Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Fatih Terim'den ders gibi yazı - Futbol Haberleri

        Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, yeni çıkan 'Fitbol' dergisine, 'mutlaka okunup çerçeveletilmesi gereken' mükemmel bir yazı yazdı. İşte o yazı:

        Sadece altı harften oluşan bir spor dalının fazlasından söz ettiğimizi görmek için, sahanın içinde veya dışında futbola dair konuşurken aslında salt sahadaki oyuna dair değil, uçsuz bucaksız pek çok bilim, sanat veya teknoloji alanını kapsayan bir olguyu anlayabilmek için bile bunu yapın: Bu yazıyı okumaya başlamadan önce lütfen elinize bir kağıt kalem alın. Futbol dendiğinde aklınıza hangi bilim dalları, sanat alanları, teknoloji ürünleri veya ne tür kavramlar geldiğini yazın.

        "60 YILLIK YAŞAMIN 45 SENESİNDE"

        Bu yazı, bilimsel bir makale değildir. Bu yazı, bir öykü veya deneme de değildir. Bu yazı, dergi yönetiminin ricasıyla "Hocam bize futbol ve motivasyonla ilgili bir şeyler yazar mısınız?" isteğinin karşılığı da değildir. Bu yazı, 60 yıllık yaşamın 45 senesinde o altı harf için akıtılan alın terinin ne ifade ettiğinin naçizane kağıda dökümüdür.

        "UĞURLU SAYIMIZ 3'TÜR"

        Futbol, matematiktir. Hesaplarınızda yanılmanız, hatanızı artırır. Rakamlardır bir oyuncunun veya teknik adamın ekmeğini, kariyerini, geleceğini belirleyen. Uğurlu sayımız 3’tür.

        Futbol, istatistiktir. Öncesini, sırasını ve sonrasını planladığınız bir oyunun ne kadar kuralına da uysanız kazanma şansınız yoktur. Olasılık hesapları, doğru analiz mekanizması, oyunu, oyuncuyu doğru okumayı sağlayan ve sadece insan hafızasına değil, teknolojinin muazzam nimetlerini de barındıran bir gözlüğe sahip olmazsanız görmeyin daha iyi...

        "YORGANA GÖRE Mİ, BOYUNUZA GÖRE Mİ!"

        Futbol, ekonomidir. Euro’yu, Dolar’ı bilecek, anında Türk Lirası’na çevirecek, oyuncu maliyetini, maç başı bütçeyi hesaplayacak, yerli ve yabancı piyasayı takip edeceksiniz. Sponsoru tanıyacak hatta memnun edecek, kulüp gelirlerinden ve giderlerinden haberdar olacak, borsadaki hisseleri izleyecek, ürün satışını idare edenlerle dirsek temasında bulunacaksınız. Bunlara göre ayağınızı yorgana göre mi uzatacaksınız, boyunuza göre mi yorgan bulacaksınız bileceksiniz.

        "BİNLERCE OYUNUN İÇİNDEN 11 BENZEMEZİ BULUP..."

        Futbol, mühendisliktir. Saha zeminin ayak basmadan anlayacak, rüzgarın yönüne göre kaleyi seçecek, her yıl yüzlerce, binlerce oyuncunun içinden 11 benzemezi bulup bir arada aynı topun peşinde koşturacaksınız.

        "BİRAZ DAHİLİYE, BİRAZ CERRAHİ"

        Futbol, tıptır. Anatomiyi, ortopediyi, fizik tedaviyi, psikiyatriyi, beslenmeyi olmazsa olmaz bileceksiniz. Biraz dahiliye, biraz da cerrahiden anladınız mı yemeyip yanında yatabilirsiniz.

        Futbol, işletmedir. 17-18’inden 38 hafta 40’lara varan aralıkta bir yetenek grubunu, ortak bir hedef doğrultusunda yönetecek; daha küçük yaş gruplarına yatırım yapacak, varlıkları doğru kullanıp, kar edecek, itibarınızı artıracaksınız. Bir de istikrarlı ve sürdürülebilir olursanız kimse sizi tutamaz.

        "HER DAİM ÖĞRENECEKSİNİZ"

        Futbol, daimi öğrenciliktir. Yerinde sayan şey, gelişmeyen ve değişmeyendir. Her daim öğrenecek, yeniyi, farklıyı, iyiyi, verimliyi, karlıyı arayacak ve bulacaksınız. Bulamasanız da merak etmeyin kaybolmazsınız, varlığınızı ancak kendiniz bilirsiniz.

        "MİLYONLARIN İÇİNİ CIZLATACAK BİR ESTETİK"

        Futbol, sanattır. Ayak bileğinin ince bir hareketi ekran başında veya statta izleyen milyonların içini cızlatacak bir estetiğe sahiptir. Bir şutun, vuruluş anı ile kaleye giriş anı tek başına bir filmin konusu olabilir. Hele ki sanatçının şutu falsolu ve ceza sahası dışındaysa ya da sanatçı kafaya çıkarken yerden kesilen ayakları ile vücudunun şekli doğru fotoğraflanabilirse; bilin ki futbolseverlerin "Bu altı harfi bunun için seviyor ve satın alıyorum" duygusuna erişmesi için yeterli sanat eserleridir.

        "FAZLASI BÜNYEYE ZARAR"

        Futbol, politikadır. Bir düşünce yapısının, davranış biçiminin ifadesidir. İnsanları peşinden sürükleyecek bir ruha, harekete geçirecek bir işarete, duygularını yönetecek bir güce sahiptir. Fazlası elbette bünyeye zarar verir.

        Futbol; hayattır. Her gün doğar, büyür, ölür, yeniden doğar

        Futbol; neşedir. Güldüren, sevindiren, hislendiren.

        Futbol; kiminin emeği, kiminin ekmeği, kiminin eğlencesidir.

        Futbol, altı harften oluşan ama anlamı çok derin bir kavramdır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa