Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Dünya Yargıç Kavanaugh'u cinsel tacizle suçlayan kadınla dalga geçen Trump'a Cumhuriyetçilerden tepki

        #resim#519493#- AFP

        ABD Başkanı Donald Trump'ın, Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Brett Kavanaugh'ı kendisine tecavüz etmeye çalışmakla suçlayan Profesör Christine Blasey Ford'la dalga geçmesi, kendi partisi içinde de eleştirilere neden oldu.

        Trump Mississippi'de katıldığı bir mitingde, Profesör Ford'un, iddia ettiği taciz olayına dair bazı detayları hatırlamaması ile alay etti. Trump "Ev neredeydi? Hatırlamıyorum. Üst katta mıydı, alt katta mıydı hatırlamıyorum. Ama bir bira içmiştim. Tüm hatırladığım bu. Ama bir adamın hayatı paramparça oldu" diyerek Profesör Ford'un ifadeleriyle dalga geçti.

        Cumhuriyetçi senatörler Jeff Flake ve Susan Collins, Trump'ın sözlerine "korkunç" ve "çok yanlış" diyerek tepki gösterdi.

        Senatör Flake NBC televizyonuna yaptığı açıklamada "Bu tarz sözlerin ne yeri ne de zamanı. Böyle hassas bir konuyu siyasi bir mitingde dile getirmek doğru değil. Hiç doğru değil. Bunu yapmamış olmasını dilerdim" dedi.

        Senatör Collins de "Başkanın sözleri düpedüz yanlış" dedi.

        ABD Başkanı Trump geçen hafta ise Ford'u "Çok inanılır bir tanık" olduğunu söyleyerek övmüştü.

        Oylama için gözler Senato'da

        Geçen hafta Senato Adalet Komisyonu'nda ifade veren Profesör Blasey Ford, 1982 yılında Kavanaugh'ın kendisine tecavüz etmeye çalıştığını söylemiş ve "Belki de kazayla beni öldürebilirdi" demişti.

        Senato Adalet Komisyonu ardından Yargıç Kavanaugh'ın de ifadesini aldı ve yapılan oylamada Cumhuriyetçilerin oylarıyla Kavanaugh'ın Yüksek Mahkeme adaylığı onaylandı.

        Kavanaugh'ın adaylığının bu hafta Senato'da da oylanması bekleniyor ancak oylama gecikebilir. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da iddialarla ilgili soruşturma yürütüyor.

        Kavanaugh'ın adaylığı kabul edilirse, ABD Yüksek Mahkemesi'ndeki denge muhafazakarlar lehine değişecek.

        ABD Senatosu'nda 51 Cumhuriyetçi, 49 Demokrat senatör bulunuyor. Bu, Kavanaugh'ın adaylığı için Cumhuriyetçilerin en fazla 1 fire verebileceği anlamına geliyor.

        Trump'ın Profesör Ford ile dalga geçmesine tepki gösteren Cumhuriyetçi senatör Collins'in Kavanaugh'a destek verip vermeyeceği bilinmiyor.

        Bir diğer Cumhuriyetçi senatör Lisa Murkowski de Trump'ı eleştirenler arasına katıldı ve "Trump'ın sözleri tamamen uygunsuz ve kabul edilemez" dedi.

        Trump'ın sözlerinin oy tercihini değiştirip değiştirmeyeceği sorulduğunda Murkowski "Her şeyi göz önünde bulunduruyorum" dedi.

        Yüksek Mahkeme'nin 9 üyesi bu görevi hayatları boyunca sürdürüyor ve ABD kamusal yaşamındaki birçok kritik konuda son sözü onlar söylüyor.

        • Trump'ın Yüksek Mahkeme adayı: Cinsel saldırı iddiaları hesaplı bir siyasi darbe
        • Trump: FBI, Kavanaugh ile ilgili istediği kişinin ifadesini alabilir
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa