Markanın özünü oluşturan parçaları yeniden yorumlayarak özgür bir ruh kazandırdı. İlk koleksiyonuyla sınavı geçen tasarımcı bakalım yeni sezonda bizlere hangi hünerlerini sergileyecek...

        ‘Genç ve dinamik bir kitleye hitap ediyoruz’

        İspanya’nın başkenti Madrid’de gece elbiselerine yeni bir anlayış getirmek misyonuyla doğan Sagaza Madrid, ilkbahar-yaz 2016 koleksiyonunu, Fashionist’16 kapsamında gerçekleştireceği defile ile sundu. İspanyolca “ince, zarif” anlamına gelen Sagaza’nın tasarımcısı Zelia Kaçar ile markayı ve İspanya geçmişini konuştuk

        Modaya nasıl adım attınız?

        Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra fotoğrafçılık bölümünü kazandığımda sanat ve modayla olan ilişkim başlamış oldu. Aynı zamanda da moda tasarımında çift ana dal yapıyordum. Bu esnada da dergilerde ve defilelerde moda editörlüğü yapmaya başladım. Bir gün tüm bunları bırakarak kendimi İspanya’da, Institute de Europa’da buldum. İlk etapta 6 ay olarak planladığım bu eğitim 4 yıla uzadı ve bana moda sektörünün kapıları ardında kadar açılmış oldu.

        Moda okumak için Londra tercih edilir, siz neden İspanya’yı tercih ettiniz?

        Aslında moda deyince Paris, Milano ve Londra geliyor akla. Ama İspanya’nın sanat ve sanatçısıyla ilgimi çeken bir yanı vardı. Hem birçok hazır giyim markasıyla günlük giyimde büyük bir çığır açıyordu hem de İspanyolca’ya olan karşı konulmaz merakım beni İspanya’ya yönlendirdi. İspanya’da okurken yazılarınızı takip ediyordum. Hatta sizinle nasıl ilerlemem konusunda mail’leşmiştik, ilgili cevabınızla beni çok mutlu etmiştiniz. Bugün de sizinle röportaj yapmak benim için ayrı bir anlam ifade ediyor.

        Çok sevindim. Peki Sagaza Madrid nasıl doğdu peki?

        Antonio Alvarado’nun yanında staj yaptığım dönemde Antonio bir defile için benden 8 parçalık bir triko elbise koleksiyonu tasarlamamı istedi. Bu defilede dünya medyasına kendimi gösterme fırsatım oldu. İzleyiciler arasında Pedro Almodovar, Penelope Cruz bulunuyordu. Bugünkü İspanya ayağımız olan Miguel Rico ile tanıştık. Gece elbiseleri ve gelinlikle ilgili bir marka yaratmak istediklerinden söz ettiler. O ay içinde sözleşmeler imzalandı ve Sagaza markası kurulmuş oldu. Bir gün Cansu Dere ve Kenan İmirzalıoğlu’nun bir dizisi başlıyordu, dizinin fragman çekimi için bizden elbise istendi. 2009 koleksiyonumuzdan mercan rengi bir parça verdik, 2 hafta içinde Türkiye’de bir talep patlaması yaşadık. Bu da bizi İspanya’dan sonra Türkiye ve Ortadoğu pazarına yönlendirdi. Hazır giyimde özel tasarım kalitesini yakalamak amacıyla yola çıkmış bir marka Sagaza Madrid. Couture tadında yorumlarla genç ve dinamik bir kitleye hitap ediyoruz. Markamızla Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’da saygı duyulan ve bilinen bir marka olmak misyonuyla çalışıyoruz.

        Fashionist’16 kapsamında Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirdiğiniz, 2016 ilkbahar-yaz koleksiyonundan bahsedelim...

        Profundo Del Mar-Denizin Derinliklerinde koleksiyonumuzun hikâyesi ailecek gittiğimiz Costa Brava tatilindeki dalış sonrası deniz altından çok etkilenmemle başladı. Resmen denizin altında bir moda şehri yatıyordu. Koleksiyon, ilhamını deniz altının büyülü dünyasından alan, kadının yumuşak, gizemli ve naif duruşuna gönderme yapan romantik bir hikâyesi var.

        Gelelim sosyal medyada büyük ilgi gören hashtag’inize...

        Sosyal medyada Sagaza Kızı kavramı oluştu. Giydirdiğimiz ünlüleri sosyal hesaplarımızdan paylaşmamızın ardından Sagaza Madrid müşterilerimizin de Sagaza kıyafetleriyle kendi özel günlerinden fotoğraflarını #Sagazakizi hashtag’iyle paylaşmaya başladıklarını gördük. Görünümüne çok önem veriyor Sagaza kızları ve ne kadar hoş göründüklerini paylaşmaktan mutluluk duyuyorlar. Hatta Victoria Secret meleği Michaela Kocianova defilemiz için geldiğinde “Victoria Secret meleği Sagaza kızı oldu” şeklinde hem medyada hem sosyal medyada yansımalar aldık.

        Yaz davetlerine öneriler

        “Bu yaz etek boylarında midi boy çok fazla tercih edilecek. Biraz romantik, dantellerle transparanın etkileşiminden çıkan balık formlar görülecek. Taşlarla süslenmiş saçak etekler çarliston havasını daha modern sunan parçalar, üstü sade bırakılarak eteklerin hareketlendiği genç look’lar çok moda. Klasiğin modern çizgilerle yeniden yorumlanmalarını göreceğiz. Nar çiçeği, mercan, kristalize edilmiş mavi sıkça davetlerde karşımıza çıkacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa