Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İdlib açıklaması

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, idlib'teki gelişmeleri değerlendirdi, "Rusya ve ABD topu birbirine atıyor" dedi.  Erdoğan, "Bizim için İdlib’deki durum önem arz ediyor. Çünkü İdlib’te şu anda çok acımasız bir süreç işletiliyor. Orada 3.5 milyon insan var. Allah korusun, bir felaket yaşanırsa, bu insanların birinci derecede kaçabileceği yer yine Türkiye. ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye topu atıyor. İdlib dışında, gerek Tel Rıfat’a yönelik gerek MÜnbiç’e yönelik çalışmalar da aynı kararlılıkla devam ediyor" açıklamasında bulundu. İdlib ile ilgili ayrıntılı değerlendirmenin 7 Eylül'de Türkiye-İran ve Rusya arasında gerçekleşecek Tahran zirvesinde masada olacağını söyledi. Erdoğan, "İnşallah Tahran Zirvesi ile rejimin oralardaki aşırılıklarını önlemeyi başarırız" dedi. Cumhurbaşkanı, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in "Türkiye ile Münbiç konusunda ortak çalışmaların devam ettiği" yönündeki açıklamalarına da değindi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın muhatapları ile yapacakları görüşmeleri işaret etti. 

        'MÜNBİÇ'TE İDEAL BİR NOKTADA DEĞİLİZ'

         

        Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Münbiç’te, başta Dışişleri Bakanımızın Pompeo ile yaptığı görüşmedeki noktada olmadığımızı söyleyebilirim. Olay savsaklanıyor. Bu gerçeği görmemiz lazım. İdeal bir noktada değiliz. Görüşmelerin yapıldığında varılan mutabakat, şu anda aynı istikamette maalesef yürümüyor. Temenni ederim ki yeni bir süreç başlar, yeni bir heyecan ortaya çıkar. Gerek Münbiç gerek Tel Rıfat, buralarda arzu edilen adımlar atılır inşallah." 

        ABD İLE RAHİP BRUNSON KRİZİ

         

        Cumhurbaşkanı, ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizine de değindi. Stratejik ortaklık vurgusu yaparken, yapılanlar için "Şık değil" ifadesini kullandı. Erdoğan, "Biz başından beri hukuki sürecin işletilmesini savunduk, savunuyoruz. Bizim hukuk dışı bir talebi yerine getirmemiz mümkün değil. Örneğin Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın durumu. ABD’ye altı kez girdi çıktı, yedincisinde çıkarken tutukladılar. Hakeza, bizim finans sektöründe önemli bir devlet bankamız olarak niteleyebileceğimiz Halk Bankası’na yönelik tehditler. Bu bankamızın ABD’de şubesi bile yok. Halk Bankası’nın suçu ne, genel müdür yardımcısının suçu ne? Onlar için, hukuk şöyle der böyle der önemli değil. 'Ben güçlüyüm, güçlü olduğuma göre haklıyım' diyorlar. ABD halen olumlu bir adım atmıyor"dedi.

         

        NEW YORK'TAKİ BM GENEL KURULU

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, New York'ta yapılacak BM Genel Kurulu için ABD Başkanı Donald Trump'tan bir görüşme talebi gelmediğini, kendisinin de bu yönde bir talebi olmayacağını söyledi. James Jeffrey'nin ABD'nin Suriye temsilcisi olarak atanması için "isabetli bir isim" yorumunda bulundu.

         

        TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

         

        AB ile ilişkilere de değinen Erdoğan, "AB, Türkiye olarak bugüne kadar attığımız olumlu adımlara maalesef aynı şekilde karşılık veremedi. Hâlâ da aynı karşılığı bulamıyoruz. Bir diğer boyut Fransa. Fransa daha olumlu gibi görünüyor; ama yine de bir iade-i ziyaret yapamadı, bunu yapması lazım. AB ülkeleri içinde Hollanda’nın, Belçika’nın tutumlarının çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Avusturya’dan yapılan bazı açıklamalar çok çok olumsuz. Arkadaşlarımıza, bakanlık bazında görüşmelerde bir şey olduğunda 'Siz görüşmeleri yapın' diyoruz. Nereye kadar gider, önümüzdeki süreç belirleyecek" dedi.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu