Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV ABD yaptırımlarını Magnitsky Yasası kapsamında hazırladı! Peki Magnitsky Yasası nedir?

        ABD'nin Türkiye'ye uygulamak istediği yaptırımlar, 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında hazırlandı. Peki nedir bu Magnitsky Yasası? 

        Sergey Magnitsky... Rusya'da faaliyet gösteren bir Amerikan yatırım fonunun avukatlarındandı. Rus yetkililerin de karıştığı yolsuzluk iddialarını ortaya attı. 2009 yılında vergi kaçırmakla suçlanarak tutuklandı.

        37 yaşındaki Magnitsky 11 ay tutuklu kaldı. Cezasının bitmesine 1 hafta kala cezaevinde ölü bulundu. Kremlin tarafından oluşturulan İnsan Hakları Konseyi, Magnitsky'nin, ölümünden kısa süre önce fiziksel saldırıya uğradığını tespit etti.

        Magnitsky'nin ölümünden 3 yıl sonra, 2012'de ABD sorumluların cezalandırılması için harekete geçti. İnsan hakkı ihlalinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD’ye girişinin engellenmesini de içeren bir dizi yaptırımı devreye soktu. Bu yaptırımları getiren yasaya da Magnitsky'nin adını verdi. 2016'da yasa sadece Rusya'da değil, tüm dünyada insan hakkı ihlali yapan kişi ve kurumları hedef alacak şekilde genişletildi.

        Magnitsky Yasası kapsamındaki yaptırımlar, söz konusu kişilerin ABD'deki varlıklarına el konulmasına, ülkeye seyahat etmelerinin yasaklanmasına ve Amerikan kurumlarıyla iş yapmasının engellenmesine olanak sağlıyor.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu