Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV 845 yıllık yarışma! Denizli'de çobanlar birinci olabilmek için yarıştı

        Denizli'de 844 yıllık geçmişe sahip olan sudan koyun geçirme yarışması bu yıl da yapıldı. UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi'nde de adı yer alan yarışma, yine eğlenceli görüntülere sahne oldu.

        "Sudan Koyun Geçirme Yarışması", Denizli'nin Çal ilçesinde her yıl yapılıyor. 845 yıllık geçmişe sahip olan yarışma bölge için özel bir öneme sahip. UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi'nde yer alıyor. Miladı ise bir efsaneye dayanıyor.

        Efsaneye göre 8.5 asır önce yörede yaşayan bir beyin kızına çoban aşık olur. Bey, çobana şart koşar. Eğer 3 gün boyunca tuz yedirilen koyunlarını su içmeden nehirden karşıya geçirirse kızıyla evlenmesine izin verecektir. Çoban verilen görevi yerine getirir ama bey kızıyla yine de evlenemez. Yarışma da, çobanla bey kızının aşkına saygı için her yıl düzenlenmeye başlar. 

        Bu yılki yarışmada 51 çoban birinci olabilmek için koştu. Aralarında tecrübeliler de vardı, ilk kez katılanlar da. Çobanlar rengaren boyandı koşmaya hazırlandı. Sürüsü peşinden nehre atlayanlar yarışmayı kazandı. Ancak çobanların işi kolay olmadı. Sudan korkan hayvanlar, zor anlar yaşattı. Yarışmada dereceye giren çobanlara çeşitli ödüller verildi.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu