Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Ulusal Yarışma, İstanbul'da başladı

        55. Ulusal Yarışma, İstanbul'da etkinlikler ve film gösterimleriyle başladı. Sinemacıların ve seyircilerin de içinde bulunduğu geniş bir katılımla gerçekleşen "Nasıl festivaller istiyoruz?" forum etkinliği, “Arada” ve “Karanlıkta Uyananlar” filmlerinin gösterimleriyle ilk gün geride kaldı.

        Geçtiğimiz yıl Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ulusal yarışma kategorisinin iptal edilmesinin ardından, ikincisi düzenlenen 55. Ulusal Yarışma’da gösterimler neşeyle başladı. Ait olduğu yere, Antalya’ya geri dönene kadar İstanbul’da konaklayan Ulusal Yarışma’ya sektörün olduğu kadar sinemaseverlerin de ilgisi yoğundu.

        Ali Kemal Çınar’ın ne Kürtçe’yi ne de Türkçe’yi konuşup anlayabilen Osman’ın öyküsünü anlattığı “Di Navberê De / Arada”, Beyoğlu Sineması’nda izleyicilerlerle buluştu. Vedat Türkali’nin senaryosunu yazdığı ve 2. Antalya Festivali’nde En İyi Üçüncü Film seçilen “Karanlıkta Uyananlar” ise yönetmen Ertem Göreç’in katılımıyla gerçekleşen özel bir gösterimle Beyoğlu Sineması’ndaydı. Gösterimin ardından Göreç, filmiyle ilgili şunları belirtti: “Bu filmin finalinin Türk sinemasında da bir yansıması var. Antalya Film Festivali ve onun karşısında sizin yaptığınız şey örtüşüyor. Milli sinemadan desteklerini çekiyorlar, yabancı filmleri getiriyorlar. Bu noktada ne yapmamız gerektiğini konuşmamız lazım."

        Meslek birlikleri temsilcilerinin, yönetmen, yapımcı ve oyuncuların geniş katılımıyla gerçekleşen Nasıl Festivaller İstiyoruz? başlıklı forumda ise sinemacılar Ulusal Yarışma'nın da başlamasına sebep olan festival sorunlarını ve film sahiplerinin ihtiyaçlarını konuşup, tartıştı. Foruma katılanlar nasıl bir film festivali hayal ettiklerini paylaştılar. Festivallerin belediyelerin etkinlikleri olmasındansa, özerk yapılarını koruyarak bağımsız bir alan olarak kalmaları gerektiğine özel bir vurgu yapıldı. Yabancı filmlerden istenmeyen Eser İşletme Belgesi’nin festival gösterimlerinde yerli filmlerden de istenmemesi için çalışılması konusunda fikir birliğine varıldı. Festivallerin kısa film ve belgesellere telif ödemesi ve film festivallerinin yönetmeliklerini denetim altına alan bir kurumun kurulması gibi önerilerin de konuşulduğu Forumdan çıkan sonuçlar, yıl sonuna kadar bir metin haline getirilip kamuoyuyla da paylaşılacak.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa