Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Süper Lig'de yeni sezonun rekortmenleri - Futbol Haberleri

        22 Mart 1978 doğumlu Kardemir Karabükspor'un yeni transferi kaleci Ahmet Şahin, ligin en deneyimli futbolcusu olarak ter dökecek.

        5 Ağustos 1999 doğumlu Bursaspor'un file bekçisi Mehmet Ataberk Dadakdeniz ise ligde forma şansı bulabilecek futbolcular içinde en genci olarak kayıtlara geçti.

        EN UZUNU SZUKALA, EN KISASI RECEP NİYAZ

        Süper Lig'de yeni sezonda mücadele edecek futbolcular içinde en uzun boylu Osmanlısporlu Lukasz Szukala, en kısası ise Çaykur Rizesporlu Recep Niyaz.

        Osmanlıspor'un Polonyalı stoperi Szukala, 1,98 metre ile ligin en uzun boylu oyuncusu unvanını aldı.

        Çaykur Rizespor'un yeni transferi Recep Niyaz ise 1,65 metrelik boyuyla ligin en kısa oyuncusu durumunda.

        EN GENÇ ADANASPOR, EN YAŞLI AKHİSAR BELEDİYESPOR

        Süper Lig'de bu sezon mücadele edecek 18 takım içinde yaş ortalaması en genç olanı Adanaspor, en yüksek olanı ise Akhisar Belediyespor.

        Ligin yeni ekibi Adanaspor'un kadrosunda bulundurduğu futbolcuların yaş ortalaması 24,1, Akhisar Belediyespor'un ise 28,8 olarak hesaplandı.

        Not: Kulüplerin bu sezon federasyona bildirecekleri 28 kişilik kadrolarına göre bu oranlarda değişikliklik olabilir.

        EN PAHALI TAKIM FENERBAHÇE

        Ligde 2016-2017 sezonunda mücadele edecek 18 takım içinde kadrosu en pahalı olanı Fenerbahçe.

        Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, sarı-lacivertli takımın bu sezon kadrosunda bulundurduğu futbolcuların toplam tahmini bonservis bedeli 134 milyon 50 bin avro.

        Kadro değeri en az olan takım ise 16 milyon 550 bin avroyla ligin yeni ekiplerinden Adanaspor gösterildi.

        EN DEĞERLİ OYUNCULAR MUSLERA VE OĞUZHAN

        Aynı internet sitesinin değerlendirmesinde, Spor Toto Süper Lig'in yeni sezondaki en değerli futbolcu olarak, Galatasaraylı Fernando Muslera ve Beşiktaşlı Oğuzhan Özyakup ön plana çıktı.

        Sarı-kırmızılı takımın Uruguaylı kalecisiyle, Beşiktaş'ın milli orta saha oyuncusu, 14 milyon avroluk tahmini bonservis bedelleriyle Süper Lig'in en yüksek piyasa değeri olan futbolcuları olarak gösterildi.

        EN GENÇ VE EN YAŞLI TEKNİK ADAMLAR

        Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en genci 38 yaşındaki Igor Tudor, en yaşlısı ise 68 yaşındaki Dick Advocaat.

        Kardemir Karabükspor'da göreve başlayan Hırvat Tudor, 16 Nisan 1978 doğumlu.

        Fenerbahçe'de Vitor Pereira'nın yerine son anda göreve getirilen Hollandalı Advocaat ise 27 Eylül 1947 doğum tarihiyle, "ligin en deneyimli hocası" unvanını aldı.

        EN GENÇ VE EN YAŞLI HAKEMLER

        Süper Lig'de bu sezon görev yapacak hakemler içinde en genci, bu sezon ilk kez görev yapacak 28 yaşındaki Arda Kardeşler olacak.

        44 yaşındaki Bülent Yıldırım ise düdük çalacak hakemler arasında en yaşlısı olarak ön plana çıkıyor.

        EN ÇOK MAÇ YÖNETEN HAKEM ÇAKIR

        Yeni sezonda görev alacak hakemler içinde Süper Lig'de en çok maç yöneteni, Cüneyt Çakır olarak dikkati çekiyor.

        Türkiye'nin en kariyerli hakemi olarak ön plana çıkan 40 yaşındaki Cüneyt Çakır, Süper Lig'de 15 sezonda 255 maçta düdük çaldı.

        2001-2002 sezonundan bu yana Süper Lig'de görev alan Cüneyt Çakır'ı, 13 sezon ve 239 maçla Fırat Aydınus, 13 sezon ve 193 maçla da Bülent Yıldırım izliyor.

        TAKIMINDA EN UZUN SÜREDİR OYNAYAN VOLKAN DEMİREL

        Yeni sezonda mücadele edecek futbolcular içinde aynı takımda en uzun süredir forma giyeni Fenerbahçeli Volkan Demirel.

        Deneyimli kaleci, 2002 yılından bu yana aralıksız olarak sarı-lacivertli takımın kadrosunda bulunuyor.

        EN ÇOK VE EN AZ SEYİRCİ KAPASİTELİ STATLAR

        Spor Toto Süper Lig'de yeni sezonda en yüksek seyirci kapasitesine sahip statların başında Galatasaray'ın maçlarını oynadığı 52 bin 600 kişilik Türk Telekom Arena geliyor.

        Fenerbahçe'nin maçlarını oynadığı Ülker Stadı da 50 bin 509 ile ligin en fazla seyirci kapasiteli ikinci stadı konumunda.

        Ligde yeni sezonda maç oynanacak statlar içinde koltuk kapasitesi en az olanı Alanya Oba Stadyumu. Süper Lig'de ilk kez yer alacak Alanyaspor'un maçlarını yapacağı stadın koltuk kapasitesi kayıtlarda 12 bin 842 olarak yer alıyor.

        Bu arada, Akhisar Belediyespor'un yapımı süren ve sezon içinde maçlarını oynaması planlanan Akhisar Arena'nın koltuk kapasitesi ise 12 bin kişi olarak projelendirildi. Bir yıl aradan sonra Süper Lig'e dönen Kardemir Karabükspor'un maçlarına sahne olacak Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı da 12 bin 400 kişilik kapasitesiyle taraftarları ağırlayacak.

        EN GOLCÜ FUTBOLCU UMUT BULUT

        Ligde bu sezon mücadele edecek futbolcular içinde en golcü isim Galatasaraylı Umut Bulut.

        Sarı-kırmızılı takımın yeni sezonda kadroda düşünmediği, ancak henüz yeni bir takımla anlaşmayan deneyimli futbolcu, Süper Lig kariyeri boyunca MKE Ankaragücü, Trabzonspor ve Galatasaray formaları altında 135 gol atarken, bu sezon mücadele edecek faal futbolcular içinde en golcüsü olarak ön plana çıktı.

        EN ÇOK MAÇA ÇIKAN DA UMUT BULUT

        2016-2017 sezonunda forma giyecek futbolcular içinde Süper Lig maçlarında en fazla oynayan isim 365 kezle yine Umut Bulut.

        33 yaşındaki Galatasaraylı futbolcu, daha önce bu unvanı 417 maçla elinde bulunduran Serkan Balcı'nın yeni sezonda Süper Lig'de forma giymeyecek olmasından dolayı Süper Lig'in en çok maça çıkacak faal futbolcusu olarak dikkati çekiyor.

        SÜPER LİG'DE EN ÇOK MAÇA ÇIKAN İSİM GÜNEŞ

        Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, bu sezon maça çıkacak teknik adamlar içinde Süper Lig'de en çok maça çıkan teknik adam unvanının da sahibi.

        Türk futbolunun en önemli teknik adamları arasında yer alan ve geçen sezon Beşiktaş ile ilk lig şampiyonluğunu yaşayan Güneş, 1985'te başlayan kariyerinde Boluspor, Antalyaspor, Sakaryaspor, Trabzonspor, Bursaspor ve Beşiktaş'ın başında Süper Lig'de 19 sezonda 470 maça çıktı.

        Şenol Güneş'i, 14 sezonda 10 farklı takımda 405 maçla, bu sezon da Kasımpaşa'yı çalıştıracak Rıza Çalımbay, 19 sezonda 11 takımla 400 maça çıkan Çaykur Rizespor'un teknik direktörü Hikmet Karaman izliyor.

        Süper Lig tarihinde en çok maça çıkan teknik adam unvanının sahibi (547 maç) Samet Aybaba ise bu sezon başında Türkiye'nin en üst seviye liginde herhangi bir takımın başında bulunmuyor.

        Öte yandan, bu sezon görev yapacak teknik adamlar içinde daha önce Süper Lig deneyimi olmayan çalıştırıcılar, Fenerbahçe'nin başına geçen Hollandalı Dick Advocaat ile Kardemir Karabükspor'un başında sahaya çıkacak Hırvat Igor Tudor.

        ŞAMPİYONLUK GÖREN 4 TEKNİK ADAM

        Spor Toto Süper Lig'de bu sezon takım çalıştıracak 18 teknik direktör içinde, Türkiye'nin en üst seviye liginde daha önce şampiyonluk yaşayan sadece 4 teknik adam yer aldı.

        Beşiktaş'ın başında geçen sezon kariyerinde ilk şampiyonluğuna ulaşan Şenol Güneş (Beşiktaş), Galatasaray'la 2014-2015 sezonunda mutlu sona ulaşan Hamza Hamzaoğlu (Bursaspor), 2013-2014 sezonunda Fenerbahçe ile kupayı kaldıran Ersun Yanal (Trabzonspor) ile 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe ile ipi önde göğüsleyen Aykut Kocaman (Atiker Konyaspor), "şampiyon" apoletiyle ligde mücadele edecek teknik adamlar.

        EN ÇOK ŞAMPİYON GALATASARAY

        Ligdeki şampiyonluk sayısında Galatasaray, 2014-2015 sezonunda mutlu sona ulaşarak Fenerbahçe'yi geride bıraktı ve 20 kezle ilk sırayı aldı, dördüncü yıldızı taktı.

        Ligde Fenerbahçe 19, Beşiktaş 14, Trabzonspor 6, Bursaspor da 1 kez şampiyonluk yaşadı.

        LİGİN UNVANLARI FENERBAHÇE'DE

        Fenerbahçe, geride kalan 58 sezon göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede, puan cetvelinde zirveye otururken, en çok puan toplayan, galip gelen ve gol atan takım unvanlarını elinde bulunduruyor.

        Sarı-lacivertliler, oynadığı bin 908 lig maçında 3 bin 311 puan alarak, ligin en çok puan toplayan ekibi oldu ve Galatasaray'ın 54 puan önünde yer aldı. Galatasaray ise bin 908 maçta toplam 3 bin 257 puan elde etti. Puan sıralamasında Beşiktaş 3 bin 156 puanla üçüncü, Trabzonspor ise 2 bin 278 puanla dördüncü sırada yer alıyor.

        58 yıllık geçmişi bulunan ligde toplam bin 908 maç yapan 2 takımdan Fenerbahçe, aldığı bin 95 galibiyetle, Galatasaray'dan 21 galibiyet fazlasıyla ilk sırada bulunuyor. Galibiyetlerde Galatasaray bin 74 ile ikinci, Beşiktaş ise 1024 ile üçüncü sırada.

        Lig tarihinde en çok gol atan takım unvanına da Fenerbahçe sahip oldu. Sarı-lacivertliler, toplam 3 bin 373 gol kaydetti. Galatasaray ise 3 bin 325 gol ile Fenerbahçe'yi izledi. Beşiktaş'ın gol sayısı ise 3 bin 62.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa