Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yasağa uyuyor muyuz?

        TÜGİAD, Sağlık Bakanlığının 2008 Mayıs ayında kapalı mekanlarda sigara içilmesini önlemek için başlattığı ''Dumansız Hava Sahası Hareketi'' kampanyasına destek olmak amacıyla İstanbul, Ankara ve İzmir'de 709'u kadın olmak üzere 15 yaş üstü 1437 kişiyle yüz yüze anket tekniği kullanılarak, ''dumansız havaya alıştık mı'' adlı araştırma yaptırdı. Ankete katılanların yüzde 57,2'sini sigara içenler, yüzde 42,8'ini ise sigara içmeyenler oluşturdu.

        Araştırma sonuçlarına göre, sigara içmeyen deneklere sorulan, ''Sigara yasağı umduğunuz gibi gidiyor mu'' sorusuna ankete katılanlardan yüzde 90'ı ''evet'' yanıtını verdi. ''Çevrenizde bu yasağa uymayan birini görürseniz ne yapıyorsunuz'' şeklindeki soruya sigara içmeyenlerin yüzde 40'ı, ''Kesinlikle yetkililere şikayet ediyorum'', yüzde 30'u da ''Sigara yasağına uymayanları ikaz ediyorum'' yanıtını verdi.

        Sigara yasağı nedeniyle kafe, restorant tarzı yerlerin olumsuz etkilenip etkilenmediği yönündeki soruya yüzde 34 oranında ''etkilendiği kesin'', yüzde 27 oranında ''etkilendi ama bir süre sonra alışılır'', yüzde 26 oranında da ''etkilenmedi'' cevabı verildi.

        Araştırmaya göre sigara içmeyenlerin yüzde 91'i, yasağın sigara satışlarında iyi uygulandığına inanmıyor.

        Sigara içenlere yöneltilen, ''Kampanya başladığından beri hiç sigarayı bırakma girişiminde bulundunuz mu' sorusuna katılımcıların yüzde 36,8'i 'evet', yanıtını verdi. Sigara içenlerin yüzde 59,50'si sigara ile ilgili başlatılan yasaklardan memnun oldukları yönünde görüş bildirdi. Sigara içenlere yöneltilen, 'Kampanya başladığından beri hiç sigarayı bırakma girişiminde bulundunuz mu' sorusuna katılımcıların yüzde 36,8'i 'evet', cevabını verdi.

        - YÜZDE 34,1'İ YASAĞI İHLAL ETTİ -

        Araştırmaya göre kampanya başladığından beri sigara yasağını ihlal edenlerin oranı yüzde 34,1 oldu. Yasağı ihlal edenlere bunu hangi sıklıkla yaptıkları sorulduğunda ise yüzde 38,9'u 'birkaç kez', yüzde 61'i de 'sürekli yasağa uymuyorum' yanıtını verdi.

        Sigara içenlerin yüzde 67,2'si, aile ve çevresinin bu kampanyadan sonra sigarayı bırakma konusunda daha çok baskı yapmaya başladıklarını belirtti.

        ''Sigaraların üzerinde yazan uyarı yazıları sizi etkiliyor mu'' şeklindeki soruya, sigara içenlerin yüzde 38,4'ü evet yanıtını verdi. ''Sigara fiyatlarına yapılan zamlar sizin kullanımınızı nasıl etkiliyor'' sorusunu ise tiryakilerin yüzde 39'u ''daha ucuz sigaralara yöneliyorum'', yüzde 19'u ''sigarayı azaltıyorum'', yüzde 41'i de ''etkilemiyor'' şeklinde yanıtladı.

        Araştırma sonuçlarına göre tiryakilerin yüzde 65'i sigara yasağı nedeniyle kafe restoran tarzı yerlerin olumsuz etkilendiği görüşünde.

        Ankete katılanların yüzde 75'i sigara ile ilgili başlatılan kampanyadan memnunken bu oran sigara içmeyenlerde (yüzde 97,7), sigara içenlerde ise yüzde 59 oldu.

        TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Sefa Çol, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının başlattığı ''Dumansız Hava Sahası Hareketi'' adlı kampanyayı çok önemsediklerini belirterek, bu kampanya ile Türkiye'de sigara tüketiminin ilk kez ciddi boyutta ele alındığını belirtti.

        Sigaranın sağlık problemleri açısından artık Türk insanının en çok tehdit eden olgulardan biri olduğunu ifade eden Çol, ''Dumansız Hava Sahası Hareketi'nin hangi safhada uygulandığının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışma sonuçları bizleri bir hayli sevindirdi. Kampanya yasaklarının bir zafiyete uğramaması en büyük temennimizdir'' dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa