Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Veliefendi'nin tarihi çeşmesi kurtulacak

        Mehmet Demirkaya'nın haberine göre Türkiye'nin dört bir tarafında, at yarışlarının yapıldığı yer olarak bilinen Veliefendi Hipodromu yakınındaki Veliefendi Çeşmesi, yok olmaktan son anda kurtarılıyor. Zeytinburnu Belediyesi'nin, 2800 ada 14 parsel üzerinde bulunan tarihi çeşme için açtığı restorasyon ihalesinin sonucu açıklandı. Restorasyon ihalesini, merkezi Bayburt'ta bulunan Kodek İnşaat firması aldı. Restorasyonu 325 bin liraya gerçekleştirecek olan firmanın, ihale sözleşmesine göre işi 3 Şubat 2019 tarihine kadar tamamlaması gerekiyor.

        ÇEŞMENİN TARİHÇESİ

        Bazı yayınlarda 1768 yılında yapıldığı belirtilen Veliefendi Çeşmesi'nin tarihi ile ilgili fazla bir bilgi bulunmuyor. Beykent Üniversitesi'nin 2005 yılında yayımladığı, "İstanbul Fotoğrafları-Zeytinburnu" adlı kitapta söz konusu çeşme ile ilgili şöyle deniyor:

        "Zeytinburnu Veliefendi Çeşmesi'nin bulunduğu bölge Veliefendi adında bir kişinin at besleyip ağaç diktiği ve tarımsal ürün aldığı bir alandır. Bu kişinin çevrede ün sahibi olmasıyla bölge Veliefendi adını almıştır(Akçay, 2003:19).

        Bu alanda yer almış olan çeşmelerin çevre halkının su ihtiyacını gidermeye yönelik duvar çeşmeleri olduğu düşünülmektedir. Birden fazla olduğu düşünülen bu çeşmelerden yalnızca biri günümüze ulaşabilmiştir. Zeytinburnu Veliefendi Çeşmesi sivri kemerli, düz saçak silmeli kesme taştan yapılmış bir çeşmedir. Çeşmenin üçte ikisi toprak altına gömülmüştür. Çeşmenin kesme taşları, içinde altın aramak amacıyla yerinden oynatılmıştır. Çeşmenin taşlarında kopmalar, kayıplar tespit edilmiştir. Toprak altında kalması nedeniyle ayna taşı, lüle ve haznesi gözlenememiştir."

        Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, eğer restorasyon zamanında tamamlanacak olursa, belediye seçimleri öncesinde ilçeye son eserini de kazandırmış olacak.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa