Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Trabzonspor Beşiktaş - Trabzonspor maçının yazar yorumları - Trabzonspor Haberleri

        ALİ GÜLTİKEN | QUARESMA TARTIŞMASI

        Beşiktaş için hayal kırıklığı ile dolu bir ilk yarı ve maç oldu. Mersin’de ikinci yarıda ortaya çıkan Beşiktaş rüzgarı, oyunun ilk devresinde Olimpiyat Stadı’nın sert rüzgarı karşısında ortaya çıkamadı. Beşiktaş’ta Gökhan, Oğuzhan ve Quaresma gibi etkili ve yaratıcı ayaklar var. Doğal olarak oyunu bu futbolcuların yönlendirmesini bekliyorsunuz. Oğuzhan Trabzon orta alanının baskısı altında ezildi. Gökhan Töre de etkisizdi. Ama esas problem Quaresma’ydı.

        Bu kadar çok top ezen, rakibiyle dalaşan ve topla buluştuğunda etkisiz kalan bir Quaresma, Beşiktaş taraftarının hayal ettiği Quaresma değil. İkinci yarının ilk 15 dakikasında “Bu düşünce yanlış, ben aslında çok etkili oyuncuyum” mesajını ortaya koyan Portekizli, devamında gördüğü kırmızı kartla bir çuval inciri berbat etti. Kırmızı karta kadar olan bölümde Beşiktaş, “Oyuncular geri döndü, bu maçı kazanabilirler. Çok güzel bir ikinci yarı izleyeceğiz” mesajını verirken, karttan sonrası tekrar kabusa dönüştü. Trabzon gibi etkili ayakları olan bir takıma karşı bir kişi eksik oynamak her ekip için zordur. Beşiktaş için de öyle oldu. Erkan Zengin, Mbia, N’Doye ve Yusuf bu sezon Trabzon’u farklı bir yere taşıyorlar. Beşiktaş’ın eksik kalması dolayısıyla ortaya çıkan durumu da fırsata çevirmeyi bildiler. Burada Beşiktaş için elbetteki hakemin ikinci sarı kart kararı tartışılabilir. Tartışılacaktır da.

        Her takıma uygulanır mı uygulanmaz mı konusu haftanın en çok konuşulan polemiklerinden biri olacak. Fakat bir diğer konu da Beşiktaş’ın bir oyuncunun kişisel kararları dolayısıyla takımını yalnız bırakıp puan kaybına sebebiyet vermesi. Quaresma geçmiş dönemde Beşiktaş’ta varlığıyla hep tartışıldı. Fakat aklından çıkarmaması gereken bir konu var. Geldiği ilk dönemde bu takımın vazgeçilmez oyuncularından bir tanesiydi. Şimdi şartlar değişti. Arkasında Sosa, Kerim, Olcay, Oğuzhan gibi oyuncular olacak. Bu rekabetin içerisinde sürekli forma alabilmesi için hem performansını hem davranışlarını gözden geçirmesi gerekiyor. Beşiktaş’ın yalnızca ve yalnızca bu maçta attığı gibi Quaresma’nın gollerine ihtiyacı var. . Beşiktaş’ın takım olarak alması gereken en önemli mesafelerden biri de sakin kalabilmek. Takımın artık kendi içerisinde bu olgunluğa ulaşması gerekiyor. Lig uzun maraton. Takımın kendi direncini artırabilmesi ve güvenini sabit tutabilmesi için biraz daha iç disiplinini sağlanmasında büyük fayda var.

        - KAYIP YILDIZLAR

        Beşiktaş’ın şaşalı Mersin zaferi sonrası evindeki ilk maçı kaybetmesi kötü sürpriz oldu. Etkili ayaklar Gökhan Töre, Oğuzhan ve Querasma’nın beklentilerin gerisinde kalması takımı olumsuz etkiledi.

        İBRAHİM YILDIZ | PORTEKİZLİ YILDIZ BEŞİKTAŞ'I YAKTI

        Derbi maçları sonuçları ile anılır. Beklenmedik skorlar, umulmadık pozisyonlar bu karşılaşmaların değerine değer katar. Dün akşam da öyle oldu. Trabzonspor, İstanbul’da Beşiktaş’ı yenerek haftanın sürprizini yaptı. Bordo-Mavililer bu galibiyeti 10 kişi kalan rakibine karşı kazanırken, Quaresma’nın skorda rolü büyüktü. Beşiktaş, Mersin deplasmanında 5 gollü bir galibiyet alınca, ‘Sezona damga vuracak’ demiştik. Bir hafta içinde ne oldu da Beşiktaş derbi maçını kaybetti? Bu sorunun yanıtını bulmak için 90 dakikayı dikkatli analiz etmek gerekiyor.

        İşin en kolay saptaması, “Son 30 dakika 10 kişi oynayan Beşiktaş rakibine yenildi” diyebiliriz. Ancak, bu kolaycılık ve gerçekten kaçmak olurdu. Bu noktada Trabzonspor’un hakkını teslim etmek gerekiyor. Öncelikle, Bordo-Mavililer disiplinli ve dikkatli bir oyun ortaya koydular. Karşılaşmanın tamamında Şota, evdeki tüm planını uygulattı. Beşiktaş’ı iyi tahlil etmişti. Pas trafiğini engellemek için yakın markaj ve presle alan daraltmayı, pozisyon yaratmamayı seçmişti. Oğuzhan, Olcay ve Gökhan Töre adım atamaz hale getirilince Beşiktaş’ın bu kozu bir anda etkisiz hale geldi. Böyle olunca Beşiktaş’ın ritmi düştü.

        Tam anlamıyla Trabzon duvarı sahanın her alanında, bazen bire birde, bazen de daha çok oyuncuyla kendini hissettirdi. Bu açıdan bakıldığında, takım olarak disiplinli ve yardımlaşmayı ilke edinen Trabzonspor, rakibi 10 kişi kalınca galibiyeti de rahat elde etti. Mbia, Okay ve Erkan bu galibiyette önemli rol üstlendiler. Arkadaşlarına göre daha öndeydiler. Beşiktaş derbi maçını kaybederken, Quaresma gibi yıldızından da oldu. Şenol hoca, dün takımdaki en önemli sıkıntıyı görmüştür diye düşünüyoruz. Öncelikle, topla oynamayı seven birkaç oyuncu var.

        Gökhan ile Quaresma iyi niyetliler. Bunda hiç kimsenin şüphesi yok. Fakat, top ayağındayken ‘çok şey yapmayı’ istemek gibi niyetleri aleyhlerine oluyor. Üstelik savunma yönleri çok zayıf. Aynı şekilde Oğuzhan bu açığını gidermeli. Geçen haftaki performansını dün sergileyemedi. Rakibinin markajından kurtulması gerekirdi. Rakibe bu kadar şut şansı veren Beşiktaş, “10 kişi kaldık” diye gerçekleri örtmesin. Üstelik Quaresma’nın golünde durmayan top ve rüzgarın rolü unutulmamalı. Ayrıca, Portekizli yıldız oyuncu iki sarı karttan kırmızı kart görüp oyun dışı kalmanın amatörlüğünü de düşünmeli. Her iki sarı kartı da gereksiz yere gördü. İkinci sarı kart ise bile bile ladesti.

        + ERKAN ZENGİN

        Trabzon’un en çok şut atan oyuncusuydu. Çok koştu, mücadele etti. Mehmet Ekici’yi aratmadı. Attığı gol müthişti.

        - QUARESMA AMATÖR GİBİ

        Portekizli oyuncudan çok şey bekleniyor. Dün gereksiz yere sinirliydi. İlk sarı kartta oyunu gerginleştirdi. İkinci sarı kartta hakem uyarısına karşın topla oynadı. Sonuçta kırmızı gördü. Takımını eksik bıraktı.

        HALUK AYYILDIZ | TAŞ GİBİ TAKIM

        Şota, hocası Şenol Güneş’i bu kez mağlup etti.

        Şota’nın Trabzonspor’u taş gibi takım olmuş... Sportif Direktör Süleyman Hurma ve Teknik Direktör Şota Arveladze ikilisi Trabzonspor’a kesinlikle yeni bir kimlik kazandırmışlar. Nasıl mı? Acil bir operasyonla önce takım içerisindeki çürük elmaları büyük bir ustalıkla temizlediler. Sonrasında da ortaya savaşan, mücadele eden, korkmayan ve bir takım çıkarttılar. Ve ardından gelen Beşiktaş galibiyeti normaldir diyorum. Trabzonspor’da çok daha güzel şeyler olacak. Ben bekleyip görelim derim...

        Peki, Trabzonspor’un eksikleri neler? Ben yine lafımdayım, Erkan Zengin’den sol kanat oyuncusu olmaz. Constant, Erkan’ın açıklarını kapatmaktan perişan oluyor. Bakmayın siz attığı harika galibiyet golüne. Halen çok eksik... Mehmet Ekici’nin yokluğunda Özer Hurmacı çok koşuyor evet ama direnç gösteremiyor. Trabzonspor’un artılarına bakalım. Cavanda müthiş oynamaya devam ediyor. Quaresma’ya adım attırmadığı gibi görev alanını hiç boş bırakmadı. Hep iki kişilik koştu. M’BİA’dan da bahsedelim. Oyun bilgisi ve takımı defanstan atağa kaldırmayı çok iyi biliyor. Okay’da gizli kahramandı. Arı gibi çalışkandı. Yusuf Erdoğan’a gelince, çabuk oyuncu ortalarında isabet oranını artırdığı takdirde Türkiye’nin en iyisi olur bu sezon. Beşiktaş’ın geldiği dakikalarda Mustafa Yumlu’nun harika oynadığını da söylemek lazım. Kaleci Onur’u da biraz biraz kafasını toplamış halde gördüm. Kısaca bu takım adam olacak...

        Maçın hakemiyle devam edelim. Ali Palabıyık benim beğendiğim genç hakemlerin başında geliyor. Fakat, Yusuf Erdoğan’a faul yapıldığı sırada gösterdiği sarı kart çok doğru bir kararken, Quaresma’nın yerde acılar içerisinde yatan Genç Yusuf’u tekmelemesini kırmızı kartla cezalandırması gerekirdi. Gerçi Balabıyık, Quaresma’yı 57’de kurala uymadığı başka bir pozisyonda cezalandırıp oyundan attı geç de olsa... Neyse, maçın en önemli kırılma anına gelince, Onur’un kurtardığı pozisyondan sonra gerçekleşti ve 53’de Mbia başlangıçlı, N’Doye’nin pasıyla Yusuf’un harika golü geldi. Tam ikinci gol baskısını buldum diyen Trabzonspor’da Quaresma beraberlik golünü attı. 10 kişi kalan Beşiktaş’ın gardı düştüğünde Şota ‘saldırın’ emrini verdi ve 84’te Erkan Beşiktaş’ı yıkan isim oldu.

        Sonuç olarak, Şota, hocası Şenol Güneş’i mağlup etmeyi başardı. Asıl ilginç olanda şuydu, Şota hoca ilk derbi galibiyetini eski hocasına karşı aldı.

        + ŞOTA HOCA HAK ETTİ

        Bu galibiyetin baş mimarı Şota Arveladze’dir. Kutluyorum Şota hocayı. Takımını dört dörtlük oynattı. Hiç lükse kaçmadı. Saha içindeki her hamlesi de çok akılcıydı.

        - ŞIMARMIŞLAR

        Beşiktaş’a söyleyeceğim tek kelime var. O da, Mersin İdmanyurdu’nu 5-2 yendik dediler, havaya girdiler ama başına da bela aldılar. Bence fazla lafa gerek yok...

        BÜLENT YAVUZ | NOTUM 7.9

        Geçen haftaki Beşiktaş’ın yerinde yeller esiyor. Cenk’e paye verildi, “Tosun Paşa” diye göklere çıkarıldı. Bu maçta apoletleri adeta sökülmüş gibiydi. Zaten hocası da oyundan alıverdi. Hakem Ali Palabıyık bu maçta hayli zorlandı. Maçta çok kritik pozisyonlar var. Hakemin kararları her iki takım tarafından da zaman zaman beğenilmedi ve tepkilere neden oldu. İşte derbi maçın kritik kararları…

        1- 3. dakikada Oğuzhan ceza alanına girerken, 2 defans oyuncusu tarafından yapılan müdahale ile yere düşüyor. Burada öyle aman aman iteleme yoktu. Hakemin devam kararı doğruydu.

        2- 11. dakikada Cenk Tosun kendi ceza alanı içerisinde Okay Yokuşlu’yu kucaklayıp yere indiriyor. Bu müdahale herkes tarafından penaltı olarak yorumlandı. Oysaki top oyunda değildi. Yani penaltı olmaz. Hakem ne yapmalıydı? Top oyuna girmediği için düdük çalıp oyuncuları ikaz edebilirdi. Netice, bu pozisyon penaltı değil.

        3- Beşiktaş’ın golü öncesinde verilen serbest vuruş için topun ihlal noktasına sabit bir şekilde durması gerekirdi. Kuralın emri böyle ancak top sabit değil hareketliydi. Hakem golü iptal edip, serbest vuruşu tekrarlamalıydı. Haliyle çok büyük bir hata yaparak Trabzon’un gol yemesine fırsat verdi.

        4- Quaresma’nın 2. sarı ardından kırmızı kartı doğruydu. Hakem, “Düdüğümü bekle” işaretini neredeyse Quaresma’nın gözüne sokacaktı. Ancak Beşiktaşlı oyuncunun umurunda bile olmadı ve soyunma odasının yolunu da tıpış tıpış tuttu.

        5- 64. dakikada Trabzon bir gol attı. Ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Bu karar doğruydu, pozisyon ofsayttı… Hakem Ali Palabıyık zaman zaman çok iyi işler yapmasına rağmen Beşiktaş’ın golü öncesi topun hareketli bir biçimde oyuna sokulmasına müsaade etti. Bu çok ciddi ve büyük bir hataydı. Trabzon’un 2-1 kazanması ise vicdani sorumluluk olarak hakemin şansı oldu. Bu maçtaki hakem notu her şeyi hakem lehine kullanmama rağmen maalesef 7.9

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa