Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Bu adalar yerinde durmuyor

        Dünya’da eşi benzeri olmayan ve binlerce yılda meydana gelen Çelikhan’daki yüzen adalar sürekli yer değiştiriyor. 

        Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde ki Çat Baraj göleti üzerinde adalar yüzüyor. Doğa harikası olan ve rüzgarın etkisiyle sürekli yer değiştiren yüzen adalar kıyıya vurarak ‘sos’ veriyor. Yüzen adaların son hali drone ile havadan böyle görüntülendi. Üç bin yılda oluşan ve bitkilerin kılcal köklerinden oluşan yüzen adaların büyüklüğü bakımından dünyada başka örneği yok. Türkiye’de 15 ilde yüzen ada olduğu ancak bunların küçük boyutlarda olduğu öğrenildi.

        Kalınlığı 3 metre ile 5 metre arasında değişin ve 100 ile 500 metrekare büyüklüğündeki yüzen adaların şuana kadar yüzde 70’e yakını kıyıya vurdu.

        Daha önceki yıllarda Adıyaman Üniversitesi ve çeşitli kuruluşlar tahrip olan yüzen adaları kurtarmak için ‘Yüzen Adalar Projesi’ hazırlandı. Çelik halat ve kelepçe sistemi ile yüzen adaların kıyıya vurmasının önüne geçmesi amaçlandı.

        'SAHİPLENMEMİZ, KORUMAMIZ LAZIM'

        Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, kendisinin de içinde bulunduğu bir ekip ile yüzen adalarda inceleme ve projelendirme yapıldığını dile getirerek, "Proje çerçevesinde yüzen adaları kurtarmak istedik. Yüzen adalar çok geniş bir alanı olan, suyun yüzeyinde yüzen bir yapısı var. Bu adalar bizden önce öyle büyükmüş ki üzerinde ağaçlar varmış. Adalar gelecek açısından, günümüz açısından korunması gereken bir varlıktır. Dünyada suni olarak yapmaya gayret etseniz bunu yapmanız mümkün değil, yapamazsınız. Binlerce yılda oluşabilecek bir şeydir. Çünkü bu kadar çok bitki kalıntısının canlı olarak bir araya gelmesini sağlamak, yüzeyde kalmasını sağlamak, korumak imkansız. Kendi kendine üreten, çoğalan bir özelliği var. Bunu eğer koruyabilseydik büyümesi daha fazla söz konusu olabilirdi. Dünya’da bu tür yüzen adaların çok küçük örnekleri var. Bu kadar büyüklükte başka yüzen ada yok. Sahiplenmemiz, korumamız lazım. Bu bize bir emanet ve kolayda oluşan bir şey değil" dedi.

        '3 BİN YILLIK BİTKİLERİN KILCAL KÖKLERİNDEN OLUŞUYOR'

        Ziraat Mühendisi Müslüm Çakmak ise yüzen adaların özelliklerinden bahsederek, “Bu yüzen adacıklar yaklaşık 3 bin yıllık bitkilerin kılcal köklerinden oluşmaktadır. Bu yüzen adacıkların kalınlığı 3 metre ile 5 metre arasında değişmektedir. Yani eşsiz bir malzemedir. Bu malzemenin oluşturmuş olduğu yüzen adacıkların bir kısmı geçmişte devlet tarafından bir proje ile koruma altına alınmıştı. Yaklaşık yüzde 30 civarında yüzen ada koruma altına alındı. Kalan yüzde 70’lik kesim ise karaya oturdu. Karaya oturan bu adacıkların zamanla güneşe maruz kalmalarından dolayı kılcal kökleri ya tamamen kurumakta yada güneşin etkisiyle tutuşup yanıp kül olmaktadır” şeklinde konuştu. (İHA)

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu