Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Fransız araştırmacılar kasları güçlendiren hormon buldu

        İnsan vücudunun büyük bir bölümünü oluşturan kas kütlesi, 70'li yaşlara kadar yarı yarıya azalıyor. Bu da kuvvet kaybına, sık sık düşmelerine yol açıyor. Fransız araştırmacalara göre, yakın bir zamanda kasları yeniden gençleştirebilmek mümkün olacak.

        Gençlikte insan vücudunun üçte birini oluşturan kas kütlesi yaşlandıkça zayıflıyor. Dayanıklılık azalıyor, kuvvet kaybı ortaya çıkıyor. Peki kas kütlesindeki kaybı durdurmak mümkün mü? Yeni bir araştırmaya göre bu yakın zamanda mümkün olabilir.

        Yaşlandıkça insanların kas kütlesinin azalmasına "Sarkopeni" deniyor. Bu da hareket ve bağımsız yaşama yeteneğinde azalma, sık sık düşme ve düşmelere bağlı yaralanma ve osteoporoz gibi hastalıklara yol açıyor. Fransız araştırmacıların farelerin üzerinde yaptığı deneylerde ise kas gücünü artıran hatta gençleştiren özel bir hormon bulundu. Bu hormonun adı "Apelin"...

        Apelin, kasları geliştiren bir hormon... Bu hormon sayesinde hücreler canlanıyor, kaslar güçleniyor. Ancak gençlerde bir doping etkisi yaratmıyor. Zira genç fareler üzerinde hiçbir etkisi görülmüyor.

        Apelin adındaki hormon 2019 sonlarında insanlarda denenmeye başlanacak. Eğer hormon insanlarda da işe yararsa, bu kas erimesinin önlenmesi, düşme risklerinin ortadan kaldırılması için büyük önem taşıyacak. Şimdilik sadece iğneyle enjekte edilen bu hormonun farklı yöntemlerle alınması için araştırmalar sürüyor.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu