Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Tusk: Sığınmacıları şantaj malzemesi yapmayın

        AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Eyy Avrupa Birliği bizim ordumuzu işgalci olarak nitelerseniz kapıları açarız 3.6 milyon mülteciyi size yollarız" şeklindeki çıkışına cevap verdi.

        Tusk resmi ziyaret için gittiği Güney Kıbrıs Rus Kesimi'nde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye, eylemlerinin bir başka insani felakete yol açması ihtimalinin temel endişemiz olduğunu anlamalı. Sığınmacıların silah haline getirilmesini ve bize karşı şantaj yapmak için kullanılmasını da hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü tehditleri tümüyle uygunsuzdu" ifadelerini kullandı.

        'BOYUN EĞMEMELİYİZ'

        REKLAM

        Operasyona karşı çıkan AB ülkelerinden İtalya'nın Başbakanı Giuseppe Conte de, Brüksel'in Türkiye'nin Suriyeli mülteci tehdidine boyun eğmemesi gerektiği yorumunda bulundu. Ankara'nın bir an önce Barış Pınarı Harekatı'na son vermesi gerektiğini kaydeden Conte, "AB bu şantajı kabul edemez. Türklerin önce Suriyeli mültecileri kabul edip, ardından onları askeri operasyon için şantaj malzemesi yapmasını kabul edemeyiz" diye konuştu.

        'KABUL EDİLEMEZ'

        İspanya Savunma Bakan Vekili Margarita Robles ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin kabul edilemez olduğunu savundu. İspanya Ulusal Radyosu'na demeç veren Robles, "İnsanlarla yani sığınmacılarla jeopolitik bağlamda oynanması kabul edilemez. İspanya, AB kapsamında alınan toplu kararlara her zaman bağlı kalacak" dedi.

        MOSKOVA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

        Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı Barış Pınarı Harekatı hakkına ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı,bölgedeki tüm taraflara, Suriye'nin egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne tümüyle saygı göstererek azami şekilde itidalli davranma ve atılan adımları titizlikle değerlendirme çağrısı yaptı.

        Açıklamadaterörle mücadelenin ve Türkiye'nin güvenliğinin sağlanmasının gerekliliği konusunda Moskova'nın şüphesi olmadığı vurgulandı. Ancak Bakanlık,Suriye'nin kuzeyinde barış ve istikrarın yalnızca Şam yönetimi ile Kürtler arasında diyalog kurulmasıyla sağlanacağına inandıklarını da kaydetti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa