Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Onu öldürmeye tek kılıç darbesi yetmedi!

        Kafasına yediği ikinci kılıç darbesiyle ölen kişinin kafatası yeniden yüzlendirildi.

        ALİ KEMAL ERDEM'İN ÖZEL HABERİ

        Genellikle cinayete kurban gitmiş ve kime ait olduğu bilinmeyen iskeletlere ait kafataslarının yeniden yüzlendirilmesi tekniği Türk uzmanlarca ilk defa arkeoloji için uygulandı. İzmir’de devam eden Metropolis kazılarında bulunan 800 yıl önce yaşamış birine ait kafatasına yeniden yüzlendirme yapıldı.

        Çalışma Türkiye’de yeniden yüzlendirme tekniği denince akla ilk gelen isim olan Adli Tıp Uzmanı Sadi Çağdır ve Restoratör Nur Direr tarafından yapıldı. Adli Tıp biliminin son yıllarda gelişen branşlarından biri olan kafataslarının yüzlendirilmesi tekniğinde bulunan kafatasları cinsiyet, yaş vb. gibi etkenler göz önüne alınarak kil veya plastilinle kaplanarak aslına uygun hale getiriliyor. Böylece ölen kişiye ait kafatasının yaşarken nasıl bir görünüme sahip olduğu tespit ediliyor. Bu tekniğin cinayetlerde veya kayıp vakalarında kullanılması ise şöyle oluyor. Yeniden yüzlendirilen kafatasları ardından uzun süredir kayıp olan kişilere ait fotoğraflarla karşılaştırılarak bunlardan birine benzeyip benzemediği tespit ediliyor. Bazen kesin olarak sonuca varılabildiği gibi emin olmak için benzediği düşünülen kişinin yakınlarından DNA örneği de alınıyor. Böylece karşılaştırmalar sonucu meçhul iskeletin kime ait olduğu netleştirilince soruşturmada ona göre bu kişinin de çevresini de kapsayacak şekilde genişletiliyor.

        KİLİSEDE BULUNAN KAFATASINA YÜZ VERİLDİ

        Adaletin hizmetinde olan yeniden yüzlendirme tekniği bu sefer bir cinayetin çözülmesinde değil ancak arkeolojik bir araştırmaya katkı sağlamak amacıyla uygulandı. Sabancı Vakfı’nın sponsorluğunda yürütülen ve son yılların en büyük arkeolojik çalışmaları arasında gösterilen İzmir’deki antik Metropolis şehri kazılarında bulunan bir kafatasına yeniden yüzlendirme yapıldı. Kazılar sırasında çok sayıda kafatası ve iskelet bulunduğunu belirten kazı ekibi sorumlularından olan Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Ali Öz, bunlardan 12’sini yeniden yüzlendirme yapmak üzere seçtiklerini belirtiyor. Bunlar arasında da sağlamlık derecesine bakılarak Araplıtepe Kilisesinde çıkmış M.S. 12. yüzyılda yaşamış olan kişiye ait kafatasına yüzlendirme yapılmasına karar verilmiş. Kazı ekibi tarafından davet edilen Çağdır ve Direr çalışmalarını kısa sürede sonlandırmışlar. Yüzlendirilen kafatası üzerinde yapılan araştırmalara göreyse hayli karışık dönemlerde yaşadığı anlaşılıyor. Çünkü araştırma sonuçları sonucu kafatası üzerinde farklı zamanlarda iki kılıç darbesi tespit edildi. İşin ilginç tarafı kafasına aldığı birinci kılıç darbesinin ardından yaşamaya devam etmiş. Ancak yine bir başka çatışmada yine başından aldığı ikinci kılıç darbesi onun yaşamını sonlandırılmış. İskeletin kilise de bulunmuş olmasından dolayı bir din görevlisine veya orayı korumaya çalışan bir askere ait olabileceği sanılıyor. Kimler tarafından öldürüldüğü ise meçhul. Ancak onun yaşadığı dönem olan 12.yüzyılda İzmir ve civarı sık sık Türklerin veya korsanların akınlarına uğradığından bu çatışmalardan birinde ölmüş olabileceği sanılıyor.

        RAMSES, BACH, MİDAS’A DA YÜZ VERİLDİ

        Öz, geçmiş yıllarda dünyada bu alanda yapılan çalışmalarda Ramses ve J. S. Bach gibi tarihte yaşamış ünlü kişilere ait olduğu sanılan kafataslarına da yüzlendirme yapıldığını belirterek, “Türkiye'de daha önceki iki çalışma İngilizler tarafından yapıldı. Karya Kraliçesi ADA ve Frigya Kralı MİDAS. Fakat Metropolisteki çalışma Türkiye'de Türk ekipler tarafından yapılan ilk çalışmadır.. Bu gibi durumlar Metropolis insanının profilini belirlemesinin yanında, geçmişteki savaş, katliam, suikast ve doğal afet gibi olayların aydınlatılmasında da faydalı olacaktır” diyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa