Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Pamuk Prenses’in sesi karşınızda

        Heja BOZYEL / HT CUMARTESİ

        Bazı sesler hayatımızda hep vardır, çok tanıdıktır ama sesin sahibini hiç bilmeyiz. Aliye Mutlu da onlardan biri. Önce hayat hikâyesini, yaptıklarını, kariyerini okumasam belki de hiç tanışmayı düşünmeyecektim. Çoğu Disney filminin müziklerini seslendiren Bulgaristan doğumlu Aliye Mutlu hem oyuncu hem müzisyen. Hatta Hollanda’da onun adını taşıyan bir ses kütüphanesi var. İşte Aliye Mutlu’yla kısa kısa...

        ■ Bulgaristan’da doğdum ve “En iyisini yapamayacaksan, hiç yapma” öğretisiyle İstanbul’da büyüdüm.

        ■ Doğduğum topraklar müzikle ve dansla yoğrulmuş topraklar. Bu anlamda çok şanslıyım ve sanatçı genlere sahibim. Tüm ailem müzikle ilgili ve yetenekli insanlar. Rahmetli teyzem Kadriye Latifova, Bulgaristan’ın en ünlü ses sanatçılarından biriydi. Kariyerinin doruğunda, 34 yaşında bir trafik kazasında hayatını kaybetmiş.

        ■ Hollanda’da bulunan Sonokinetic şirketi, çeşitli enstrümanlardan bazen de insan seslerinden örnekler hazırlıyor. Ben de Avrasya’yı sembolize eden bir ses olarak, Balkan ve Türk ezgiler seslendirdim. “Aliye” ismi ile satışa sunulan bu ses kütüphanesi kariyerimin en onur verici çalışmalarından biridir.

        ■ Oyunculuk benim için şarkı söylemek kadar tutkuyla bağlı olduğum bir iş. İkisini birbirinden ayırmam mümkün değil. Hele Çalıkuşu’nda olduğu gibi hem şarkı söyleyip, hem oynayabileceğim projeler gelince çok mutlu oluyorum.

        EN SEVDİĞİ DİSNEY KARAKTERİ

        ■ Kesinlikle Pamuk Prenses. Zaten her kız çocuğunun hayatına ilk yerleşen masal kahramanlarından biridir. Annem ve babam küçükken beni Pamuk Prensesim diye severdi.

        *Disney bu filmi o kadar önemser ki, karakteri kimin seslendireceğine, şarkılarını kimin söyleyeceğine dair çok titiz bir çalışma içine girerler. Bizim ülkemizde de yaklaşık dört ay uygun sesi aramışlar. Orijinal sese en yakın tınıda ve müzikalitede, karakteri hem konuşabilecek, hem de şarkılarını söyleyebilecek birini bulmak için hummalı bir çalışma yürütmüşler. Orijinal ses, 13 -14 yaşlarında bir kız gibi duyulan ve opera söyler gibi şarkı söyleyebilen bir sesti. Bir hafta boyunca nefes almadan çalışıp hazırlandım. Çünkü biliyordum. Pamuk Prenses bendim...

        'EMRİVAKİ'

        ■ “Emrivaki” ilk duyduğum günden beri söylemek istediğim Aysuda Ülkü Zeren şarkısıdır.

        ■ Besteciler şarkılarının hikâyesini bilmek isteyen solistlerle çalışmayı çok sever. Biz onunla hem çok iyi iki dostuz hem de müzikal anlamda birbirimizi çok doğru etkiliyoruz.

        ■ Kaybedenler Kulübü filminin müzikleriyle adını duyuran Erdem Tarabuş’un düzenlemesiyle de şarkı iyice içimize sindi.

        ■ Şarkının mix ve masteringini de ağabeyim Ayhan Mutlu yaptı. Şarkının klibini Kemal Başbuğ çekti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa