Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Turgay Demirel'den FETÖ açıklaması - Basketbol Haberleri

        Taksim'de bulunan Grand Hyatt Otel'de basın toplantısı düzenleyen FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, Fettullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz gecesi gerçekleştirdiği darbe girişimi ve sonrasında yaşanan olaylar hakkında açıklamalarda bulundu.

        Çok sayıda mesaj ve telefon aldığını ve bunların Avrupa'daki birçok federasyondan geldiğini aktaran Turgay Demirel, "Bu telefon ve mesajlarda farklı sözlerle genelde iki mesaj vardı. Öncelikle yaşananlardan dolayı şaşkınlık ve üzüntülerini dile getirdiler. İkinci olarak da Türk halkının kahramanca direnişi ve bu kalkışmanın önlenmesindeki cesaretleri için hayranlıklarını dile getirdiler. Şaşkınlıkları ve üzüntüleri, bu kadar çılgınca bir şeye bir ülke askerinin nasıl kalkışabileceği ve hayatını kaybeden, yaralanan masun insanlar ile yakınları içindi. Hayranlıkları da gözü dönmüş silah kullananlara karşı büyük bir cesaret ile karşı koyan, onlara direnen, inandıkları demokratik sistemi ve seçtikleri lideri korumak için sokağa çıkan, tankların önünde duran ve yeni bir kahramanlık destanı yazan Türk halkı içindi" dedi.

        "ARAYANLARA 20 YILDIR ABD'DE ÖZEL BİR SİRKTE KORUNAN VE GELİŞMESİNE MÜSADE EDİLEN BİR DİNİ CEMAATİN ÜYELERİ OLDUĞUNU ANLATIYORUM"

        Kendisini arayanlara bu girişimi yapanları nasıl anlattığını aktaran Demirel, "30-40 yıldır sinsice bir yapılanma ile dini kullanarak neredeyse tüm kurumların içinde illegal ve paralel bir yapı kurduklarını, bu yapı ile son 3-4 senedir başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere büyük bir mücadele verildiğini, bu kişilerin 20 yıldır ABD'de özel bir sirkte korunan ve gelişmesine müsaade edilen bir dini cemaatin üyeleri olduğunu anlatıyorum. Bu girişimin Türk ordusu tarafından değil, ordunun içinde yıllarca kendisini gizleyen cemaatin mensupları tarafından gerçekleştirildiğini ve Türk ordusunun büyük kısmının bu olaylarda kahraman emniyet mensupları ve Türk halkının yanında mücadele verdiklerini de aktarıyorum" diye konuştu.

        "TÜRK HALKI TÜM BENLİĞİYLE MÜCADELE VERDİ"

        Türk halkının bu kalkışmayı önlerken gösterdiği ve kendilerinin hayranlık duyduğu cesaretinin yanı sıra seçtikleri lidere, demokratik sisteme olan bağlığını, parti ayrımı yapmadıklarını dile getiren Turgay Demirel, "Meydanlarda toplanmaları, her biri tek başına kahramanlık örneği olan pek çok olayı kendilerine aktarıyorum. Bu olaylar sırasında acı verici olayların yaşandığını, pek çok vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, yaklaşık 3 bin vatandaşımızın yaralandığını, ülkemizin seçimle göreve gelmiş hükümetinin, başbakanının ve yüzde 52 oyla halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanımızın başta olduğu bir yönetim modelinin bu kahramanlar sayesinde sürdüğünü, darbe kalkışmasında esas hedef olan Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bu direnişi sergileyen ve ülkemizi çok geriletecek, son zamanlarda elde edilen kazanımları kaybettirecek bir gelişmeden korumak amacıyla sokaklara dökülen Türk halkının tüm benliğiyle mücadele verdiğini, bunu hayatları pahasına ve isteyerek yaptıklarını, bunun demokratik anlayış seviyesi için olduğu kadar demokrasinin ve seçilen liderin sahiplenilmesi ve tüm bunları gerçekleştirirken her türlü tehlikeye göğüs germeleri açısından nasıl bir özgüven, fedakarlık ve kahramanlık yaptıklarını beni telefonla arayan herkese aktarmaya çalışıyorum. Tüm dünya halklarına ileriki yıllarda, buna benzer durumlarda örnek olabilecek bir toplumsal davranış sergilediklerini aktarıyorum" şeklinde konuştu.

        "TÜRKİYE'NİN SADECE BİR PAZAR VE AVRASYA'YA AÇILAN BİR KAPI OLARAK GÖRÜLMEMESİ GEREKİYOR"

        Türkiye'nin Avrupa ile her konuda iç içe geçmiş bir ülke olduğunu ifade eden Turgay Demirel, Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Türkiye'nin sadece bir pazar ve Avrasya'ya açılan bir kapı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

        Turgay Demirel, "Türkiye'de yaşanabilecek bir istikrarsızlığın, Avrupa'ya olumsuz etkilerinin olacağı, istikrarı bozmaya yönelik terör eylemlerine Avrupa Birliği olarak susup, destek verir bir görüntü çizmemeleri gerektiğini ve Türkiye'nin bu ulus üstü bir organizasyon tarafından darbeye maruz kalmasının Avrupa Birliği'nde de zincirleme etkilerinin olacağını dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum" dedi.

        "BATI MEDYASINDA ÇOĞUNLUKLA YANILTICI VE MAKSATLI HABERLER YER ALDI"

        15 Temmuz gececi Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın ve demokratik sisteminin hedef alındığını ifade eden Turgay Demirel, "Kalkışma ve sonrasında yaşananlarla ilgili olarak özellikle batı medyasında çoğunlukla yanıltıcı ve maksatlı haberlerin yer almasını da şaşkınlıkla ve üzüntüyle izlediğimi kendilerine aktarıyorum. Kendi ülkelerinde, mesela Almanya, Fransa ve İngiltere'de parlamento binası, cumhurbaşkanlığı binası bombalansaydı, nasıl bir tepki verirlerdi, neler yaparlardı ve bizden nasıl bir tepki göstermemizi isterlerdi diye düşünmelerini ve empati yapmaları gerektiğini hatırlatıyorum. Bir halkın, demokratik sistemi korumak için, Cumhurbaşkanı, liderleri ve ülkeyi 14 yıldır yöneten kişilerle aynı duygu ve düşünce içinde hareket etmesini farklı aktarmaya çalışmalarını anlamadığımızı ve kabul etmediğimizi anlatıyorum. Cumhurbaşkanımızın ve meclisteki tüm partilerin liderlerinin, Türk halkıyla beraber ülkemiz ve demokratik sistemin devamı için verdiği mücadelenin hak ettiği şekilde desteklenmesi gerektiğini vurguluyorum. Tüm bu ülkelerde medyanın yaptığı yanlı ve yanlış yayınlar, oradaki değişik çevreleri etkiliyor. Ben de bunları gördüğüm için tüm bu uyarıları yapmak ve ulaşabildiğim kişilere aktarmak için gayret gösteriyorum. Türk halkı, bu dönemde onurlu ve kahramanca mücadele veriyor. Bunu isteyerek ve gönülden yapıyor. Bunu farklı şekilde Avrupa vatandaşlarına aktarmanın yanlış olduğunu, basketbol camiasına ileterek düzeltme gayreti içindeyiz" diye konuştu.

        "2017 AVRUPA BASKETBOL ŞAMPİYONASI ÖNCESİNDE İNSANLARIN AKLINDA SORU İŞARETLERİM OLDU"

        2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın finalleri Türkiye'de düzenlenecek olduğunu söyleyen Demirel, bu olaylar olduğu zaman organizasyonla ilgili insanların aklına soru işaretleri geldiğini aktardı.

        Turgay Demirel şöyle konuştu: "Ancak Avrupa Şampiyonası, 2017'nin eylül ayında düzenlenecek. Bir seneden fazla zaman var. Türkiye'nin bu tür organizasyonları düzenleme kabiliyetiyle ilgili Avrupa'daki federasyonlarda hiçbir soru işareti yok. Dolayısıyla hem tesislerimizin mevcudiyeti ve organizasyon kabiliyeti, şampiyonanın bir sorun olmadan yapılacağını gösteriyor. Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın kura çekimi, 22 Kasım'da Türkiye'de yapılacak. Yaz ayı faaliyet programları çerçevesinde milli takım altyapı şampiyonaları yapılıyor. Samsun'da yapılması gereken organizasyon ileri bir tarihe ertelendi ama yine Türkiye'de yapılacak. Kulüplerimiz, Basketbol Şampiyonlar Ligi'ne katılıyor. THY Avrupa Ligi'nde 4 takımımız, Şampiyonlar Ligi'nde de 5 takımımız yer alacak. Türk basketbolu, bugüne kadar hem kulüpler hem de milli takımlar düzeyinde Avrupa basketboluna çok önemli katkılar veriyor. Konuştuğum tüm spor adamlarına ve basın mensuplarına, Türk basketbolunun son 15 yıl içinde gösterdiği gelişmede Türkiye'de spora inanan çok güçlü bir yönetim olduğunu, onların sağladığı imkanlar sayesinde Avrupa basketboluna büyük katkıların yapıldığını, Avrupa'da en üst liginin organizasyonun sponsorunun Türk firması olduğunu, yıllarca Avrupa ve dünya şampiyonalarının sponsorunun yine bir Türk firması olduğunu kendilerine aktarıyorum. Bu desteklerin sürmesi, basketbolun ilerlemesinin, siyasi istikrarın ve sistemin devamıyla mümkün olabileceğini anlatıyorum. Kendilerinden aldığım yaklaşım çok olumlu ve Avrupa Basketbol Şampiyonası'na Türkiye'nin ev sahipliği yapmasıyla ilgili hiçbir tereddütlerinin olmadığını aktarıyorlar. Türk basketbolu altyapılarda katıldığı iki organizasyonda madalya kazandı. Türk basketbolunun geleceği için altyapılardan yetişen genç yetenekler ümit veriyor. İnşallah 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası, 2001'de olduğu gibi hem büyük bir coşku oluşturur ve tüm ülkeyi kenetler. Bu kötü günler geride kalmış şekilde güzel bir şampiyona geçiririz."

        "HERKES DEMOKRASİYE, LİDERLERİNE VE SİSTEME OLAN İNANMIŞLIK OLDUĞUNU FARK EDİYOR"

        Herkesin buradan direkt duydukları ile kendi ülkelerinde okudukları arasında çok fark olduğunu ifade eden Demirel, "Kendi duyduklarının bir garip olduklarını kabul ediyorlar ve onlara da izah edince hepsi bizim anlattıklarımızın doğru olduğunu düşünüyorlar. Yani bu ülkede insanlar kendi isteği ile tankların önüne yatabiliyorsa bütün bu direnişi gösterebiliyorsa bunun herhangi bir zorlama ile olmadığının herkes farkında. Bunun çok büyük bir inanmışlık, demokrasi ye liderlerine sisteme olan inanmışlık olduğunu fark ediyorlar. Bütün beklediğimiz aslında onların da bir empati yapmaları gerçekten yönlendirme ile değil ama düşünerek ve bizim yerimize kendilerini koyarak bunları hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Ben de önümüzdeki hafta Rio'da olacağım. Orada dünyadan pek çok basketbol camiası ile bir arada bulunacağım. Orada da bu yine en önemli konulardan bir tanesi olacak. Herkese bu gerçekleri, doğruları aktarmaya devam edeceğiz" dedi.

        "KİMSENİN AYRILMASINI BEKLEMİYORUM"

        Yaşanan olaylardan sonra Türkiye'ye gelecek oyuncuların tereddüt yaşamaları ve başka tercihler kullanmaları hakkında pek bir bilgisi olmadığını aktaran Turgay Demirel, "Harun Bey'in bana aktardığı kadarıyla biliyorum. Bu konuda bazı oyuncuların tereddüt yaşadıkları bazı oyuncuların başka ülkeleri tercih etmek istedikleri gibi duyumlar vardı. Fakat bu olay çok sıcak olduğu günlerdeydi. Zannediyorum Türkiye'de özellikle geçen sene içerisinde oynamış hiçbir yabancı oyuncunun bu olaylar nedeniyle buraya gelmekten vazgeçeceğini düşünmüyorum. Ben hepsinin Türkiye'de forma giymeye devam edeceklerini düşünüyorum. Kimsenin ayrılmasını beklemiyorum" diye konuştu.

        "A MİLLİ KADIN BASKETBOL TAKIMI ÇOK BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ YAZDI"

        2016 Rio Olimpiyatlarında mücadele edecek A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın ikinci defa üst üste olimpiyatlara katıldığının altını çizen Turgay Demirel, "Çok büyük bir başarı hikayesi yazdılar. İnşallah Londra'da olduğu gibi hatta daha iyi bir performansla madalya alırlar bu sefer ve çok başarılı geçen bir kadın basketbol serüvenini olimpiyat madalyası ile taçlandırırlar. Onlara da maçları başlamadan önce bir kez daha başarılar diliyorum. Ben de gittiğimde maçlarını izleyeceğim" dedi

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa