Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Üzüm ve cevizden gelen lezzet "bandırma"

        Konya'nın Halkapınar ilçesinde cevizleri iğneveiplik ile nakış işler gibi iplere dizdikten sonraüzümşırası, un ya da nişasta ile hazırlanan kıvama batırılarak yapılan "bandırma" tatlısı, asırlardır damakları tatlandırıyorvebölge ekonomisine katkı sağlıyor.

        AA'nın haberine göre Halkapınar'da bir çok evvebahçede,üzümşırasından pekmezin yanı sırabandırma, köfter, pestil gibi yöresel tatlılar üretiliyor.

        Bağ bozumu zamanının sonlarına gelindiği bugünlerde, hemen hemen her evin önünde kaynayan bir pekmez kazanı, iplere nakış gibi geçirilmiş cevizler, bahçe, balkon, çatı gibi güneş gören yerlerde örtülerin üzerinde kurutulanbandırmaveköfter gibi yöresel yiyecekler dikkat çekiyor.

        İlçeye bağlı Kayasaray Mahallesi'ndeki evlerinin bahçesindebandırmatatlısı yapan Fadime Karaca (62), yaptığı açıklamada, pekmez,bandırmaveköfter yapımının uzunvemeşakkatli bir iş olduğunu söyledi.

        Bandırmatatlısının, ilk olarak bağlardan toplananüzümlerden şıra çıkarma, mayalama, kaynatma, kurutmaveterletme gibi en az 15- 20 gün süren işlemlerden geçerek yapıldığını anlatan Karaca, tatlılarda tatlandırıcı kullanmadıklarını anlattı.

        Karaca,bandırmatatlısınınüzümün şekeri ile tatlandırıldığınıveatalarından bugüne ulaşan kültürel yöntemlerle yapıldığını dile getirdi.

        İlçede bağ bozumu zamanı, neredeyse her evin önünde kaynayan bir pekmez kazanı, iplere serilmişbandırma, balkon, çatı gibi güneş gören yerlerde örtülerin üzerinde kurutulan köfterleri görmenin mümkün olduğu vurgulayarak,bandırmanın yüzyıllardır yörede damakları tatlandırdığını ifade etti.

        İlçeye bağlı Eskihisar Mahallesinde yaşayan 72 yaşındaki Fadime Aktaş da atalarından öğrendiğibandırmatatlısının üretimini genç nesillere aktarmaya çalıştığını anlatarak, ''Bizbandırmayapımını, ilk olarak babamın babasından gördük öğrendik. Daha eskisine benim aklım ermez ama onlar da kendi dedelerinden babalarından öğrendiklerini bize anlatırlardı, duyardık. Biz de şimdi bizden sonraki nesle bu tatlıyı yaparak öğretiyoruz" dedi.

        KİLOSU 30-50 LİRA ARASINDA ALICI BULUYOR

        Aynı mahallede yaşayan Ese Aktaş (45) dabandırma, köfter gibi tatlıların kendileri için ekonomik gelir kapısı olduğunu söyleyerek, "Bandırmayöre halkı için önemli bir gelir kapısı. Ürettiğimizbandırmanın kilosunu 30 ila 50 lira arasında değişen fiyatlarda satarak, aile bütçemize destek olmaya çalışıyoruz" dedi.

        Aktaş, yine bağ bozumu zamanında yaptıkları köfterin kilosun20 liradan, pekmezi de 20 ila 25 liradan sattıklarını sözlerine ekledi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa