Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Zelenskiy ve Putin'i bir araya getirmek için hazırız! - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten partisinin MYK sonrasında gazetecilerin karşısına çıkarak açıklamalarda bulundu. Çelik, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizinden ayçiçek yağı tartışmalarına, CHP sözcüsü Faik Öztrak'ın açıklamasından kadına şiddete yeni düzenlemelere, İsrail Cumhurbaşkanı ve Yunanistan Başbakanı'nın Türkiye'ye yapacağı ziyaretten güncel konularına değin bir dizi açıklamalarda bulundu. Çelik konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

        Türkiye'nin sahte suni birtakım yanlışlarla demokrasisini sakatlayan bütün bu vesayet dinamiklerinden kurtulmasının başladığı, o günden bugüne demokratikleşme, adalet reformu konusunda güçlü adımların atıldığı süreci yaşıyoruz. Seçimden galip çıkmış, AK Parti'nin genel başkanını bütün dünya liderleri davet ederken, sayın Cumhurbaşkanımız kendi ülkesinde başbakan olamıyordu. O yasaklı dönemde dünyanın büyük demokrasileri, devletleri kendisini davet ediyorlardı. İtalya'dan, ABD'ye kadar. Seçim başarısını kutluyorlardı. Ama kendisi Başbakanlık makamına gelemiyordu. Bu sistemin bütün hücrelerine sirayet etmiş ucube sistemin temizliğinin başlaması 9 Mart'taki Siirt seçimleriyle olmuştu. 14 Mart'ta Başbakanlığı gelmesiyle bu süreç başladı.

        REKLAM

        "DİYARBAKIR ANNELERİ İLGİ ALANLARINA GİRMİYOR"

        Diyarbakır annelerine sevgilerimize saygılarımızı iletiyoruz. Tam 917 gün oldu. Anneler yavaş yavaş evlatlarına kavuşuyor, kavuşamayan annelerimizin evlat hasreti bitmiyor. Van, Muş, Hakkari, İzmir'de diğer yerlerde evlat nöbetlerini sürdürüyorlar. Bu haklı mücadeleyi desteklemeye devam ediyoruz. Ne hazindir ki, her konuya paragraf ayıran uluslararası insan hakları raporunda, insan hakları örgütlerinin ilgi alanlarına bir türlü Diyarbakır anneleri girmiyor. Bu konuda nasıl bir iki yüzlülüğün olduğunu göstermesi bakımından ibretlik bir durumdur. Bu direniş, bu bekleyiş, bu eylem Türkiye'nin içinde bütün siyasi partilerin destek vermesi gerekirken bu konularda da seçici ve siyasi hesaplarla davrananlar var. Diyarbakır annelerin yüzüne bakamayacaklar var.

        "KADINA ŞİDDETTE CEZALAR DAHA DA ARTTIRILACAK"

        8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün arefesinde bugün MYK'mızda kapsamlı şekilde adalet reformu paylaşılmıştır. Bunun başka alanda da gündemleri var. Geniş şekilde kadına şiddetin önlenmesi için yapılacaklar var. Bunun genel çerçevesini sayın Cumhurbaşkanımız KADEM'in Olağan 4. Genel Kurulu'nda yapmış olduğu konuşmada net ortaya koydu. Cezaların arttırılacağını, faillerin hiçbir davranışının indirim nedeni olarak kabul edilmeyeceğini söyledi. Mahkeme sürecinde uysal davrandı, pişmanım dedi, kravat taktı diye indirimden yararlanıyor. Eğer somut bir emare yoksa bu yaklaşımlar makul bulunmaycaktır.

        "BARO TARAFINDAN ÜCRETSİZ AVUKAT VERİLECEK"

        REKLAM

        Taciz eylemleriyle ilgili düzenlemeler yapılacağını sayın Cumhurbaşkanımız ifade etti. Israrlı takip eylemlerinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar uygulanacak demişti sayın Cumhurbaşkanımız. Birisi çıkıyor, maalesef burada ifade edemeyeceğim, şu kadar bıçaklandı diyor, maalesef mahkeme serbest bırakılıyor. Bunların tabii ki önüne geçilecek. Kasten öldürme, yaralama, işkence gibi cezaların daha da arttırılacağını sayın Cumhurbaşkanımız ifade etti. Şiddet mağduru kadınlarımızın talep etmeleri halinde baro tarafından kendilerine ücretsiz avukat görevlendirilmesi gibi hususlar ve çok daha kapsamlı MYK'mızda adalet reformunun parçası olarak, arkadaşlarımızın önerilerini, kamuoyunda gelen önerileri değerlendirilmiştir. Adalet reformu karara bağlandığında, hayata geçtiğinde birçok yaranın iyileşmesine, nefret eyleminin önlenmesine dönük güçlü bir mekanizma olacaktır.

        "CUMHURBAŞKANIMIZIN YOL HARİTASI ÇOK AÇIKTIR"

        Bir yandan demokratikleşme bir yanda eser siyasetine AK Parti devam ediyor. 18 Mart Şehitleri Anma günü ve Çanakkale Zaferi'nin 100. yıldönümünde dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü için geri sayım başladı. 18 Mart günü bütün vatandaşlarımızı sayın Cumhurbaşkanımızın açacağı tarihi güne şahitlik etmelerini bekliyoruz. Bütün dünyanın gündemi bizim MYK'mızın da kapsamlı şekilde ele aldığı gündem Ukrayna meselesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomatik faaliyetler, olayı nasıl değerlendirdiğiyle ilgili MYK'mıza kapsamlı değerlendirilmesi olmuştur. Diplomasi yolunun açılmasıyla ilgili muhataplarıyla yaptığı görüşmeleri ve gelinen son noktayı ifade etti. Tabii biz ateşkesin hayata geçmesinden memnuniyet duyuyoruz. Kalıcı barışın sağlanması için Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu yol haritası açıktır. Bunun İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilecek bir toplantıyla sayın Putin ve sayın Zeleneskiy'i davet ederek kabul etmesi durumunda dünyaya buradan barış iradesi sunmaya hazırdır.

        "TÜRKİYE NATO İÇİNDE SORGULANAMAZ GERÇEKLİKTİR"

        REKLAM

        Silahsızlanmış Almanya'nın silahlanacağını söylemesi, Kore'nin Japoınya'ya böyle bir karar alması, İsviçre'nin tarafsızlığının sona ermesi bir bakıma mevcut düzenin dikişlerinin söküldüğünü, daha kapsayıcı bir düzey arayışının oluşturulması gerektiğini gösteriyor. İnsani değerlere dayanan, herhangi devleti dışlamayan kapsayıcılığın ortaya koyulamaması halinde maalesef kuralsızlık hakim olacaktır. Bir yandan NATO bir yandan Rusya'nın askeri temelde açıklamaları var. Bir diplomasi hattına, üçüncü yola ihtiyaç vardır. Türkiye güçlü bir NATO ülkesidir. Türkiye'nin Türkiye'nin NATO içinde sorgulanamaz bir gerçeklik olduğu görülmüştür. Cumhurbaşkanımızın girişimleri, ürettiği çok yönlü diplomasi Avrupa, Amerika, NATO, Rusya ekseninde ortaya çıkan tek diplomatik zemin olarak önümüze geliyor. Türkiye diplomatik zemini oluşturmak için hazırdır. Kimin kazanıp kaybettiğiyle ilgili çok sayıda analiz yapılıyor ama sonuçta insanlar ölüyor.

        "TÜRKİYESİZ AB'NİN OLAMAYACAĞI GÖRÜLMÜŞTÜR"

        Sayın Cumhurbaşkanımızın diplomatik hattı artan bir şekilde kıymetini koruyor. Türkiye'nin ürettiği diplomasinin AB değerleri açısından kıymetli, kendine has bir diplomasi olduğunu da kaydetmek gerekir. AB'de görmediğimiz diplomasiyi bugün tek başına Türkiye üretmektedir. Bu da AB'nin Türkiyesiz düşünülemeyeceğini, Türkiyesiz AB değerlerinin hiçbir zaman korunamayacağını net bir şekilde gösteriyor.

        "KRİZ DURUMUNDA MI YERİNE GETİRECEKSİNİZ?"

        Nitekim Türkiye'nin AB üyeliğini sorgulayanlardan birisi de Macron'du. 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti' diye garip bir açıklama yaptı. Şimdi 'NATO'nun doğu kanadını güçlendireceğiz' diye bir açıklama yapıyor. Ancak bir kriz ortamı çıktığında bunun kıymetini bilindiğini gösteren bir tavır ortaya koyuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Türkiye'ye karşı mükellefiyetlerini kriz durumunda mı yerine getireceksiniz?' sorusunu herkesin dikkate alması gerekir.

        "İŞGALE KARŞI ÇIKMAK BAŞKA KÜLTÜRE NEFRET BAŞKADIR"

        REKLAM

        NATO müttefiklerimiz hala bazı silahları Türkiye'ye vermemekte devam ediyor. Türkiye'nin kendi güvenliği için ortaya koyduğu güvenlik konseptinin Avrupa ve NATO'nun güvenliği olduğu ortaya konmuştur. Bir diğer mesaj da önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, AB Konseyi Başkanı'na ifade etti. Almanya'nın orkestrasında Rus şef işten atılıyor. Dostoyevski'nin, Tolstoy'un eserleri bazı ülkelerde yasaklanıyor. Bu son derece sakıncalı, geçmişin yanlış uygulamalarından ders alınmadığını göstermektedir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı çıkmak başka şey Rus kültürüne nefret başka bir şeydir.

        "CUMHURBAŞKANIMIZIN PRENSİPLERİ ÇERÇEVESİNDE"

        Sayın Cumhurbaşkanımızın Kırım'ın işgali sözkonusu olduğunda güçlü şekilde karşı çıkılsaydı, Türkiye'ye destek verilmeseydi bugün Ukrayna tablosu ile karşılaşılmayacaktı. Gelinen noktada Cumhurbaşkanımız tarafından ortaya koyduğu prensipler üzerinden barış masası ortaya konulması gerekir. Herhangi ülkenin toprak bütünlüğünün, siyasi egemenliğinin yok edilmesine ilkesel olarak karşı çıkıyor. Tek taraflı bakış açısıyla barış tesis edilmeyecektir. Rusya'nın güvenlik kaygılarının da giderilmesi gerekir. Burada Rusya'nın söylediği gibi 'Kırım'ın işgali, Domesk ve Luhans'ın işgali tanınsın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, siyasi egemenliğini yok edecek girişimleri meşru buluyoruz anlamında değil tabii ki.

        "TÜRKİYE'NİN MONTRÖ TAVRI KIYMETLİ BULUNMUŞTUR"

        Türkiye'nin Montrö'yü uygulamasındaki ilkesel tavrı dünyanın her tarafından destek ve takdir görmektedir. Savaşı arttıracak bir yaklaşıma girilmemesi son derece kıymetli bulunmuştur. Yaptırımlara katılıp katılmayacağımız meselesinde bizim burada özel durumumuz var. Türkiye her zaman BM yaptırımlarına katılıyor, onun dışındaki yaptırımlara mesafeli duruyor. Rusya ile konuşabiliyor olmamız işgalin sona ermesi açısından da kıymetlidir. Güçlü bir NATO ülkesi olarak darbeye, işgale karşı olma konusundaki kararlı ve ilkeli yaklaşımımız herkes tarafından bir diplomasi yolunun ortaya çıkması bakımından kıymetli bulunmalıdır. Vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda irade gösterilmiştir. İnsani yardım gönderme konusunda kriz zamanlarında güvenilir Türkiye resminin verilmesi bakımından da kıymetli olmuştur. Bu süreçleri takip etmeye devam edeceğiz.

        "TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNDE DÖNÜM NOKTASI"

        REKLAM

        Sayın İsrail Cumhurbaşkanı'nın seyahati bölgede, Akdeniz'de Ukrayna'daki gelişmeler ortaya çıktığı kritik bir sürece işaret ediyor. Tabii bu mesele ayrıntılı bir şekilde iki cumhurbaşkanı arasında konuşulacaktır. İkili ilişkiler açısından verilmiş bir ara var. Hangi adımların hangi eylem planı çerçevesinde atılacağının netleşeceğini düşünüyorum. Büyükelçilik meselesi, ikili ilişkilerdeki adımlar bu ziyaretten sonra netleşecektir. Ukrayna krizi çıkmadan evvel dünyadaki siyasi krizin ağırlık noktası Akdeniz'di. Türkiye-İsrail arasında Akdeniz'le yapılacaklarla ilgili kapsamlı dosyamız var. Suriye ve diğer sıkıntılı coğrafyalarda birtakım gündemler var. Bunların hepsi ayrıntılı şekilde Türkiye-İsrail ajandasını teşkil ediyor. Bu ziyaret bir dönüm noktası olan ziyaret olarak gerçekleşecektir.

        CHP SÖZCÜSÜ FAİK ÖZTRAK'IN AÇIKLAMALARI

        Bu toplantı sırasında siyasi partilerin yaptığı açıklamalar bana anında geliyor. Arkadaşlar bunu gönderdiğinde 'yanlış göndermiş olabilirler, emin misiniz, bir daha bakın gönderin' dedim. Sonra haksızlık yapmamak için kendim baktım. O kadar absürd bir açıklama ki. Bir kere de bir CHP sözcüsü çıksın da başka bir devletin yapıp ettiğinden Türkiye'ye mesaj çıkartmaya kalkmasın. Ne kadar yanlış, ne kadar çirkin bir açıklama. Bir söyleyeceğiniz varsa söylersiniz. Böyle başka devletlerin yapıp ettiğinden, birinin diğerine uyguladığı ambargodan referans alarak üstelik de bir işgal durumunu insanların acı çektiği durumu ucuz polemik konusu yaparak argüman üretmenin siyasi basiretle alakası yok. Bu siyasi basiretsizlik. Şu şartların altında ülkemizin gösterdiği duruş ortada iken böyle bir şey olsa olsa provokasyon olur. Bu kadar mı basiretsiz bir yaklaşım olur. Başka söz mü bulamadınız? Türkçe'de söz mü bitti? Son derece yanlış.

        AYÇİÇEK YAĞI TARTIŞMASI

        Biz sürekli sahada olan partiyiz. Sahadan gelen verileri değerlendiriyoruz. Dünyada tedarik, gıda zinciriyle ilgili ciddi aksamaların olduğu dönemdeyiz. En son Ukrayna savaşı ile birlikte petrolden gıda ürünlerine kadar maalesef negatif etkileri görülüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, gelen en küçük haberi bile en ayrıntılı şekilde incelettiriyor. Zaman zaman sıkıntılar olabilir. Son olayda da gördüğümüz gibi Ticaret Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımız net bir açıklama yapıyorlar. Bahsedilen gıda ürünlerinde bir sıkıntı olmadığını açık ifade ediyorlar. Müdahale imkanları Bakanlıklar tarafından bizzat takip ediliyor. Dünyadaki krizin ülkemize yansımaları olursa nasıl giderileceği konusunda bakanlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Stokçuluk meselesinde şöyle bir şey var. Ticaret erbabının ticaretin doğası gereği bulundurduğu malla stokçuları ayırmak lazım. Ticaret erbabını ürkütecek, haksız muamelelerden uzak duruluyor. Esas vatandaşımızın korunmasıdır. Bugün karşı karşıya olduğumuz tablo hassas bir şekilde değerlendiriyor. Ortaya çıkan sonuçlar genel başkanımıza, Cumhurbaşkanımıza arz ediliyor. Sosyal medya kontrolsüz bir alan. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, söyledikleri başımızın üstüne. Her an ilgilenmeye mecburuz. Burada esas olan vatandaşlarımızın bakanlarımızın yaptığı açıklamaları düzenli bir şekilde takip etmeleridir. Biz bir tablonun nasıl yönetildiğini biz de kendimiz net ifade ediyoruz. Dünyada da yaşanan tablo var. Bunun kaçınılmaz olarak yansıdığı durumlarda da, petrolün yükselmesinden tutun da başka meselelerle ilgili olarak, minimum yansıma olmaması için bütün kurumlar gereken adımları atıyorlar.

        "YUNANİSTAN BAŞBAKANIYLA PAYLAŞACAĞIZ"

        Yunanistan'ın dosyası kapsamlı bir dosya, derin bir dosya. Ege, Akdeniz'deki konulara kadar anlaşamadığımız pekçok konu var. Son zamanlarda Yunanistan'ın iki ülke arasında çözülecek konuları AB'nin gündemine getirerek yanlışa girdiğini görüyoruz. Komşu olan biziz, bu sorunları ancak biz çözebiliriz. Türkiye'nin mavi vatan hassasiyeti sorgulanabilir bir hassasiyet değildir. Kıta sahanlığı meselesinde tabii ki silahsızlandırılmış adaların Yunanistan tarafından silahlandırılmasına kadar kapsamlı dosya sözkonusudur, bunlar tabii ki görüşülecektir. Ukrayna'dan gelen göçmenlerin Avrupa tarafından alınmasını takdirle karşılıyoruz. Yunanistan'ın Suriye'den, Akdeniz'den gelenleri botları şişleyerek, onları ölüme terkederek yaptığı uygulamalar bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor. Burada hukuka, hakkaniyete uygun, Türkiye'nin mavi vatandaki haklarını sorgulamaktan uzak bir yaklaşımın ortaya çıkması gerekir. KKTC meselesi var. KKTC egemen devlettir, saygı duyulması gerekir. Müzakereler açısından bu saygının gösterilmesi gerekir. Çok kapsamlı dosya, Yürüyen mekanizmalar var ama anlaşmazlık alanları net, bunu kimseden saklamaya gerek yok. Bu görüşme bütün bunların kapsamlı şekilde ele alınacağı görüşme olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu mesajları güçlü veriliyor. Bu konudaki politikamız Yunanistan Başbakanı ile de paylaşılacaktır.

        "SAVAŞIN ORTASINDA KALAN GAZETECİ ARKADAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN"

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ukrayna-Rusya savaşında bizzat sahada görev yapan gazetecilerin atlattığı tehlikelere dikkat çekerek, geçmiş olsun dileklerini iletti. Çelik şöyle konuştu: "Sahadaki arkadaşlarımız A Haber ekibindeki Orhan Sarı, kameraman Taha Hazar, Cnntürk'te Samet Güner, Caner Enver Kınacı, Habertürk'ten Yeni Şafak'tan Adem Metan, Çetiner Çetin savaşın ortasında kaldılar. Hepsine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN ÇETİNER ÇETİN'E GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

        Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, da Dış Politika Güvenlik Haber ve Yayın Koordinatörü Çetiner Çetin'i telefonla aradı. Kılıçdaroğlu, Çetiner'e Habertürk TV kameramanı Hakan Öztürk'ün birlikte atlattığı tehlike ile ilgili olarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa