Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika! CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan ABD'nin skandal kararına tepki! "Doğru bulmuyorum" - HABER

        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

        Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

        Bugün Türkiye Cumhuriyeti'ni cumhurbaşkanı bir yere gittiği zamanMeclis değil atama ile gelen kişi temsil etmektedir. Cumhuriyeti kurduk ama demokrasiile taçlandırmalıyız.Demokratik standartlarda geriye gidiş başladı, hapishaneler dolmaya başladı.

        ABD'NİN KARARI KABUL EDİLEMEZ

        ABD Temsilciler Meclisi'nde sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili bir yasa tasarısı kabul edildi. Her ülkenin tarihinden acı olaylar var. Hiçbir ülke yoktur diyemez. Ama tarihin, siyasetçilerin işi olmaktan çok tarihçilerin işidir. Siyaseten intikam alma aracı haline dönüştürmek doğru olmaz. Acı olaylar elbette var, tarihçiler incelesinler. Gelelim hep beraber arşivlere bakalım. İntikam alırım derseniz bu doğru değil. Bunu asla ve asla doğru kabul etmiyorum. Bu karar bizim vicdanımızı rahatsız ediyor. Asla doğru değildir. Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen bu yasa tasarısı umarım Senato'da kabul edilmez.

        AMBARGOYU REDDEDERİZ

        Lobiler Türkiye Cumhuriyeti lehine, insanları kazansın diye 13 milyon dolar ödendi. 13 milyon dolar çöpe atıldı. Bu parayı başka yerlere ödeseydik belki çok daha farklı sonuçlar elde edecektik. Bu tablo hiçbirimizin göz ardıedemeyeceği bir tablodur. ABD'nin ne olduğunu bilmeyen, ABD'de siyaset yapmanın ne olduğunu bilmeyenler Türkiye'yi bu noktaya sürükledi. Trump'ı nasıl ikna ederiz diyorsunuz. Temsilciler Meclisi, Senato devre dışı. Türkiye kaybeden ülke olarak ortaya çıktı. Uygulanacak ambargonun reddedileceğini ifade etmek isterim. Örnek istiyorlarsa Kıbrıs Barış Harekatı'na baksınlar. O dönemde de ambargoyu reddettik. Aynı kararlılığı bekliyorum.

        CHP'DEN YAZILI AÇIKLAMA İLE TEPKİ

        CHP lideri Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklama ile de ABD'nin skandal kararına tepki gösterdi. CHP lideri açıklamasında, "ABD Temsilciler Meclisi’nin 296 sayılı kararını şiddetle reddettiğimizi bir kez daha belirtir, parlamentoların aldığı kararlarla bölgemizde yeni gerginliklere yol açmaması gerektiğinin altını çizeriz. Devletlerin görevi, yüzyıllar boyunca birlikte kardeşçe yaşayan toplumların, geleceğe barış ve güvenle bakabilmelerini sağlamak olmalıdır" ifadelerini kullandı.

        Kılıçdaroğlu'nun yaptığı yazılı açıklama şöyle:

        "29 Ekim 2019 tarihinde, ABD Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukla kabul edilen “Ermeni Soykırımı Konusunda ABD’nin Tutumunu Teyit” başlıklı 296 sayılı karar tasarısı, Türkiye – ABD ilişkilerinde tamiri zor olan bir kırılmaya işaret etmektedir. ABD Temsilciler Meclisi üyelerinin Türkiye’deki yönetime duydukları öfkeyle aldıkları bu karar, sadece Türkiye – ABD ilişkilerini değil, Türkiye – Ermenistan ilişkilerini de olumsuz etkileyecektir.

        1915 yılında hem Türkler için hem Ermeniler için büyük bir travma yaratan olaylar, her iki halkın hafızasında derin yaralar bırakan bir trajediyi oluşturmaktadır. Bu trajedinin izlerini silmek ve hafızalarda bıraktığı yaraları onarmak için her iki toplumun aynı kararlılıkla hareket etmesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak üçüncü ülkelerin yersiz kararlar almaları çözümsüzlüğü büyütmektedir.

        ABD Başkanı Donald Trump’a ve ABD Senatosu’na Temsilciler Meclisi’nin aldığı bu kararın Türkiye ile Ermenistan arasında kurulmaya çalışılan köprüleri temelinden sarsacak ve gelecek kuşaklara kötü bir miras bırakacak nitelikte olduğunu hatırlatıyoruz. CHP, tarihi konuların ilgili ülkelerin kendi aralarında çözüme kavuşturulmasını ve üçüncü ülkelerin bu konulara taraf olmamalarını savunmaktadır.

        Son olarak, ABD Temsilciler Meclisi’nin 296 sayılı kararını şiddetle reddettiğimizi bir kez daha belirtir, parlamentoların aldığı kararlarla bölgemizde yeni gerginliklere yol açmaması gerektiğinin altını çizeriz. Devletlerin görevi, yüzyıllar boyunca birlikte kardeşçe yaşayan toplumların, geleceğe barış ve güvenle bakabilmelerini sağlamak olmalıdır."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa