Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yol üzerindeki yamaçta bulmuştu... Bakın kime ait çıktı! - Haberler

        Veteriner hekim Mustafa Çimen, geçen yıl kasım ayında Kocasinan ilçesi Çevril Mahallesi'nde büyükbaş hayvan muayenesinden dönerken yol üzerindeki yamaçta bir kısmı açığa çıkmış cisimler fark etti.

        DHA'nın haberine göre daha önce de bölgede fosillerin bulunduğunu duyan Çimen, fosil olduğunu düşündüğü cisimlerin fotoğraflarını çekip, Uzman Antropolog Ömer Dağ ile paylaştı.

        Dağ'ın bölgede yaptığı ilk incelemede bu cisimlerin, 7.5 milyon yıllık fosil olduğu belirlendi. Ardından fosiller özenle bulunduğu yerden çıkarılarak, Kayseri Bilim Merkezi'ne taşındı. Yapılan çalışmalar neticesinde fosilin file ait olduğu tespit edildi.

        REKLAM

        'FİLE AİT ALT VE ÜST ÇENE BULUNDU'

        Fosili temizleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Uzman Antropolog Ömer Dağ, "Son bulunan fosiller bir vatandaşımızın ihbarı üzerine eski Çevril denilen mekanda gerçekleştirilen kazıda ortaya çıktı. Fosilleri oradan bilim merkezimizin laboratuvarına getirdik. Bu fosilin ilk başta ufacık uçları gözüküyordu. Bizi neyin beklediğini gerçekten bilmiyorduk. Bölgenin yapısı sert olduğu için ilk olarak kara toprağı kaldırmak için kepçe kullandık. Daha sonra burada file ait bir alt çene bulduk. 2 tane de üst çene olabileceğini düşündüğümüz defans dişini bulduk. Kayseri çok zengin bir coğrafya. Hakikaten çok güzel örnekler bulduk" dedi.

        REKLAM

        BELEDİYE BAŞKANI: BİLİM İNSANLARI GELİYOR

        Fosillerin bulunması konusunda destek verdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "Daha önce Koramaz Vadisi'nde fosilleri görüyor ve buluyorduk; ancak daha sonraki süreçte Kızılırmak Nehri'ninkenarında, Yamula Barajı bölgesinde bulunan fosillerle beraber gündem tamamen değişti. Çünkü burada bulunan fosiller fillerin atası olan mamutlardır. 7.5 milyon yıl önce yaşamış olan fosiller bilimsel olarak değerlendiriliyor. Başı bütün kalmış, dişleri üç metre ve gövdesi 25 metre olan fosili duyan yurt içi ve yurt dışından bilim insanları Kayseri'mizi aşındırmaya başladılar" diye konuştu.

        'DAHA FAZLA FOSİL BULMAYI ÜMİT EDİYORUZ'

        Başkan Büyükkılıç, daha fazla fosil bulmayı ümit ettiklerini anlatarak "Bu bölge tropikal iklimin gündemde olduğu bir geçmişi çağrıştırıyor. Kayseri'mizin jeolojik yapısının alt tarafında denizlerin olduğu geçmişten beri bilinmektedir. Kayseri'de milyonlarca yıl önce tropikal ormanların olduğu yönünde değerlendirilmeler yapılmaktadır. Bütün bunları gündemimize taşıyacağız. Kayseri'mizin bu manada konuşulmasını sağlayacak çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa