Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video F-35 teslimatına günler kaldı! İlk tarih 21 Haziran...

        F-35'ler Türkiye'ye teslim edilecek mi, yoksa satışı durdurulacak mı derken ilk teslimat tarihine sayılı günler kaldı. Bir gecikme olmazsa, Türkiye'ye ilk teslimatın 21 Haziran'da yapılması bekleniyor.

        F-35 savaş uçağının Türkiye'ye teslimat tarihine sayılı günler kaldı. Beşinci nesil savaş uçaklarının ilk teslimatının normal şartlar altında 21 Haziran'da yapılması öngörülüyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nde yapılan iki yasal girişimle, F-35'lerin tesliminin durdurulması talep ediliyor. F-35'ler Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki savunma işbirliğinin önemli bir parçası ve son dönemde sıkça gündeme gelen konulardan biri. Zira, ABD'li bazı senatörler, Türkiye'ye F-35 satılmasına karşı çıkıyor. Buna gerekçe olarak da, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemleri alma kararını gösteriyor. ABD'li rahip Brunson'un, Türkiye'de tutuklu bulunması da senatörlerin öne sürdürdüğü gerekçelerden biri...

        Ancak Türk yetkililer, satışın durdurulmaya çalışılmasına tepkili... Çünkü F-35'ler, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri dahil 9 ülkenin ortak projesi... Üstelik uçağının orta gövdesi ve motorunun önemli bazı parçaları Türkiye'de üretiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye, filosuna eklemek için 116 adet uçak sipariş etti. Türkiye bayrağı taşıyan ilk F-35 uçağı da deneme uçuşunu kısa bir süre önce gerçekleştirdi. F-35'ler son olarak, 4 Haziran'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Pompeo'nun görüşmesinde gündeme geldi.

        Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, uçağın teslimatı yapılmazsa, Türkiye'nin alternatiflere bakacağını açıkladı. Ancak teslimatın iptal olmasının beklenmediğini vurguladı. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de, teslimatta gecikme beklenmediğini açıkladı. Beklendiği gibi her şey yolunda giderse, ilk teslimat Teksas'ta düzenlenecek bir törenle yapılacak. Türk pilotlara da 2019'a kadar ABD'de eğitim verilecek.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu