Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Milli savaş uçağında önemli adım! Projeye devlet desteği sağlandı

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta açıkladığı 100 günlük eylem planında aslan payını savunma sanayii projeleri aldı. Savunma sanayiinde yerlilik payını artırmak için lazer silahlarından uyduya, roket ve füzelerden savaş uçağına pek çok proje için adım atılacak.

        100 günlük eylem planında yer alan 400 projeden 48’i savunma sanayi alanında. Amerika Birleşik Devletleri F-35’lerin teslimatını engellemeye yönelik adımlar alırken, TAI’nin yerli savaş uçağı projesi için devlet desteği sağlayan karar geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 100 günlük eylem planında proje için ilk adım atılacak. Yapay zeka destekli, uzun menzilli, yüksek vuruş kabiliyeti olan yeni nesil milli savaş uçağının 2030’da göklerde olması planlanıyor. 

        Terörle mücadele başta olmak üzere Türkiye’nin havadaki gücüne büyük katkı sağlayan İHA ve SİHA’lar geliştirilecek. Akıncı Projesi kapsamında 1.5 ton mühimmat taşıyabilen SİHA ön tasarım faaliyetleri tamamlanacak. Filo halinde uçan insansız araçların geliştirilmesi için projeler başlatılacak. 30 santimetre altı çözünürlüklü yerli gözlem uydusu için de adım atılacak. 

        Hava gücünün yanı sıra kara savunma araçları projelerine de ağırlık verilecek. M60TM tankları güçlendirilecek. 40 tanka, anti tank mühimmatlarına karşı koruma sağlamak için Akkor Pulat Sistemi entegre edilecek. Ayrıca hafif, orta ve ağır olmak üzere üç farklı sınıfta insansız kara aracı projesi başlatılacak. Lazer silah ve elektromanyetik fırlatma sistemi geliştirmesine yönelik ihtiyaç analizleri tamamlanacak. 

        Savunma sanayi alanında dikkat çeken adımlar atan Türkiye’nin bu atağı ihracat rakamlarına da yansıyor. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, temmuz ayında en fazla ihracat artışının yüzde 77 ile savunma ve havacılık alanında olması da dikkat çekti. 

        HABER: FIRAT TUR

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu