Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Rusya'dan kritik açıklama: Saldırıya hazırlanıyorlar!

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın Ukrayna vatandaşlarına karşı herhangi bir sınırlama getirme niyetinde olmadığını söyledi. ABD ile Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) üzerine yaşanan krize de değinen Zaharova, "ABD ile diyaloğa devam etmeye hazırız" dedi.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın son dönemlerde yaşadığı uluslararası krizler hakkında açıklamalarda bulundu. Öncelikle Ukrayna ile yaşanan Kerç Boğazı meselesine değinen Sözcü, hiçbir Ukrayna vatandaşına herhangi bir konuda sınırlama yapma niyetinde olmadıklarını söyledi. Zaharova, "Bizim tarafımızda, biz topraklarımızda bulunan ya da Rusya’yı ziyaret etmeyi planlayan Ukrayna vatandaşlarına kısıtlayıcı bir önlem getirme niyetinde değiliz. Gereksiz bir problem oluşturmayacağız" dedi.

        REKLAM

        Zaharova, "Son günlerde Ukrayna ordusunun Donbass'ta güç kullanma ihtimali üzerine aktif şekilde hazırlanmaya başladığı yönünde aldığımız bilgiler giderek sıklaşıyor. Gürültüden bir perdenin arkasında, Rusya'nın saldırgan eylemleri olduğu iddialarıyla Kiev, uluslararası toplumun dikkatini Kerç boğazındaki provokasyona çekmeye çalışırken, bölgeye saldırı amaçlı birlikler gönderiliyor, bu birlikler daha sonra temas hattına yayılıyor" ifadelerini kullandı.

        "ABD VE NATO'NUN PLANLARI KIBRIS İÇİN TEHLİKELİ"

        Açıklamasının devamında ABD’nin Kıbrıs’taki askeri yapılanma planına değinen Sözcü, Rusya’nın böyle bir durumda tedbir amaçlı bazı karşılıklar verebileceğini söyledi. Adadaki bu tarz yapılanmaların bölgedeki istikrarı kötü etkileyeceğini belirten Zaharova, "Ada'nın daha fazla askerileştirilmesi ve ABD ile NATO’nun dahil olduğu planlar Kıbrıs’ın kendisi için kaçınılmaz bir şekilde tehlike ve istikrarsızlığa yol açacaktır. Moskova’nın bu Rusya karşıtı planları göz önünde bulundurmaktan başka seçeneği yoktur" ifadelerini kullandı.

        "ABD İLE DİYALOĞA DEVAM ETMEYE HAZIRIZ"

        ABD ile Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) üzerine yaşadıkları kriz hakkında da açıklamalarda bulunan Sözcü ABD ile konu üzerine yaptıkları görüşmelerde net bir sonuca varamadıklarını belirtti. Zaharova, "Belgelerle ilgili tüm problemler üzerine, profesyonellik ve karşılıklı saygı üzerine kurulmuş uygun bir şekilde, diyaloğa devam etmeye hazırız" şeklinde konuştu.

        Öte yandan doğrulanmamış suçlamalar ve ültimatomların diyaloğun devamına zarar verdiğini belirten Zaharova, ABD’nin 60 gün içerisinde INF anlaşmasından çekileceği yönündeki açıklamayı değerlendirmeye başladıklarını belirtti.

        ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya'ya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması sonucu (INF) sahip olduğu yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.

        "ABD'NİN NÜKLEER ANLAŞMA TEHDİDİ TAKTİKSEL MANEVRA"

        Kremlin’den yapılan açıklamada, ABD'nin Rusya'yı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal etmekle suçlamasının anlaşmayı terk etmek için bir bahane olduğu bildirildi.

        Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov yaptığı açıklamada, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması ile ilgili olarak Rusya'yı suçlaması ve 60 günlük ültimatom vermesinin taktiksel bir manevra olduğunu belirterek, NATO ve ABD tarafından yapılan açıklamaların gerginliği artırdığını söyledi.

        NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ilk gün oturumlarının ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’nın INF’den doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini dile getirerek, buna karşı durulması gerektiğini söylemişti. Pompeo, Rusya’ya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiklerini belirterek, “ABD için anlaşmada kalmanın bir anlamı kalmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa