Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Tayland'daki kritik kurtarma operasyonunun detayları Habertürk TV'de

        Tayland'da mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörlerini kurtarma operasyonunun, bugüne kadar yapılan en zorlu kurtarma operasyonlarından biri olduğu söyleniyor. Çocukların mağarada bulunduğu yer ve çıkış noktası arasındaki 3.2 kilometrelik yol, çok zorlu bir alan. Bu yoldan, profesyonel dalgıçlar bile 5 saatte geçebiliyor. Birkaç gün önce gönüllü olarak kurtarma operasyonuna katılan dalgıçlardan biri bu kanallarda hayatını kaybetmişti.

        Mağarada mahsur olan çocuklar ve antrenörleri 9 gün boyunca aç kaldılar, ayrıca aralarında iyi yüzme bilmeyenler de var. Başka bir alandan mağaraya giren çocuklar, suların yükselmesiyle bu bölgede mahsur kaldılar. Bu kayalıkların arasında balçık haline gelen yerler olması ve çocukların bu bölgelerden nasıl geçeceği çok kritik bir sorundu. Kurtarma çalışmasına her an hazır olunabilmesi için çocuklara dalış eğitimi verildi, yüzme konusunda ilerlemeleri sağlandı. 9 gündür aç olan çocukların vücut dirençlerinin yeniden kuvvetlenmesi için beslenmelerine dikkat edildi. 

        Mağaradaki kanalların daha çok suyla dolmaması için boşaltım çalışmaları yapıldı. Su seviyesi en aza inince de harekete geçildi. Çocukların geçeceği su kanalları içinde en dar alan 38 santimetre... Dalgıçların ve çocukların 38 santimetrelik içi su dolu alandan dalış tüpleriyle geçmesi gerekiyor. Kurtarma operasyonu sırasında, dalgıçlar ve çocuklar birbirlerine halatlarla bağlandı; her çocuğa iki dalgıç eşlik etti. Operasyonda, biri önde biri de arkada olmak üzere rehber dalgıçlar görev aldı. Çocuklar halata bağlı bir şekilde mağaradaki su kanalından oksijen tüpleriyle geçirildi. Bu bölgelerde çamurlarla kaplı, sivri kayaların bulunduğu tehlikeli bir alan da bulunuyor; oradan geçmek de çocuklar için çok kritikti. Bütün bu zorlu yolun başarıyla aşılması sonucu, mağarada mahsur kalan çocuklardan 4'ü kurtarıldı. Bu kritik kurtarma operasyonu, profesyonel dalgıçlar eşliğinde 5 saat sürdü. Günlerdir mağarada mahsur kalan çocuklar, oranın hava sıcaklığına, oksijen seviyesine ve karanlığına alıştılar. Günler sonra ilk kez gün ışığına çıkan çocuklara, hemen oksijen maskesi ve güneş gözlüğü takıldı.

        Mağarada mahsur kalan diğer çocukların ve antrenörlerinin mağaradan çıkarılabilmesi için ise hazırlıklar yapılıyor, operasyonun başlaması için uygun zaman bekleniyor.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu