Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tunus Cumhurbaşkanı Said, Yüksek Yargı Konseyini feshetti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Yüksek Yargı Konseyini feshettiğini duyurdu.

        Tunus Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Cumhurbaşkanı Said ile Başbakan Necla Buden Ramazan Kartaca Sarayı'nda bir araya geldi.

        Görüşmede konuşan Said, "Yüksek Yargı Konseyi feshedildi ama ben yargıya asla dokunmayacağım. Çözüm için bu kararı almak zorunluluk haline gelmişti." dedi.

        Ülkede yolsuzluğun önüne geçmek için bu kararın alındığını ifade eden Said, "Ülkede yolsuzluktan arınmayı sağlamak herkesin önünde eşit olduğu adil bir yargı ile sağlanabilir." diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Said, "birçok suçun cezasız kaldığını ve cezalandırılma korkusu olmadan bu suçların işlendiğini, suç işleyenlerin yargıya sızan iktidardaki partiler tarafından korunduğunu" savundu.

        REKLAM

        YÜKSEK YARGI KONSEYİ: FESİH YASAL DEĞİL

        İçişleri Bakanlığına 5 Şubat'ta yaptığı ziyaret sırasında geçici bir kararname çıkararak Yüksek Yargı Konseyini feshetme kararı alacağını söyleyen Said, şu ifadeleri kullanmıştı:

        "Şu andan itibaren bu Konsey tarihe karıştığını bilsin. Konsey mevkilerin satıldığı yer haline geldi. Yargıçlar sadakate göre atanıyor. Onların yeri şimdi oturdukları yer değil, sanıkların durduğu yerdir."

        Said’in Yüksek Yargı Konseyini feshetme niyeti olduğunu bildirmesinin ardından, başta yargı kurulları olmak üzere, Meclis ve ülkedeki birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden söz konusu fesih kararının kabul edilmeyeceği açıklamaları geldi.

        Yüksek Yargı Konseyinden yapılan açıklamada, "Anayasal ve bağımsız bir kurum olan Konseyin feshi için yasal bir dayanak yok. Kanunlar ve Tunus Anayasası Yüksek Yargı Konseyini feshetme mekanizmasından yoksundur." ifadelerine yer verildi.

        REKLAM

        Yüksek Yargı Koseyi Başkanı Yusuf Buzahir de bugün yaptığı açıklamada, sabah saatlerinden itibaren emniyet güçlerince, idari personel ve Konsey üyeleri dahil binaya girişlerin engellediğini duyurmuştu.

        Tunus Cumhurbaşkanı, 19 Ocak'ta Yüksek Yargı Konseyi üyelerine tanınan imtiyaz ve maddi yardımları kaldırdığını açıklamıştı.

        Said'in bu kararı ülkedeki birçok kesim tarafından yönetimin yargıya müdahalesi olarak değerlendirilmişti.

        YÜKSEK YARGI KONSEYİ'NİN GÖREVLERİ

        Yüksek Yargı Konseyi, yetkileri çerçevesinde yargının sağlıklı işleyişi ve yargının bağımsızlığını Tunus Anayasası ve uluslararası sözleşme hükümleri doğrultusunda güvence altına alan anayasal bir kurum olarak biliniyor.

        Görevleri arasında, "bütçe taslağının görüşülmesi ve onaylanması, yıllık raporun görüşülmesi ve onaylanması, yargının sağlıklı ve bağımsız işleyişinin sağlanması için gerekli reformların önerilmesi, adaletin tesisi ve idaresine ilişkin kanun tasarıları ile teklifleri hakkında görüş bildirmek" yer alıyor.

        AB, TUNUS CUMHURBAŞKANI SAİD'İN YÜKSEK YARGIYA MÜDAHALESİNDEN ENDİŞELİ

        Avrupa Birliği'nin (AB) Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinden endişe duyduğu bildirildi.

        AFP'nin haberine göre, AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, Birliğin Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetme kararından "kaygı duyduğunu" ve "yargı bağımsızlığının önemi" konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

        Massrali, "Cumhurbaşkanı'nın Yargı Yüksek Kurulunun feshedilmesine ilişkin son açıklamaları da dahil olmak üzere Tunus'taki durumun gelişimini endişeyle takip ediyoruz." dedi.

        Tunus halkının egemenliği, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığının ülkenin demokrasisi, istikrarı ve refahı için kilit unsurlar olduğuna işaret eden Massrali, "Bunun gibi önemli reformlar, ne kadar önemli ve gerekli olursa olsun, kapsayıcı ve şeffaf bir süreç sonunda olmalıdır." diye konuştu.

        BM'DEN TUNUS'A YARGI SİSTEMİNE SAYGI GÖSTERİLMESİ ÇAĞRISI

        Birleşmiş Milletler (BM), Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinin ardından yargı sistemine "saygı gösterilmesi" çağrısı yaptı.

        BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinin "endişe kaynağı" olduğunu söyledi.

        Haq, "Ülkedeki yargı mercileri ve yargı sistemine adil davranılması ve saygı gösterilmesi gerek." dedi.

        TUNUS'TAKİ SİYASİ KRİZ

        Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said’in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararların ardından siyaset, ekonomi ve yargı alanında yaşanan krizler artarak devam ediyor.

        Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı. Said, 22 Eylül'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı. Cumhurbaşkanı'nın aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

        Bazı kesimler Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

        Tunus Cumhurbaşkanı, 19 Ocak'ta da Yüksek Yargı Konseyi üyelerine tanınan imtiyaz ve maddi yardımları kaldırdığını duyurmuştu. Said'in bu kararı birçok kesim tarafından yönetimin yargıya müdahalesi olarak değerlendirilmişti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa