Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Tartışan aileler/ Paulo Coelho'nun yazısı

        Paulo COELHO/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        KONUŞMAK GEREKLİDİR

        Haham İaakov’un karısı tüm arkadaşları tarafından zor bir kadın olarak tanımlanırdı; çünkü her zaman en ufak bir şeyden mutlaka tartışma çıkarırdı.

        Ama buna rağmen İaakov, onun kışkırtmalarına asla cevap vermezdi.

        Ancak bu durum oğullarının düğün günü değişti, yüzlerce davetli mutlu bir atmosferde bu güzel günü kutlarken Haham İaakov karısını gücendirecek şekilde çıkışmaya başladı, üstelik de partideki herkesin duyacağı şekilde. Ortalık sakinleştikten sonra bir arkadaşı İaakov’a “Ne oldu?” diye sordu; “Sen onun kışkırtmalarına hiç cevap vermezdin, bu tutumundan neden vazgeçtin?”

        “Ona bir bak, nasıl da mutlu görünüyor” diye fısıldadı Haham. Gerçekten de, Haham’ın karısı partiden büyük bir keyif alıyor gibi görünüyordu.

        “Ama siz herkesin içinde tartıştınız! İkinizin de davranışına bir anlam veremiyorum!” diyerek ısrarla bir açıklama istedi arkadaşı. “Sadece birkaç gün önce karımı en çok sinirlendiren şeyin benim sessizliğim olduğunu anladım. Bu şekilde davranarak onu görmezden geliyormuş gibi görünüyor, onun duygularını yok sayıyor ve böylece ona önemsiz ve değersiz olduğunu hissettiriyordum.”

        “Oysa onu çok seviyorum, bu yüzden o beni kışkırtınca herkesin önünde kendimi kaybetmiş gibi davrandım. Bu halimi görünce onun duygularının farkında olduğumu, bunlara karşılık verdiğim için benim de tıpkı onun gibi olduğumu ve hâlâ birbirimizle iletişim içinde olduğumuzu görmüş oldu.”

        ERKEK MAYMUN VE DİŞİ MAYMUN TARTIŞIYOR

        Erkek maymun ve dişi maymun bir ağacın dalında oturmuş güneşin batışını seyrediyorlardı. Dişi maymun bir süre sonra sordu:

        “Güneş ufka dokunduğu anda gökyüzündeki renklerin değişmesinin sebebi nedir?”

        “Her şeyi açıklamaya kalksak yaşayamayız” diye cevap verdi maymun. “Şimdi sessiz ol da kalplerimiz bu romantik günbatımının tadını çıkarsın.”

        Dişi maymun bu sözlere bozulmuştu.

        “Sen ilkel ve batıl inançlısın. Akıl ve mantığa önem vermiyor sadece hayattan zevk almaya bakıyorsun.”

        O sırada önlerinden bir kırkayak geçiyordu.

        “Kırkayak!” diye bağırdı maymun, “Bu kadar çok ayağı böylesine mükemmel bir uyum içinde nasıl hareket ettiriyorsun?”

        “Bilmem, hiç düşünmedim!” dedi kırkayak.

        “O zaman bir düşün! Karım bir açıklama istiyor!”

        Kırkayak ayaklarına baktı ve açıklamaya girişti:

        “Şimdi ben... Galiba önce şu dizimi büküyorum... Yok, hayır, öyle değil, bu kasımı kasıyorum... Yok, sanırım önce bedenimi bu tarafa eğmem gerekiyor...”

        Kırkayak yarım saat boyunca ayaklarının nasıl hareket ettirdiğini açıklamaya çalıştı ve bunu yapmaya çalışırken gittikçe aklı daha çok karıştı. Yoluna gitmeye karar verdiğindeyse artık doğru dürüst yürüyemiyordu.

        “Ne yaptığınızı gördünüz mü?” diye bağırdı, “Ayaklarımın nasıl çalıştığını çözeyim derken yürüme yeteneğimi kaybettim!” “Her şeyi açıklamaya çalışanlara ne olduğunu gördün mü?” dedi maymun karısına ve tekrar sessizce günbatımını seyretmeye koyuldu.

        DEĞERLENDİRME

        Düşüncelerinize dikkat edin: Sözlere dönüşebilir. Sözlerinize dikkat edin: Hareketlere dönüşebilir. Hareketlerinize dikkat edin: Huylara dönüşebilir. Huylarınıza dikkat edin: Karakterinizi şekillendirebilir. Karakterinize dikkat edin: Kaderinizi yönlendirebilir.

        Çeviren: Mine Akverdi Denktaş

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa