Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Kupası 2010 Başrol hayvanların! - Futbol Haberleri

        Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından, 4 yılda bir düzenlenen dünya kupalarının resmi maskotlarında, genellikle aslan, köpek, horoz ve leopar gibi hayvan figürleri tercih edildi. 2010 Dünya Kupası'nın maskotu da yeşil ''saçlı'' Afrika leoparı, ''Zakumi'' oldu.

        FIFA tarafından ilk kez 1930 yılında Uruguay'da düzenlenen, o tarihten sonra da, 2. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamayan 1942 ve 1946 yılları hariç olmak üzere, 4 yılda bir gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası için ilk resmi maskot, 1966 yılında oluşturuldu.

        İngiltere 1966 için belirlenen maskot, ''World Cup Willie'' adlı bir aslandı.

        ABD 1994'ün maskotu, ''Striker (forvet)'' adlı sevimli bir köpek olurken, Fransa 1998'inki ''Footix'' isimli, kırmızı ibikli bir horozdu.

        Almanya 2006'nın maskotu da ''Goleo VI'' adlı, bir başka aslan oldu.

        -ZAKUMI-

        2010 yılında, Güney Afrika'da düzenlenecek 19. Dünya Kupası finallerinin resmi maskotu ise ''futbol sahasında kamufle olmak amacıyla saçlarını yeşile boyayan'', maceraperest Afrika leoparı ''Zakumi'' oldu.

        ''Kendine olan güveni, onuru, misafirperverliği, sosyalliği ve sıcakkanlılığı'' ile Güney Afrika ve tüm kıtayı temsil eden Zakumi, neşesi, maceraperestliği ve açıkgözlülüğü ile dikkati çekiyor.

        İçgüdüleri ve sezgilerine güvenen Zakumi, hareketi seviyor, avare avare dolaşırken, insanlara takılmaktan zevk alıyor.

        İnsancıl Zakumi, arkadaş çevresini genişletmeye özen gösterirken, iletişim kurmanın yolunun, futboldan geçtiğini biliyor.

        Sahalarda kamufle olmak için ''saçlarını'' yeşile boyayan sevimli leopar, lisan sorununu kafasına takmıyor ve insanları futbol oynamaya çağırıyor.

        Bu sevimli maskotun adı, Güney Afrika'nın uluslararası plaka işareti olan ''ZA'' ile 2010 yılına atıfta bulunmak amacıyla, birçok yerli dilinde ''10'' anlamına gelen ''KUMİ'' ifadelerinin yan yana getirilmesiyle oluştu.

        Zakumi'ye verilen misyon, 19. Dünya Kupası'nı, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce futbolsever için eğlenceli, unutulmaz, dev bir partiye çevirmek oldu.

        -''WILLIE'', 'STRIKER'', ''FOOTIX'', ''GOLEO VI''-

        İngiltere 1966 için tasarlanan ''World Cup Willie'', kupa tarihinin ilk maskotu oldu. Uzun yeleli Willie, İngiltere bayrağından yapılmış, üzerinde ''Dünya Kupası'' yazan bir forma giyiyordu.

        ABD 1994'ün maskotu da Willie gibi bir hayvandı. Çizgi film karakterlerini andıran bir köpek olan Striker, ABD bayrağının renklerini taşıyan ve üzerinde ''ABD 1994'' yazılı forma giyiyor ve futbol topuna sol ayağını dayayarak, poz veriyordu.

        Fransa 1998'de de hayvan maskotlar geleneği devam etti. Kırmızı ibikli, sarı gagalı ve mavi tüylü horoz Footix, sağ elinde tuttuğu futbol topuyla gülümsüyordu.

        Almanya 2006'nın maskotu Goleo VI da tıpkı Willie gibi bir aslandı. Elinde konuşan topu ''Pille'' ile dolaşan Goleo, tıpkı 1950 ve 1970'lerde Almanya milli takımının giydiği gibi yakası ve kol kenarları siyah, forma numarası 06 olan, beyaz tişört ile siyah krampon giyiyordu.

        -DİĞER MASKOTLAR-

        Dünya Kupası'nda kullanılan diğer maskotlar, Meksika 1970;de kafasında Meksika şapkasıyla Juanito adlı bir çocuk, Batı Almanya 1974;te Tip ve Tap adlı Alman kardeşler, Arjantin 1978;de küçük futbolcu Gauchito olurken, 1982 İspanya'nın maskotu, Naranjito isimli, gülümseyen bir portakal oldu.

        Meksika 1986;nın maskotu ise Meksika mutfağının vazgeçilmezlerinden, acı biber Pique idi. Bu sevimli biberin elinde bir top, kafasında da boyundan büyük bir Meksika şapkası bulunuyordu.

        1990 İtalya'nın maskotu ''Ciao'' ise kafası toptan, vücudu İtalya bayrağının rengindeki küplerden yapılmış bir insan figürüydü.

        Kore-Japonya 2002'nin maskotu ise turuncu, mor ve mavi renkli 3 yaratıktı. Turuncu Ato'nun antrenör, mavi Nik ve mor Kaz da oyuncu idiler.

        Ülkü Karakuş / A.A.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa