Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika... Beyaz Baretlilere tahliyeye Esad rejimi engeli!

        Ürdün yönetiminin, İngiltere, Almanya ve Kanada'nın iskân etme taahhüdünde bulunduğu Suriye'deki Sivil Savunma Ekibinden (Beyaz Baretliler) yaklaşık 800 kişiye, ülke üzerinden geçiş izni verdiği bildirildi.

        Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye'de Beyaz Baretliler olarak tanınan Sivil Savunma Ekibi'nden yaklaşık 800 kişinin, "can güvenliğinin olmadığına" dikkat çekilerek, İngiltere, Almanya ve Kanada'da iskân edilmesi taahhüt edilen Suriyelilerin, "yalnızca insani nedenlerden" dolayı Ürdün üzerinden geçiş taleplerinin onaylandığı kaydedildi.

        Açıklamada, Suriye'de muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerde sivil savunma faaliyetlerinde bulunan bu kişilerin, rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle bulundukları bölgelerden kaçmak zorunda kaldıklarına işaret edildi.

        REKLAM

        Suriyelilerin geçiş düzenlemelerinin, Birleşmiş Milletler (BM) yönetiminde yapılacağı ve en fazla 3 ay Ürdün'de kaldıktan sonra İngiltere, Almanya ve Kanada'ya gönderilecekleri belirtilen açıklamada, söz konusu 800 Suriyelinin, şu an bulundukları bölge ve Suriye'den Ürdün'e geçişleriyle ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.

        ESAD REJİMİ GEÇİŞLERE İZİN VERMEDİ!

        Beşar Esad rejimi, yoğun saldırılarla ele geçirdiği Kuneytra'daki tahliyeler sırasında Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma ekipleri ve ailelerinin geçişini engelledi.

        Sivil Savunma Müdürü Riyad Salih'ten alınan bilgiye göre, rejim bölgeyi ele geçirdikten sonra Suriye-Ürdün sınırı hattındaki ekipler ve ailelerinin İdlib'e tahliyesine izin vermedi.

        Salih, "Bunun üzerine Birleşmiş Milletler (BM) ile iletişime geçtik. Böylece onların güvenliği için (İsrail işgalindeki Suriye toprağı) Golan Tepeleri üzerinden Ürdün'e geçişlerini sağladık." dedi.

        Suriye'nin güneybatısından İdlib'e tahliye edilmek zorunda kalan yaklaşık 800 sivil, Beşar Esad rejiminin destekçisi İran güçleri tarafından Şam-Humus yolunda kuşatıldı.

        Ülkenin güneybatısındaki Dera ilinden dün gece çıkmak zorunda kalanları taşıyan 33 otobüslük konvoy, Şam-Humus yolunda İran Devrim Muhafızlarına bağlı silahlı milisler tarafından alıkonuldu.

        322'si çocuk 175'i kadın toplam 799 kişilik konvoyun serbest bırakılması için tahliyeleri takip eden "Kuzey'de Müdahale Koordinatörleri" grubu, rejimin garantörü Rusya'ya bu sivillerin serbest bırakılmalarını sağlama çağrısı yaptı.

        Rejim ve destekçileri, 20 Haziran'da Rusya'nın hava desteğiyle ülkenin güneyindeki Dera'ya operasyon başlatmıştı. Rusya ve askeri muhalifler, 6 Temmuz'da, Dera'da kalıcı ateşkes ve tahliye anlaşması üzerinde uzlaşı sağlamıştı. Dera'dan ilk tahliye konvoyu 15 Temmuz’da İdlib'e hareket etmişti.

        REKLAM

        Dera'nın büyük bölümünü ele geçiren rejim güçleri, geçen hafta başında İsrail sınır hattına yönelmişti. Kuneytra'daki askeri muhalifler, rejim güçlerinin bölgedeki sivil yerleşimlere yoğun saldırıları sonucu önceki gün ateşkes ve tahliye anlaşmasını kabul etmek zorunda kalmıştı. Kuneytra'dan sivil ve muhalifleri taşıyan ilk konvoy dün İdlib'e varmıştı. Tahliyelerin sürmesi bekleniyor.

        Beyaz Baretliler (White Helmets) olarak dünyaca bilinen kurtarma gönüllüleri, Türkiye'de 2013'de AKUT tarafından eğitilmişti. İç savaşta on binlerce insanı kurtaran Beyaz Baretliler, aralarında kadınların da bulunduğu 3 bin civarında kişiyle çalışmalarını sürdürüyor. Arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra ölenlerin cenazeleriyle ilgilenen yardım örgütü, saldırılardan sonra hayatta kalanlara insani destek sağlıyor.

        İRAN AĞIR İNTİKAM ALACAĞINI AÇIKLADI

        İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Tuğgeneral Ramazan Şerif, İran-Irak sınırında dün yaşanan ve 11 İranlı Devrim Muhafızının ölümüyle sonuçlanan saldırıdan yabancı istihbarat teşkilatlarını sorumlu tutarak ağır intikam alacaklarını söyledi.

        İranlı sözcü, yaptığı yazılı açıklamada şunları yazdı:

        "Yabancı istihbarat teşkilatlarını son olayın ağır intikamının gündemimizde olduğunu konusunda uyarıyoruz. Bu teşkilatlar terör örgütlerini destekleme ve teşvik etmekten vazgeçmezse İran güvenlik güçlerinin ağır demir yumruğuyla karşı karşıya kalacak ve doğrudan bedel ödemek zorunda olacak."

        Şerif, ABD ve müttefiklerin bölgede desteklediği teröristlerin can çekişmekte olduğunu savundu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa